Astăzi se deschide mall-ul Vulcan. Ce are nou faţă de Liberty Center, de care îl despart doar 500 de metri

Un nou centru comercial se deschide joi, 4 septembrie, în Bucureşti, la circa 500 de metri de mallul Liberty Center, preluat de bănci acum doi ani.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 21:01
Astăzi se deschide mall-ul Vulcan. Ce are nou faţă de Liberty Center, de care îl despart doar 500 de metri

Vulcan Value Centre, dezvoltat de fondul de investiţii sud-african NEPI, se deschide publicului pe 4 septembrie. Deşi nu are structura unui mall precum Liberty Center, în apropierea căruia a fost construit, Vulcan Value Centre vine cu chiriaşi care nu se regăsesc în mallul preluat de bănci în urmă cu doi ani. În plus, retailerul Hervis a ales să-şi mute magazinul din Liberty în Vulcan.

Cel mai important retailer care va deschide joi un nou magazin în Bucureşti este H&M, care s-a extins rapid pe piaţa românească. Pentru 2013, H&M a înregistrat o cifră de afaceri de peste 86,5 milioane de euro şi a avut un profit de aproape 5,4 milioane de euro.

Un alt chiriaş atras este C&A, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 53 milioane de euro şi un profit de 4,5 milioane de euro. Şi Deichmann va deschide un magazin în noul centru comercial. Retailerul a avut anul trecut afaceri de 46 de milioane de euro şi un profit de 2,52 milioane de euro.

Chiar dacă Liberty este ancorat de un magazin Billa, Vulcan vine cu Carrefour, iar niciunul dintre aceşti mari jucători nu au deschis magazine în Liberty Center.

Bogdan Marcu, şeful departamentului de retail din cadrul DTZ Echinox, spune că cele două proiecte sunt diferite din punct de vedere al conceptului. „Liberty Center este un centru comercial de tip mall ancorat de un supermarket, cu o zonă de divertisment şi food court. Pe de altă parte, Vulcan este un retail park, cu un mix de chiriaşi adaptat puterii de cumpărare a populaţiei din zonă, în care se va regăsi singurul hypermarket din imprejurimi şi box-uri, cu acces din parcare, ale unor branduri internaţionale precum H&M, C&A, Hervis, Takko, Deichmann sau DM care targetează locuitorii sectorului 5″, mai spune Marcu.  

În 2012, Bancile greceşti Alpha Bank şi Eurobank EFG, dar şi banca cipriotă Bank of Cyprus, au cerut executarea silită a firmei Liberty Center, cea care a dezvoltat mallul cu acelaşi nume, pentru datorii ce depăşesc 61 de milioane de euro. Cele trei bănci au preluat mallul în contul datoriei. 

Ce alte malluri nu au rezistat în faţa noilor deschideri

Cel mai grăitor exemplu de canibalizare între malluri este Aradul, acolo unde pe o singură stradă erau programate spre construcţie cinci malluri. Dintre acestea, doar trei au văzut lumina zilei, iar unul dintre ele, Armonia, deţinut de Immofinanz, a fost închis acum doi ani şi va fi transformat în spaţii logistice. 

Deschiderea AFI Palace Cotroceni, la două staţii de tramvai de centrul Plaza România şi-a spus cuvântul. Cu mai puţini vizitatori, retailerii au plecat şi au lăsat spaţii goale. În prezent, Plaza România se află în proces de renovare şi modernizare, după ce Anchor Grup, proprietarul mallului, anunţase încă de acum doi ani aceste planuri. Unul dintre ele prevedea chiar transformarea unor spaţii comerciale în spaţii de birou.

Grand Arena a avut şi el de suferit de pe urma deschiderii Sun Plaza din martie 2010. Puţini retaileri mai au magazine deschise în mallul Grand Arena şi în mare parte sunt doar unităţi pentru servicii.

O situaţie de astfel de canibalizare a fost evitată de Soane Sierra, care construieşte împreună cu Caelum Development mallul Parklake de pe fosta bază sportivă Spartac din Capitală. Sonae Sierra a început în urmă cu câţiva ani lucrările la Adora Mall din Craiova, dar care au fost oprite, iar şeful companiei recunoştea în urmă cu doi ani că nu poate concura cu Electroputere Parc. 

Te-ar mai putea interesa și
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor fi primele tramvaie cu baterii din România și vor putea parcurge 63 de......
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...
63 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, confirmate în ultimele 24 de ore. România rămâne în întregime în scenariul verde
63 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, confirmate în ultimele 24 de ore. România rămâne în întregime în scenariul ...
Un număr de 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...