Listarea Facebook: Investitorii care nu au avut loc în oferta publică răsuflă uşuraţi

Investitorii nemulţumiţi vineri că nu au reuşit să-şi facă loc în oferta publică iniţială a Facebook au răsuflat uşuraţi luni, după ce acţiunile reţelei de socializare au închis în scădere cu 11% la New York odată ce Morgan Stanley şi ceilalţi aranjori ai operaţiunii nu au mai apărat cotaţia.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 07:34
Listarea Facebook: Investitorii care nu au avut loc în oferta publică răsuflă uşuraţi

Listarea Facebook a fost marcată de numeroase erori pe piaţa Nasdaq, de întârzieri cauzate de volumele uriaşe tranzacţionate şi de cererea ridicată manifestată de investitori în cadrul ofertei publice iniţiale. Mulţi doritori nu au reuşit să-şi plaseze ordinele de cumpărare la casele de brokeraj, iar multe ordine transmise au rămas nesatisfăcute.

Iniţial dezamăgiţi, aceştia au răsuflat uşuraţi luni, după o scădere de 11% a acţiunilor Facebook, transmite Reuters.

Vineri, la debutul pe bursă, cotaţia reţelei de socializare a închis în urcare cu 0,6%, după ce aranjorii ofertei publice, în frunte cu banca de investiţii Morgan Stanley, au intervenit pe piaţă pentru a apăra preţul de listare de 38 de dolari.

Declinul de luni a cauzat pierderi de până la 25% pentru investitorii care au cumpărat titluri Facebook la vârful şedinţei de vineri, de 45 de dolari.

După erorile şi întârzierile care au marcat debutul Facebook pe bursă, operatorul pieţei Nasdaq a anunţat, luni, că schimbă procedurile de ofertă publică iniţială.

Scăderea înregistrată luni a redus cu 11 miliarde de dolari valoarea de piaţă a Facebook, de la peste 100 miliarde de dolari la sfârşitul şedinţei de vineri.

Volumul acţiunilor Facebook tranzacţionate luni a fost uriaş, de 168 milioane de titluri, de departe cel mai activ nume pe bursa de la New York. Vineri au fost tranzacţionate 581 milioane de acţiuni Facebook.

Facebook a atras în oferta publică iniţială de vineri 16 miliarde de dolari, compania fiind evaluată la 104 miliarde dolari, cea mai mare listare efectuată vreodată în sectorul IT american şi a treia din istoria SUA, după Visa şi General Motors.

Piaţa Nasdaq a închis luni în urcare cu 2,46%, datorită aprecierii acţiunilor „greilor” din sectorul tehnologiei, precum Apple (5,8%) şi Amazon.com (2%).

Spre finalul şedinţei au apărut semnale că investitorii ar putea începe din nou să cumpere acţiuni Facebook,cotaţia revenind de la minimele atinse în prima parte a zilei.

Indicele Dow Jones Industrial Average al bursei de la New York a închis în creştere cu 1,1%, iar S&P 500 a avansat cu 1,6%, acţiunile americane revenind puternic după ce au înregistrat săptămâna trecută cea mai abruptă scădere din ultimele şase luni.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...