Majorarea salariului minim cu 83 de lei net creşte cu 630 lei contribuţiile datorate de persoanele cu venituri extrasalariale peste plafon

Oamenii care estimează că în 2020 vor avea doar venituri extrasalariale cel puţin egale cu plafonul de 12 salarii minime brute pe economie şi care au obligaţia depunerii declaraţiei unice la Fisc vor plăti pentru asigurarea la sistemul public de pensii şi la sistemul asigurărilor de sănătate, în total, aproape 9.400 de lei, cu 630 de lei mai mult decât în acest an. Creşterea contribuţiilor obligatorii pentru aceste persoane este efectul majorării salariului minim pe economie la 2.230 de lei brut lunar, reiese dintr-o analiză făcută de Economica. 
Cristina Şomănescu - Dum, 08 dec. 2019, 17:27
Majorarea salariului minim cu 83 de lei net creşte cu 630 lei contribuţiile datorate de persoanele cu venituri extrasalariale peste plafon

Guvernul Orban majorează salariul minim brut pe economie la 2.230 de lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2020, de la 2.080 de lei – cât este în prezent, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, despre care Economica a scris, pe larg, aici.

Aceasta înseamnă o creştere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât e acum, la 1.346 de lei din anul 2020.

Cele mai afectate de creşterea salariului minim sunt persoanele fără venituri şi cele care au doar venituri extrasalariale, situate în 2020 sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, care vor plăti, în total, 8.028 de lei dacă vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în anul 2020. Oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale, aflate sub plafonul antemenţionat, vor plăti cu 540 de lei mai mult pentru asigurarea socială şi pentru asigurarea la sistemul asigurărilor de sănătate din 2020 decât în prezent, reiese din calculele făcute de Economica, pe baza datelor oficiale ale Guvernului şi a Codului fiscal.

Loviţi de majorarea salariului minim pe economie vor fi şi oamenii au doar venituri extrasalariale în anul 2020, cel puţin egale cu plafonul de 12 salarii minime brute pe economie. Majoritatea acestor persoane au obligaţia să se asigure la sănătate şi la sistemul public de pensii, prin intermediul declaraţiei unice depuse la Fisc. Aceşti oameni vor plăti, în total, 9.366 de lei pentru contribuţiile de asigurări sociale şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate datorate pentru anul 2020, cu 630 de lei mai mult decât în acest an, reiese din calculele făcute de Economica, pe baza datelor oficiale ale Guvernului şi a Codului fiscal. 

  • Potrivit Codului fiscal, asigurarea la sănătate şi la sistemul asigurărilor sociale e opţională pentru persoanele fără venituri fiscalizate şi pentru cele care au numai venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie.
  • De asemenea, asigurarea la sănătate şi asigurarea la sistemul asigurărilor sociale e obligatorie pentru cele mai multe persoane care au doar venituri extrasalariale cel puţin egale cu plafonul de 12 minime brute pe economie. Fac excepţie de la această regulă persoanele pentru care obligaţia reţinerii şi plăţii CAS şi CASS la Fisc revine plătitorilor de venituri. Despre categoriile de persoane care au doar venituri extrasalariale egale sau mai mari decât plafonul de 12 salarii minime, care nu trebuie să depună declaraţia unică şi nici să plătească din buzunar CAS şi CASS, Economica a scris aici.

 

Asigurarea la sistemul public de pensii şi la sistemul asigurărilor de sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale, egale sau mari decât plafonul de 12 salarii minime brute în 2020 Pentru tot anul 2020 Pentru tot anul 2019 Creştere contribuţii datorate pentru anul 2020 faţă de nivelul din 2019
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) 2.676 de lei 2.496 de lei Cu 180 de lei
Contribuţia de asigurări sociale (CAS) 6.690 de lei 6.240 de lei Cu 450 de lei
Cât costă, în total, CASS şi CAS datorate pentru tot anul 9.366 de lei 8.736 de lei Cu 630 de lei

Sursă informaţii tabel: calcule făcute de ECONOMICA.NETpe baza prevederilor Codului Fiscal şi a datelor oficiale ale Guvernului.

Asigurarea la sistemul public de pensii a oamenilor care au doar venituri extrasalariale egale sau mai mari decât 12 salarii minime brute pe economie, în vigoare în 2020, va creşte cu 450 de lei şi va costa 6.690 de lei anul viitor, arată calculele făcute de Economica, pe baza Codului fiscal.   

Pentru oamenii care în anul 2020 au doar venituri extrasalariale şi care estimează că venitul cumulat în anul 2020 va fi egal sau mai mare decât plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, asigurarea la sistemul public de pensii şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate e obligatorie.

  • Amintim că în 2020, plafonul de 12 salarii minime pe economie, funcţie de care Codul fiscal stabileşte pentru cine e opţională şi pentru cine e obligatorie asigurarea la sănătate şi la sistemul asigurărilor sociale, va fi de 26.760 lei, reiese din calculele făcute de Economica pe baza datelor avansate de guvern.

Aceştia vor plăti, în total, 6.690 de lei ca să se asigure la sistemul public de pensii în anul 2020, dacă aleg să plătească contribuţia lunară la salariul minim pe economie.

  • Vă puteţi alege venitul la care plătiţi cota de contribuţie de 25%, cu precizarea că acest venit trebuie să fie în 2020 cel puţin egal cu plafonul de 26.760 de lei, echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie.
  • Suma de 6.690 de lei rezultă din aplicarea cotei de 25% la baza de calcul reprezentată de plafonul de 12 salarii minime brute pe economie. Această sumă urmează să fie plătită de contribuabili până în anul 2021.

Spre comparaţie, oamenii cu venituri extrasalariale peste plafon în 2019 datorează pentru contribuţia de asigurări sociale, aferentă anului 2019, suma de 6.240 de lei, pe care o pot plăti la Fisc până pe 15 martie 2020.

Citeşte şi: La un an de la „revoluţia fiscală” a declaraţiei unice, mulţi oameni nu ştiu încă să o completeze corect şi cum s-o trimită la Fisc

Asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate a persoanelor care au venituri extrasalariale peste plafon şi care au obligaţia depunerii declaraţiei unice la Fisc creşte cu 180 de lei în 2020, de la 2.496 de lei în 2019, la 2.676 de lei, din cauza majorării salariului minim pe economie.  

  • Suma de 2.576 de lei este rezultatul aplicării cotei de 10% la baza de calcul reprezentată de 12 salarii minime pe economie, în vigoare în anul 2020.
Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...