Lucrările în construcţii: Scăderi de 10%, în primele 11 luni din 2014 – date provizorii

Volumul lucrărilor în construcţii a scăzut, în primele 11 luni ale anului 2014, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior, cifre negative fiind consemnate la lucrările de reparaţii capitale, dar şi la cele de întreţinere şi reparaţii curente, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.
Economica.net - mar, 13 ian. 2015, 09:36
Lucrările în construcţii: Scăderi de 10%, în primele 11 luni din 2014 - date provizorii

Potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2014, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut cu 9,5%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi, astfel: la lucrările de reparaţii capitale cu 19,6%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 10,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 6,6%, scrie Agerpres.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti, cu 24,4%, în timp ce la clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 35,7%, respectiv cu 11,4%.

În primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 9,9%, scădere evidenţiată după cum urmează: la lucrările de reparaţii capitale – 19,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – 11%, şi la lucrările de construcţii noi – 7,3%.

În funcţie de obiectul de construcţii s-au diminuat construcţiile inginereşti cu 25,4%. Pe de altă parte, clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 36,4%, respectiv cu 10,3%.

Datele INS relevă, de asemenea, că, în luna noiembrie 2014, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut, faţă de luna octombrie 2014, cu 13,1%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale, cu 31,4%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 14,2%, şi la lucrările de construcţii noi, cu 9,3%. Pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale au crescut cu 23,4% şi construcţiile inginereşti cu 13,2%.

Pe de altă parte, s-a înregistrat o scădere la clădirile rezidenţiale cu 6,3%.

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie anul trecut, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 5,8%. Totodată, pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri, după cum urmează: la lucrările de reparaţii capitale cu 23,9%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,2% şi la lucrările de construcţii noi cu 6,8%.

Pe obiecte de construcţii au crescut clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti cu 13,1%, respectiv cu 10,2%.

Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 13,8%.

În noiembrie 2014 comparativ cu noiembrie 2013, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,2%, iar pe elemente de structură s-au înregistrat majorări la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (7,6%) şi la lucrările de construcţii noi (5,7%). Altfel, lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 17,4%.

În funcţie de obiectele de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 56,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 30%, în timp ce la construcţiile inginereşti s-a înregistrat scădere de 13,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2014, comparativ cu luna noiembrie 2013, a scăzut cu 0,5%, fenomen determinat de cifrele consemnate în funcţie de elementele de structură la lucrările de reparaţii capitale (-16,8%).

Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 6,5%, respectiv cu 1,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 13,7%, iar la clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 64,2%, respectiv cu 29,4%.

Sursa datelor o constituie capitolul VAL (Valoarea lucrărilor de construcţii realizate în antrepriză, în ţară, pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în construcţii (CON TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 93,44% din mulţimea totală a unităţilor active.

Datele se colectează de la 1.809 operatori economici cu activitate principală de construcţii, iar eroarea maxim admisă a estimărilor este de +/- 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...