1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

News

Litoralul românesc, Bulgaria şi grătarul la pădure, vedetele minivacanţei de 1 Mai

Litoralul românesc, staţiunile din Bulgaria şi grătarul la pădure sunt vedetele minivacanţei de 1 Mai, spun oficialii patronatelor şi ai touroperatorilor consultaţi de News.ro. Tarifele sunt uşor mai mici faţă de cele practicate de Paşte, iar turiştii vor alege să petreacă în general timp de patru zile în această minivacană, având în vedere că 1 Mai cade luni. O noapte de cazare cu micul dejun poate costa de la 70 lei pe noapte, într-o pensiune rurală din România, în timp ce un pachet incluzând transport cu avionul şi cazare trei nopţi la un hotel de trei stele, într-o capitală europeană, poate costa peste 200 de euro.

28 apr, 2017 | News.ro

O noapte de cazare cu micul dejun poate costa de la 70 lei pe noapte, într-o pensiune rurală din România, în timp ce un pachet incluzând transport cu avionul şi cazare trei nopţi la un hotel de trei stele, într-o capitală europeană, poate costa peste 200 de euro.

Peste 12.000 de turişti sunt aşteptaţi în Mamaia, locurile de cazare fiind rezervate aproape integral, cu toate că locurile scoase la ofertă sunt cu 60% mai puţine faţă de anul 2015.

"Litoralul românesc rămâne vedeta de 1 Mai. Tradiţia face ca turiştii să se ducă la mare după câteva luni de frig. Deschiderea oficială şi legală a sezonului e pe 1 Mai. Nu putem face însă o comparaţie cu anul 2016, pentru că atunci am avut o vacanţă prelungită, Paştele fiind legat de 1 Mai. Faţă de anul 2015, constat cu surprindere că sunt mult mai puţine locuri de cazare pregătite pentru 1 mai. Sunt cu 60% mai puţine locuri de cazare ofertate faţă de 2015, şi asta în ciuda faptului că au apărut unităţi noi de cazare", a declarat pentru News.ro Dragoş Răducan, prim vicepreşedinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

El afirmă că există probabil hoteluri care fie nu se deschid, fie nu s-au promovat pe internet. Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi turişti sunt aşteptaţi în Mamaia.

"În Mamaia, hotelurile au rezervări pentru aproape 100% din capacitate. Dar sigur se vor gasi locuri şi în ultimul moment. Avem 12.000 de locuri pregătite din totalul de 23.000 de locuri clasificate. Din păcate, în sudul litoralului, turiştii nu coboară în staţiuni, ci se duc direct în Vama Veche, care va fi celalalt pol al distracţiei de 1 Mai", adaugă oficialul FPTR.

Tarifele pe litoral sunt mai mici decât de Paşte, afirmă el.

"Pe litoral, tarifele pornesc de la 30 lei pentru o noapte de cazare până la 250-300 lei pe noapte. În Vama Veche sunt 2.500 de locuri clasificate şi probabil mai sunt încă 1.500 neclasificate. Dar vor ajunge în jur de 10.000 oameni, că sunt atât cei care sunt cazaţi acolo, dar şi cei care pleacă din alte zone", spune reprezentantul patronatului.

Alte destinaţii căutate în ţară sunt Valea Prahovei şi Bran-Moeciu, dar şi staţiunile balneare.

"În zona rurală, cazarea costă între 40-70 lei de persoană, iar la munte 80-100 lei de persoană. Iar la Spa, este puţin mai ieftin decât la munte. La Mamaia însă cheltuiala va creşte, pentru că se merge şi în cluburi, unde cheltuiala e de nemăsurat", spune Răducan.

Aglomerările urbane nu mai au însă căutare de 1 mai, astfel că, faţă de Paşte, va scădea numărul celor care merg în Bucovina sau Maramureş.

