Lucrările din construcţii au scăzut cu 4,8% în anul 2016

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în anul 2016 cu 4,8% faţă de 2015, pe serie brută, cea mai semnificativă reducere pe elemente de structură fiind semnalată la lucrările de reparaţii capitale cu 23,5%, a anunţat, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 07:43
Lucrările din construcţii au scăzut cu 4,8% în anul 2016

Lucrările de construcţii noi s-au redus cu 2,7% în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 1,5%, faţă de 2015.

Potrivit sursei citate, în 2016, pe obiecte de construcţii au avut loc scăderi cu 11,2% la construcţiile inginereşti, iar creşteri au fost înregistrate la clădirile rezidenţiale cu 12,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 1,1%.

În luna decembrie 2016, comparativ cu noiembrie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 6,4%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 37,4% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,3%. În perioada menţionată au avut loc scăderi la lucrările de construcţii noi cu 2,1%.

Pe obiecte de construcţii, au fost înregistrate creşteri la construcţiile inginereşti cu 15,9% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,1%. Pe de altă parte, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 16,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 4,3% în decembrie faţă de noiembrie, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi cu 13% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 0,1%. În schimb, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 15,2%.

Potrivit INS, pe obiecte de construcţii s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale cu 22,8%, clădirile nerezidenţiale cu 10,1% şi la construcţiile inginereşti cu 0,6%.

De asemenea, în decembrie 2016, comparativ cu decembrie 2015, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 27,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate categoriile, respectiv la lucrările de reparaţii capitale cu 41%, lucrările de construcţii noi cu 33,3% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 0,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 40,9% şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,1%, dar au fost înregistrate şi creşteri la clădirile rezidenţiale cu 16,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada menţionată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 19,8%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate categoriile: lucrările de reparaţii capitale cu 41,8%, lucrările de construcţii noi cu 29,9% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în decembrie 2016, faţă de aceeaşi lună a lui 2015, la construcţiile inginereşti cu 35,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 1,4% . Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 7,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală în zona euro s-a situat la 98,3% din PIB, la finalul trimestrului doi din 2021, în scădere faţă ...