Luc Ronsmans, director Plaza Centers România: Sperăm să vindem Radisson Blu cu mai mult de 185 de milioane de euro

Compania Elbit Imaging a scos la vânzare hotelul Radisson Blu de cinci stele din Bucureşti, dar şi hotelul Park In de patru stele şi apartamentele închiriate parlamentarilor români. Tranzacţia ar putea fi încheiată până la sfârşitul acestui an. ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Luc Ronsmans, directorul Plaza Centers România despre vânzarea singurului hotel pe care compania îl mai deţine.
Andrada Ghira - joi, 04 mai 2017, 21:02
Luc Ronsmans, director Plaza Centers România: Sperăm să vindem Radisson Blu cu mai mult de 185 de milioane de euro

Cel mai mare hotel de cinci stele din România a fost scos la vânzare la sfârşitul anului trecut. Deschis în 2008 în urma unei investiţii de 70 de milioane de euro, hotelul este operat sub brandul Rezidor, Radisson Blu. La vânzare a fost scos şi hotelul cu Park Inn, cu 210 camere, dar şi 66 de apartamente care au încă nevoie de renovare, şi care în prezent sunt închiriate senatorilor şi deputaţilor.

„Hotelul merge foarte bine. Radisson este numărul unu în oraş, avem rezultate bune, un grad de ocupare bun, mai mare cu circa 10% faţă de celelalte hoteluri din această categorie, la 80%”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Luc Ronsmans, director Plaza Centers România.

Rezultatele bune obţinute de hotel i-au făcut pe proprietari să decidă vânzarea hotelului, singurul din portofoliul companiei, după ce în anii trecuţi a vândut mai multe unităţi din Belgia, Olanda, Marea Britanie şi Africa de Sud.

„Ne-am gândit că este momentul să vindem complexul şi ne-am uitat cu atenţie. Credem că toţi indicatorii macroeconomici ai României rămân pozitivi şi că sunt din ce în ce mai mulţi investitori internaţionali care iau în calcul România”, mai spune Ronsmans.

Oficialul crede că tranzacţia ar putea fi încheiată chiar mai devreme de sfârşitul acestui an, ceea ce ar plasa vânzarea hotelului Radisson pe primul loc în topul tranzacţiilor din 2017, după vânzarea celor cinci clădiri de birouri de lângă mallul AFI Palace Cotroceni cu 164 de milioane de euro.

„Până la mijlocul lui iunie vom avea doi, trei cumpărători pentru negocieri”

Scos la vânzare la sfârşitul anului trecut, de căutarea investitorilor în Radisson Blu se ocupă compania de consultanţă imobiliară JLL din Londra.

„Ştim că a fost reacţe în piaţă şi credem că până la sfârşitul lunii mai sau mijlocul lui iunie vom avea o primă selecţie. Vom avea doi sau trei potenţiali cumpărători cu oferte ferme, cu care vom negocia”, mai spune şeful Plaza Centers România.

Deşi în piaţă s-a vehiculat că suma cerută pentru întregul complex este de 185 de milioane de euro, Ronsmans spune că speră la mai mult de atât, dar nu va depăşi pragul de 200 de milioane de euro. De preluarea hotelului s-au arătat interesaţi nu doar investitori internaţionali, ci şi investitori români. Întrebat cui i-ar plăcea să vândă hotelului, unui român sau unui străin, Ronsmans spune că „celui care plăteşte preţul corect”.

Acesta mai spune că vânzarea hotelului Radisson Blu din Bucureşti nu face parte din planul de restructurare al companiei-mamă, Elbit Imaging. 

Întregul complex scos la vânzare este compus din hotelul Radisson Blu de cinci stele, care are 424 de camere, hotelul Park Inn cu 210 camere, cele 66 de apartamente din fostul Centre Ville Aparthotel, dar şi aproape 7.500 de mp de spaţii comerciale închiriate către 24 de retaileri.

În 2015, atunci când societatea care deţine hotelul, Bucureşti Turism, s-a delistat de pe RASDAQ, Elgit Imaging şi-a crescut deţinerea în companie la 98%. De asemenea, anul trecut, Elbit Imaging a luat în două tranşe un împrumut de 97 de milioane de euro pentru refinanţarea creditului.

După refinanţarea datoriilor şi cheltuielilor de tranzacţionare, fondurile puse la dispoziţia companiei s-au ridicat la 36,4 milioane de euro. Deţinută şi condusă în trecut de omul de afaceri israelian Moti Zisser, decedat anul trecut, cei mai mari acţionari ai Elgit Imaging sunt York Capital, cu o participaţie de 19,7% şi Davidson Kempner Capital Management cu 14,3%.

Elbit mai este prezentă în România prin dezvoltatorul de centre comercial Plaza Centers, care deţine 75% din proiectul Casa Radio din Bucureşti. 

Rezidor este unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din lume, cu şapte branduri şi peste 1,100 de hoteluri la nivel global. Brandul Radisson Blu este vârful de lance al Rezidor, cu 390 de hoteluri deschise la nivel global.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...