MAE a făcut o hartă tip „google map” a secţiilor de votare din străinătate

MAE a realizat o hartă electronică, "de tip google map", cu secţiile de votare din străinătate pentru referendumul de duminică, cetăţenii români aflaţi în afara ţării putând consulta aplicaţia pe paginile web ale ministerului şi ambasadelor pentru a identifica adresa celei mai apropiate secţii.
Economica.net - joi, 26 iul. 2012, 14:08
MAE a făcut o hartă tip

„Pe site-ul MAE şi al fiecărei misiuni va fi postată o hartă de tip «google map», astfel încât oricine are un computer sau un telefon să vadă exact unde se află secţia de votare”, a declarat, joi, secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, într-o conferinţă de presă.

Totodată, el a precizat că, potrivit dispoziţiilor legale aflate în vigoare la momentul de faţă, votarea în cele 306 de secţii de votare din străinătate va începe la ora locală 7.00 şi se va încheia la ora locală 23.00, chiar dacă această oră va fi în unele ţări după anunţarea în România a rezultatelor la exit-poll-uri.

De asemenea, oficialul MAE a precizat că, în afara celor 159 de secţii amenajate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare româneşti, restul au fost amenajate cu sprijinul consulilor onorifici ai României şi ai autorităţilor locale din ţările respective, fiind vizate în special clădiri de interes public, cum ar fi sedii de şcoli sau de primării.

Sarcina asigurării securităţii în secţiile de votare respective a revenit misiunilor diplomatice şi consulilor onorifici, cu sprijinul autorităţilor locale.

MAE are obligaţia de a asigura minim trei membri în comisiile de votare din secţiile aflate în străinătate, în cazul în care nu există repartizaţi reprezentanţi ai formaţiunilor politice din ţară.

Ministerul Afacerilor Externe a informat joi că a finalizat expedierea către misiunile României din străinătate a materialelor necesare celor 306 de secţii de votare din afara ţării, printre acestea numărându-se şi cele 600.000 de buletine de vot.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis joi MEDIAFAX de MAE, materialele care au fost repartizate constau în: 600.000 de buletine de vot; 400.000 de autocolante, prezentate sub formă de benzi conţinând 15 autocolante pe bucată; 1.000 de ştampile cu inscripţia VOTAT; 306 de ştampile cu inscripţia ANULAT; 306 de ştampile cu numărul de control alocat secţiilor; 10 tuşiere.
MAE precizează că repartizarea materialelor s-a făcut în funcţie de o serie de principii: pentru stabilirea numărului de buletine de vot alocate fiecărei secţii s-a utilizat ca referinţă numărul de votanţi prezenţi la urne la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009, dat fiind faptul că acesta a reprezentat cel mai mare număr de votanţi la ultimele prezentări la urne. Astfel, numărul de buletine alocate a fost calculat după formula 1 X 4, formulă folosită şi la precedentele prezentări la urne, fiind avute în vedere atât posibilitatea prezentării unui număr mai mare de electori, cât şi posibilitatea anulării buletinelor, din diferite considerente.

În capitalele statelor pe al căror teritoriu se află un număr mare de cetăţeni români au fost repartizate mai multe buletine de vot, astfel încât să existe posibilitatea redistribuirii, pe bază de solicitări, la misiunile din teritoriu sau din vecinătate.

MAE a stabilit organizarea a 306 de secţii de votare în străinătate, ţinând cont de posibilităţile tehnice – sediu, comunicaţii etc. – şi de personal, inclusiv de obţinerea acordului ţărilor de reşedinţă.

La alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de secţii de votare în străinătate, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, nouă în Franţa, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada şi 28 în SUA.

În 2009 au fost trimise în străinătate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secţiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistraţi 147.600 de votanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...