Liviu Voinea: Pentru 2014 vrem o bugetare pe bază de criterii de performanţă

Autorităţile române intenţionează să realizeze bugetul pentru 2014 pe bază de criterii de performanţă urmând ca nivelul de finanţare pentru anumite sectoare să fie stabilit în condiţiile îndeplinirii anumitor indicatori de performanţă, a declarat sâmbătă seară, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la România TV.
Economica.net - Dum, 18 aug. 2013, 12:00
Liviu Voinea: Pentru 2014 vrem o bugetare pe bază de criterii de performanţă

‘Pentru 2014 vrem o bugetare pe bază de performanţă, pe bază de criterii de performanţă în special în sectoarele care se pretează. Unul din aceste sectoare este cel al educaţiei. Multe ţări europene şi, de asemenea, şi SUA, au bugete pe bază de performanţă. Eu, Minister de Finanţe, mă angajez să cresc finanţarea în educaţie, de exemplu, cu condiţia ca o serie de indicatori de performanţă pe care îi stabilim de comun acord cu Ministerul Educaţiei să fie atinşi’, a arătat Liviu Voinea.

Potrivit sursei citate, vor fi încheiate ‘contracte’ pe bază de performanţă între Ministerul Finanţelor şi ministerele de linie, documente prin care este fixat un anumit nivel de finanţare cu condiţia îndeplinirii anumitor indicatori de performanţă care se stabilesc de comun acord şi se urmăresc periodic.

‘Vreau să introducem această practică începând cu bugetul pe 2014 care va fi realizat în luna octombrie a acestui an. Creşterea finanţării în sectoare precum educaţia sau sănătatea riscă să nu se vadă dacă nu avem o îmbunătăţire a modului în care sunt cheltuiţi banii’, a explicat ministrul delegat pentru Buget.

Liviu Voinea a menţionat că, în linii mari, bugetul anului viitor va prevedea o indexare de 4% a pensiilor şi indexarea fondului total de salarii. Ministrul de resort a arătat că, în prezent, autorităţile lucrează la mai multe variante pentru distribuirea creşterii fondului total de salarii. Una dintre variante este creşterea tuturor salariilor bugetarilor cu rata inflaţiei.

Într-o altă variantă se are în vedere o creştere mai mare a salariilor pentru anumite categorii profesionale de bugetari în timp ce pentru alte categorii ar putea să nu se prevadă nicio creştere. O a treia variantă de lucru prevede o creştere mai mare a salariilor pentru bugetarii care au până la un anumit salariu şi nicio creştere pentru cei care depăşesc un anumit nivel al salariului.

‘Intenţionăm ca bugetul pe 2014 să fie bazat pe aplicarea graduală a Legii salarizării unice. Luăm în calcul mai multe variante prin care, eventual, pentru anumite categorii de bugetari apropierea de nivelul maxim al grilei (prevăzută în Legea salarizării unice – n.r.) să se realizeze mai rapid decât pentru alte categorii. Până la redactarea legii bugetului, la începutul lunii octombrie, se va lua decizia cu privire la varianta optimă pentru creşterea salariilor‘, a mai spus ministrul citat.

Acesta a subliniat că, per ansamblu, capacitatea de a creşte anvelopa salarială este limitată de cheltuielile generate de aplicarea hotărârilor judecătoreşti definitive în favoarea salariaţilor bugetari care, în urma reducerii cu 25% a salariilor din 2010, au dat statul în judecată şi au câştigat. ‘Ajustarea macroeconomică din 2010, când s-a decis tăierea cu 25% a salariilor, este o falsă ajustare pentru că mulţi bugetari au dat statul în judecată şi au câştigat prin hotărâri judecătoreşti definitive. În 2011 s-a dat o ordonanţă prin care s-a etapizat pe cinci ani plata sumelor prevăzute în hotărârile judecătoreşti. În 2013 am dat de două ori mai mult decât în 2012 din aceste hotărâri judecătoreşti iar pentru 2014 dăm un sfert din suma totală care trebuie plătită.

Practic, anul viitor, dăm de două ori şi jumătate mai mult decât am dat în 2013. Acest fapt limitează, pe ansamblu, capacitatea de a creşte anvelopa salarială pentru că şi aceste cheltuieli cu respectarea hotărârilor judecătoreşti definitive intră în anvelopa salarială. Fondul total de salarii va creşte în 2014 dar parte din această creştere se va duce în plata unor hotărâri judecătoreşti definitive aferente tăierii salariilor din 2010′, a explicat Liviu Voinea.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...