Locatarii din blocurile cu bulină din Bucureşti care câştigă sub salariul mediu îşi vor putea reabilita locuinţele gratis

Primăria va plăti din banii bugetului local lucrările de consolidare a blocurilor cu risc seismic din Bucureşti, potrivit unui proiect de hotârăre a Consiliului General.
Andrada Ghira - joi, 14 dec. 2017, 12:29
Locatarii din blocurile cu bulină din Bucureşti care câştigă sub salariul mediu îşi vor putea reabilita locuinţele gratis

Proprietarii locuinţelor din blocurile cu risc seismic din Bucureşti care câştigă sub salariul mediu pe economie pe cap de membru de famile şi vor să-şi consolideze clădirile nu vor plăti nimic pentru asta.

Banii vor fi acordaţi de Primărie, potrivit unui proiect de act normativ care este supus votului în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Una dintre problemele pentru care puţine clădiri cu risc seismic sunt reabilitate este legată de bani. Proprietarii apartamentelor nu-şi permit plata unor rate lunare pe o perioadă de 25 de ani, aşa cum prevede Ordonanţa 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. 

Prin proiectul propus spre aprobare, Primăria va suporta în totalitate valoarea lucrărilor de consolidare pentru „cei care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câşigul salarial net lunar pe economie, pe perioadele în care se realizează aceste venituri”. 

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 2392 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). 

Pentru „cei la care venitul lunar pe familie este de sub trei salarii medii brute pe economie pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investită pentru execuţia lucrărilor de intervenţie”, se mai arată în documentul citat. 

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.327 lei în luna octombrie, potrivit INS. 

Pe lângă dovada veniturilor, beneficiarii mai trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru ca Primăria să plătească integral sau 50% din valoarea lucrărilor: 

  • să nu înstrăineze aceste imobile pe o perioadă de până la 25 de ani de la data recepţiei la terminarea lucărilor de intervenţie-consolidare; 
  • dacă se doreşte vânzarea acestor imobile consolidate înainte de termenul mai sus menţionat şi de achitarea integrală a costurilor, propritarii acestor imobile să fie de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să aibă drept de preemţiune asupra acestor imobile, scăzându-se din valoarea imobilului constatată printr-o expertiză/raprot de evaluare a costurilor aferente lucrărilor de intervenţie/consolidare achitate sub formă de cotă parte din preţ;
  • dacă se doreşte vânzarea dar nu se poate exercita acest drept de preemţiune, înstrăinarea în decurs de 25 de ani de la data recepţiei terminării lucrărilor de intervenţie/consolidare la aceste imobile este condiţionată de rambursarea integrală la bugetul local al Primăriei Municipiului Bucureşti a valorii costurilor aferente lcurărilor de intervenţie. 

Cei care au venituri lunare pe familie mai mari de trei salarii medii brute pe economie beneficiază de aceleaşi condiţii ca şi până acum, reglementate de Ordonanţa 20/1994. 

Peste 8.000 de persoane locuiesc în clădirile cu bulină din Bucureşti 

Pe lista clădirilor cu bulină, actualizată de Primăria Capitalei la data de 28 noiembrie 2017, arată că sunt incluse în clasa I se risc seismic care prezintă pericol public sunt 173 de clădiri. În clasa I de risc seismic sunt incluse 171 de imobile.

Peste 8.000 de bucureşteni locuiesc în apartamente din clădiri cu bulină, încadrate în clasa I de risc seismic, arată datele proiectului de informare Seismic Alert. Realizatorii proiectului au cartat 307 de imobile, din care 208 sunt locuite, 23 au fost demolate, iar 14 sunt neocupate.

Datele Seismic Alert mai arată că sunt 3.500 de apartamente sunt în clădirile mai înalte de şase etaje, incluse pe lista celor pericol public şi clasa I de risc seismic.

Primăria Capitalei a alocat pentru acest an 10,6 milioane de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, de trei ori mai puțini bani decât pentru statui. Anul trecut, nicio clădire cu bulină din România nu a fost consolidată.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...