Astăzi se deschide mall-ul Vulcan. Ce are nou faţă de Liberty Center, de care îl despart doar 500 de metri

Un nou centru comercial se deschide joi, 4 septembrie, în Bucureşti, la circa 500 de metri de mallul Liberty Center, preluat de bănci acum doi ani.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 21:01
Astăzi se deschide mall-ul Vulcan. Ce are nou faţă de Liberty Center, de care îl despart doar 500 de metri

Vulcan Value Centre, dezvoltat de fondul de investiţii sud-african NEPI, se deschide publicului pe 4 septembrie. Deşi nu are structura unui mall precum Liberty Center, în apropierea căruia a fost construit, Vulcan Value Centre vine cu chiriaşi care nu se regăsesc în mallul preluat de bănci în urmă cu doi ani. În plus, retailerul Hervis a ales să-şi mute magazinul din Liberty în Vulcan.

Cel mai important retailer care va deschide joi un nou magazin în Bucureşti este H&M, care s-a extins rapid pe piaţa românească. Pentru 2013, H&M a înregistrat o cifră de afaceri de peste 86,5 milioane de euro şi a avut un profit de aproape 5,4 milioane de euro.

Un alt chiriaş atras este C&A, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 53 milioane de euro şi un profit de 4,5 milioane de euro. Şi Deichmann va deschide un magazin în noul centru comercial. Retailerul a avut anul trecut afaceri de 46 de milioane de euro şi un profit de 2,52 milioane de euro.

Chiar dacă Liberty este ancorat de un magazin Billa, Vulcan vine cu Carrefour, iar niciunul dintre aceşti mari jucători nu au deschis magazine în Liberty Center.

Bogdan Marcu, şeful departamentului de retail din cadrul DTZ Echinox, spune că cele două proiecte sunt diferite din punct de vedere al conceptului. „Liberty Center este un centru comercial de tip mall ancorat de un supermarket, cu o zonă de divertisment şi food court. Pe de altă parte, Vulcan este un retail park, cu un mix de chiriaşi adaptat puterii de cumpărare a populaţiei din zonă, în care se va regăsi singurul hypermarket din imprejurimi şi box-uri, cu acces din parcare, ale unor branduri internaţionale precum H&M, C&A, Hervis, Takko, Deichmann sau DM care targetează locuitorii sectorului 5″, mai spune Marcu.  

În 2012, Bancile greceşti Alpha Bank şi Eurobank EFG, dar şi banca cipriotă Bank of Cyprus, au cerut executarea silită a firmei Liberty Center, cea care a dezvoltat mallul cu acelaşi nume, pentru datorii ce depăşesc 61 de milioane de euro. Cele trei bănci au preluat mallul în contul datoriei. 

Ce alte malluri nu au rezistat în faţa noilor deschideri

Cel mai grăitor exemplu de canibalizare între malluri este Aradul, acolo unde pe o singură stradă erau programate spre construcţie cinci malluri. Dintre acestea, doar trei au văzut lumina zilei, iar unul dintre ele, Armonia, deţinut de Immofinanz, a fost închis acum doi ani şi va fi transformat în spaţii logistice. 

Deschiderea AFI Palace Cotroceni, la două staţii de tramvai de centrul Plaza România şi-a spus cuvântul. Cu mai puţini vizitatori, retailerii au plecat şi au lăsat spaţii goale. În prezent, Plaza România se află în proces de renovare şi modernizare, după ce Anchor Grup, proprietarul mallului, anunţase încă de acum doi ani aceste planuri. Unul dintre ele prevedea chiar transformarea unor spaţii comerciale în spaţii de birou.

Grand Arena a avut şi el de suferit de pe urma deschiderii Sun Plaza din martie 2010. Puţini retaileri mai au magazine deschise în mallul Grand Arena şi în mare parte sunt doar unităţi pentru servicii.

O situaţie de astfel de canibalizare a fost evitată de Soane Sierra, care construieşte împreună cu Caelum Development mallul Parklake de pe fosta bază sportivă Spartac din Capitală. Sonae Sierra a început în urmă cu câţiva ani lucrările la Adora Mall din Craiova, dar care au fost oprite, iar şeful companiei recunoştea în urmă cu doi ani că nu poate concura cu Electroputere Parc. 

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...