Lucrezi într-o multinaţională? Află de ce e important să deţii acţiuni în companie

Motivarea angajaților prin includerea acțiunilor în pachete de beneficii a devenit o practică tot mai des întâlnită și în România. Cum pot fi fructificate aceste beneficii, dar și când este bine să  cumperi mai multe titluri emise de compania pentru care lucrezi îți explică brokerii Tradeville.
Economica.net - joi, 16 oct. 2014, 09:31
Lucrezi într-o multinaţională? Află de ce e important să deţii acţiuni în companie

Includerea acțiunilor în pachetele de beneficii ale angajaților este o practică des întâlnită în Statele Unite și Europa vestică. În România, această formulă de recompensare a fost adusă de companiile multinaționale, care sunt listate la bursa din ţara de origine și preluată ulterior de societățile românești tranzacționate la Bursa de Valori București. Un ultim exemplu în acest sens este oferit de către Unirea Shopping Center (simbol bursier SCDM), companie care deține două centre comerciale, în București și Brasov, și care va distribui angajaților acțiuni în valoare de 3,2 mil. euro.

Pentru companie, scopul alocării gratuite a acțiunilor îl constituie fidelizarea angajaților cheie pe perioada acordării bonusului, motivarea personalului pentru care este importantă participarea la profitul firmei și recunoașterea meritelor printr-o formă de parteneriat pe termen lung.

Pentru angajat este important să aibă acțiuni la compania în care activează pentru că, livrând performanță, va putea încasa recompense și din activitatea bursieră. Prețurile acțiunilor cotate vor fi primele care vor reacționa la îmbunătățirea rentabilităţii și a cadrului economic în care companiile evoluează. Prin urmare, oamenii care determină direct aceste performanțe sunt perfect poziționați pentru a beneficia suplimentar atât de rezultatul eforturilor, cât și de cunoştinţele pe care le dețin.

Exemplul pieţelor mature

Pe piețele mature, companiile sunt preocupate să acorde salariaților beneficii pe termen lung incluzându-le în planurile de bonusare pe minimum trei ani. Bonusul constă în acțiuni, obligațiuni sau opțiuni pe acțiuni/obligațiuni. De obicei, beneficiarii primesc o jumătate din acțiuni sau din opțiuni la semnarea contractului de muncă, iar restul se acordă doar în momentul în care s-au atins țintele stabilite de comun acord între angajat și companie.

Acordarea acțiunilor se poate face în mod direct și în condiții mai favorabile, de exemplu, sub prețul pieței, sau în mod indirect, prin oferirea de opțiuni de cumpărare a acțiunilor în anumite condiții de preț, moment al achiziției etc. În acest scop, compania fie transformă o parte din profitul anual obținut pentru a majora capitalul social, fie derulează un program de răscumpărare acțiuni din piață.

Cum să îţi optimizezi câştigurile

În primul rând, cel mai mare avantaj pe care îl au cei care lucrează în cadrul unei companii la care dețin acțiuni este faptul că au acces la informații. Cunoștințele dobândite în cadrul activității curente sunt mult prea utile pentru a nu fi folosite până la capăt. Mai mult, zi de zi, analiza KPI-urilor (indicatori de performanță) oferă noi indicii despre potențiale oportunități de investiții în domeniul propriu, pe lanțul de producție și în sectoare paralele.

Economia României este dominată de prezența multinaționalelor. Astfel că angajații responsabili de performanța multinaționalelor în România trebuie să își canalizeze resursele investiționale către bursele internaționale. Poate părea dificil să vinzi acțiunile primite de la companie sau să cumperi altele dacă lucrezi într-o multinațională listată la New York Stock Exchange sau Bursa din Paris.

Soluția este simplă. Nu este necesar să găsești o casă de brokeraj dincolo de hotare. Poți face asta și apelând la un broker român, care oferă acces la bursele din Zona euro, SUA sau Canada.
 
Află cum poți beneficia de o parte din profitul companiei pentru care lucrezide pe Tradeville

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...