Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au decis eliberarea condiţionată a lui Dan Voiculescu

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au admis, joi, cererea de eliberare condiţionată formulată de Dan Voiculescu. Decizia nu este definitivă.
Economica.net - joi, 08 iun. 2017, 14:42
Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au decis eliberarea condiţionată a lui Dan Voiculescu

‘În temeiul articolului 587 Cod procedură penală, cu aplicarea articolului 5 Cod penal cu ref. la articolul 59 şi articolul 60 alineatul 2 din vechiul Cod penal, admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul-condamnat Voiculescu Dan. Dispune liberarea condiţionată a petentului de sub puterea mandatului de executare nr.1171/2014 emis de Tribunalul Bucureşti Secţia I penală, dacă nu este arestat în altă cauză. Atrage atenţia petentului asupra cazurilor de revocare a beneficiului liberării. (…) Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare’, se arată în minuta deciziei.

Reprezentantul DNA a susţinut joi, în faţa magistraţilor Judecătoriei Sectorului 5, că nu există dovezi că Dan Voiculescu ar fi redactat lucrările ştiinţifice în penitenciar, acesta fiind un ‘profitor al carenţelor legislative’, şi le-a cerut judecătorilor să respingă cererea de eliberare condiţionată şi să menţină termenul de reiterare la 23 octombrie.

‘Solicităm respingerea cererii de eliberare. Dacă nu s-ar pune cele 11 lucrări ştiinţifice, Dan Voiculescu nu ar fi îndeplinit fracţia de o treime. Voiculescu a fost disciplinat, a fost recompensat, dar acesta nu poate fi eliberat condiţionat în acest moment. Doar 57 de zile au fost câştigate prin muncă, restul prin lucrări ştiinţifice. Un număr de peste 300 de zile au fost câştigate prin scrierea de lucrări ştiinţifice. Nu a dat dovadă de corectitudine. Nu există nicio dovadă că manuscrisele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carenţelor legislative. Activitatea ştiinţifică nu poate fi demonstrată. Este o modalitate vicleană de a ieşi din penitenciar. Executarea doar a unei treimi din pedeapsă arată că scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat’, a afirmat procurorul DNA.

El a adăugat că Dan Voiculescu nu a fost trecut din regimul închis în semideschis pe întreaga perioadă a detenţiei, lucru care arată că acesta nu a dat semne de îndreptare.

Avocatul lui Dan Voiculescu a invocat în faţa magistraţilor decizia Tribunalului Bucureşti de respingere a primei cereri de eliberare condiţionată, în care se precizează că şase luni sunt suficiente pentru a depune o nouă solicitare.

Apărătorul omului de afaceri a susţinut că acesta s-a comportat corespunzător şi nu a avut conflicte în detenţie, nefiind pedepsit disciplinar.

O comisie de la Penitenciarul Rahova a analizat, pe 24 mai, cererea de eliberare condiţionată a lui Dan Voiculescu şi a înaintat documentaţia la Judecătoria Sectorului 5.

Iniţial, primul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 22 iunie, acesta fiind schimbat ulterior pentru data de 8 iunie.

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...