Mai multe ţări balcanice, afectate de precipitaţii abundente şi de căderi masive de zăpadă

Mai multe ţări balcanice au fost afectate de căderi masive de zăpadă sau de precipitaţii abundente, generând perturbări ale traficului şi pene de electricitate.
Economica.net - vin, 23 mart. 2018, 08:01
Mai multe ţări balcanice, afectate de precipitaţii abundente şi de căderi masive de zăpadă

În Albania au fost înregistrate joi precipitaţii masive şi intensificări ale vântului, în timp ce zonele nordice ale ţării erau acoperite de un strat de zăpadă care pe străzi ajungea la 10 centimetri, informează Xinhua.

Drumul Naţiunii, una dintre principalele autostrăzi din Albania, a fost acoperit de zăpadă şi gheaţă, însă traficul nu a fost întrerupt, poliţia şi responsabilii locali acţionând continuu pentru dezăpezirea carosabilului.

Pe de altă parte, din cauza rafalelor puternice de vânt, o stâncă a căzut peste o staţie de alimentare cu carburant, distrugând-o total, în timp ce la Bulqiza, în nordul Albaniei, un camion a fost răsturnat de vânt.

În zonele rurale au fost semnalate pene de curent, însă nu au fost raportate situaţii de urgenţă.

În urma precipitaţiilor masive căzute în întreaga ţară, mai multe zone au fost inundate. Oraşul nordic Shkodra rămâne zona cea mai afectată, cu zeci de case şi sute de hectare inundate.

Inundaţii şi căderi de zăpadă au fost înregistrate şi în Bosnia şi Herţegovina, unde din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, autorităţile au impus restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară, se indică într-un comunicat MAE remis Agerpres.

Astfel, drumul Bosanska Gradiska – Bosanska Dubica este închis din cauza inundaţiilor provocate de râul Sava, iar pe drumurile Olovo – Kladanj, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Travnik – Donji Vakuf, Livno – Kupres – Bugojno, Livno – Glamoc – Mrkonjic Grad, Bihac – Kljuc şi Bosanski Petrovac – Drvar – Livno circulaţia se realizează cu dificultate din cauza căderilor recente de zăpadă.

Totodată, pe drumurile Sarajevo – Foca, Bihac – Bosanska Krupa, Konjic – Mostar, Jajce – Banja Luka, Bugojno – Novi Travnik, Rogatica – Visegrad şi Turbe – Karanovac există pericol de producere de alunecări de teren şi căderi de pietre pe carosabil.

Intemperiile au lovit şi Bulgaria, unde autorităţile au emis o atenţionare de coduri portocaliu şi galben de ninsoare şi ploaie pentru joi şi vineri.

Institutul local de Meteorologie şi Hidrologie a avertizat că în zilele de 22 şi 23 martie întreg teritoriul Bulgariei va fi afectat de căderi însemnate de precipitaţii sub formă de ninsoare şi ploaie, însoţite de vânt puternic, se indică într-un comunicat MAE remis Agerpres.

‘În perioada imediat următoare temperaturile vor scădea brusc, vor mai fi precipitaţii sub formă de ninsoare şi ploaie, iar în partea de nord a Bulgariei acestea vor fi însoţite de vânt puternic, ceea ce va duce la apariţia viscolului’, se arată în comunicat.

Codul portocaliu de precipitaţii sub formă de ninsoare şi vânt puternic a fost emis pentru regiunile Vidin, Vraţa, Montana, Pleven, Loveci, Sofia, Sofia-Regiune, Pernik, Kjustendil, Gabrovo, Veliko Târnovo, Ruse, Târgovişte, Razgrad, Şumen, Silistra, Dobrich şi Varna. Meteorologii estimează că în zonă stratul de zăpadă va atinge între 15 şi 30 de centimetri şi vor fi condiţii de viscol.

Codul galben a fost emis pentru regiunile Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Yambol, Sliven şi Burgas, unde cantitatea de precipitaţii va înregistra valori de 15 – 20 litri/m2, stratul de zăpadă va atinge cinci centimetri, iar în zonele montane 20 centimetri şi vor fi condiţii de formare a poleiului.

Alertă de cod galben a fost emisă şi pentru regiunea Smolian, unde cantitatea de precipitaţii va înregistra valori de 15-35 litri/mp, stratul de zăpadă va atinge 30 centimetri şi vor fi condiţii de formare a poleiului.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a instituit sancțiuni împotriva a opt oficiali militari iranieni
Uniunea Europeană a instituit sancțiuni împotriva a opt oficiali militari iranieni
Uniunea Europeană a decis luni să instituie sancţiuni împotriva a opt responsabili ai forţelor de securitate iraniene pentru rolul lor în reprimarea violentă a manifestaţiilor din noiembrie......
Nike va recondiționa pantofii sport returnați și îi va revinde
Nike va recondiționa pantofii sport returnați și îi va revinde
Grupul american Nike Inc a anunţat luni că va începe să recondiţioneze pantofii sport returnaţi de cumpărători şi ...
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
Crescătorii de animale vor putea relua exportul de animale vii pe calea apei, prin Canalul Suez, odată ce acesta este deblocat. ...
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
Potrivit datelor publicate recent de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), prețurile ...