"Eu mă aştept la 12.000-15.000 turişti în Mamaia. Dar sunt şi mulţi turişti străini, datorită festivalului Sunwaves. Anul trecut, cifrele oficiale arată că au fost peste 6.000 de participanţi străini, datorită festivalului. Ceea ce înseamnă că şi anul acesta ne putem aştepta la un număr de minimum 6.000 turişti străini", a declarat, pentru News.ro, Aurelian Marin, director general al touroperatorului Paradis-Vacanţe de Vis, unul din cei mai mari operatori pe litoralul românesc.

Acesta afirmă că începând din 1 mai, pentru o săptămână, un grup de 20 de jurnalişti din Franţa va veni pe litoralul românesc, pentru a-l promova, alături de Delta Dunării.

"Avem două zboruri directe pe săptămână între Constanţa şi Paris. Iar sosirea jurnaliştilor francezi va fi de bun augur, pentru a promova litoralul românesc şi Delta Dunării", adaugă Aurelian Marin, fost preşedinte al ANAT.

De asemenea, câteva mii de români vor merge în Bulgaria, pentru că sunt atraşi de condiţiile oferite, iar acolo hotelurile au fost deschise mai devreme decât pe litoralul românesc, deoarece permite vremea.

"Majoritatea turiştilor pleacă de vineri până luni, se duc în general la mare, este o tradiţie. Cazarea poate costa de la 100 de lei de persoană pe noapte, cu mic dejun. Câteva mii de români merg de 1 Mai în Bulgaria, mai ales în staţiunile Nisipurile de Aur şi în Sunny Beach. În ceea ce priveşte tarifele, la un hotel de patru stele cu all inclusive costă 27 de euro de persoană", a declarat, pentru News.ro, Dan Anghelescu, proprietarul agenţiei La Piovra Turista şi membru în boardul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Multe hoteluri din Bulgaria au făcut reduceri de 25% pentru cazările de minimum trei nopţi, au piscine, iar staţiunile sunt pregătite să primească turişti, spune el.

"1 Mai este foarte bun pentru hotelieri, pentru că văd ce probleme au la deschiderea sezonului. Iarna fac reparaţii, zugrăvesc. Au crescut şi vânzările de city-break-uri, oamenii se duc în diferite colţuri ale Europei. Dar turiştii preferă în continuare marea, muntele s-a vândut mai puţin. Destinaţiile mai îndepărtate nu prea au mai avut succes, nici Antalya. Succes va avea şi grătarul la pădure, aproape de casă, ca în fiecare an", precizează Anghelescu.

În ceea ce priveşte tarifele, în Delta Dunării, de exemplu, trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, costă 500 de lei de persoană, în timp ce la Băile Felix, trei nopţi de cazare cu mic dejun, la hotel de patru stele cu Spa, costă 600 lei, spun oficialii Christian Tour, una din cele mai mari agenţii de turism din ţară.

"În Bulgaria, pachetul de trei nopţi la trei stele cu mic dejun, transport cu autocarul, costă 250-300 euro. În Grecia, în insulele Corfu sau Zakynthos, pachetul porneşte de la 99 euro cazare şapte nopţi în vilă de trei stele. Transportul cu autocarul este 55 euro dus-întors", a declarat, pentru News.ro, Marius Berca, director operaţional Christian Tour.

Pachetele în marile capitale europene depăşesc însă 200 de euro.

"La Praga, pachetul porneşte de la 199 euro, pentru trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun şi transport cu avionul. Acelaşi pachet pentru Roma costă 252 euro de persoană, în timp ce pentru Paris depăşeşte 540 euro. În Barcelona, aceleaşi servicii, dar la un hotel de patru stele, costă 350 euro", adaugă Berca.

O vacanţă de şapte nopţi în Sicilia, Napoli sau Toscana, cu demipensiune la hotel de patru stele, şi transport cu avionul, costă 295 euro de persoană.

Cereri sunt şi pentru Transilvania, spune reprezentantul Christian Tour. Un pachet de trei nopţi la Sighişoara, cu mic dejun, este 300 de lei.

"Oamenii pleacă peste tot de 1 Mai. unii caută destinaţia în funcţie de buget", punctează Marius Berca.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO