Magistrala 4 de metrou: A fost finalizată în sfârșit semnalizarea în ultimele stații. Trenurile circulă la 7 minute, față de 12 minute

Metrorex a anunțat vineri finalizarea implementării sistemului de siguranță și de automatizare a traficului pe secțiunea Parc Bazilescu - Străulești a Magistralei 4 de metrou. Prin urmare, trenurile circulă acum la 7 minute în timpul săptămânii și la 9 minute în timpul weekendului, față de 12 minute cât era anterior intervalul de succedare.
Economica.net - vin, 24 iul. 2020, 08:13
Magistrala 4 de metrou: A fost finalizată în sfârșit semnalizarea în ultimele stații. Trenurile circulă la 7 minute, față de 12 minute

Metrorex informează că, începând cu data de 15.07.2020, s-a pus în funcțiune „Sistemul de siguranță și automatizare a traficului” pe „Magistrala 4. Racordul 2. Secţiunea Parc Bazilescu (PS Zarea) – Străuleşti” (cod SMIS 2014+111325). Prin finalizarea acestui proiect se îmbunătățesc condițiile de trafic prin scăderea timpilor de succedare, astfel:

  • în zilele lucrătoare (luni – vineri), intervalul de succedare scade de la 12 minute la 7 minute;
  • în weekend (sâmbătă – duminică), intervalul de succedare scade de la 12 minute la 9 minute.

De asemenea, numărul de trenuri în parcurs crește de la 4 la 6 trenuri.

La începutul lui 2019, reprezentanții Metrorex spuneau pentru ECONOMICA.NET că iIntervalul minim de circulaţie între două trenuri de metrou se va diminua la 5 minute, faţă de 8 minute pe Magistrala 4 Gara de Nord – Străuleşti, după recepţia lucrărilor la sistemul de siguranţă şi automatizare a traficului.

Metrorex a semnat în data de 12 ianuarie 2017 cu Siemens Rail Automation contractul pentru „Sistem de siguranţă şi automatizare a traficului. Magistrala 4. Racord 2. Secțiunea Parc Bazilescu (PS Zarea) – Lac Străuleşti”, în valoare de 32,48 milioane de lei. Durata contractuală de implementare a lucrărilor era de 12 luni de la data începerii executării contractului.

Proiectul extinde Magistrala 4 de metrou în zona de nord-vest a Bucureștiului cu încă două stații, Laminorului și Străulești, cu tuneluri şi galeriile de legătură aferente, acesta fiind obiectivul principal.

Proiectul a fost finanțat din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Sectorial –Transport 2007-2013 (POS-T) până în anul 2015 și ulterior aprobat pentru fazare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

Valoarea totală a proiectului în cadrul POS-T a fost de 432.775.217 lei, din care valoarea totală eligibilă a fost de 286.252.047 lei. Contribuția Comisiei Europene prin

Fondul de Coeziune – în proporție de 85% din valoarea eligibilă a proiectului – a fost de 243.314.240 lei.

În cadrul POIM, valoarea totală a proiectului a fost de 318.285.293,61 lei din care valoarea totală eligibilă a fost de 200.965.212 lei. Contribuția Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune – în proporție de 85% – a fost de 170.820.430,20 lei.

Proiectul a început la data de 14.09.2012 și se va finaliza la data de 07.03.2023, dată ce cuprinde și perioada de garanție și notificare a defectelor.

Obiectivele specifice ce au fost atinse prin punerea în funcţiune a Magistralei 4 de metrou:

  • Facilitarea legăturii dintre sectorul 1 Bucureştii Noi, zona Parc Bazilescu– Străuleşti şi centrul oraşului, dar şi extinderea reţelei existente de metrou prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce are o lungime construită de 1,89 km şi un număr de 2 staţii.
  • Îmbunătăţirea confortului călătorilor şi a eficacităţii traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce eficientizează durata de deplasare pe coridorul deservit.

Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie implicit la realizarea următoarelor obiective generale:

  • Creşterea eficienţei transportului din punct de vedere al vitezei comerciale, prin economia de timp pe care o asigură noul transport subteran.
  • Reducerea poluării (gaze de eşapament, zgomot, vibraţii) prin degrevarea transportului de suprafaţă atât public, cât şi privat cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii din punct de vedere al condiţiilor de mediu.
  • Creşterea atractivităţii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, în consecinţă, reducerea numărului de accidente, reducerea degradării drumurilor, realizarea de economii de carburanţi şi întreţinere, reducerea timpului de deplasare etc.

Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Sectorial Transport 2007-2013 și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...