Managerii din România se aşteaptă la o creştere a preţurilor în toate domeniile – INS

Directorii firmelor din România se aşteaptă la o scădere a activităţii în construcţii, la o stagnare în industrie şi la creştere în comerţul cu amănuntul şi servicii în perioada noiembrie-ianuarie şi la o creştere a preţurilor în toate domeniile, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - mar, 28 nov. 2017, 08:33
Managerii din România se aşteaptă la o creştere a preţurilor în toate domeniile - INS

Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

Datele arată unele modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii octombrie, când managerii estimau o creştere mai mare a afacerilor în industrie.

Pentru intervalul noiembrie-ianuarie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este în construcţii, -33%, în scădere faţă de cel din raportul anterior (-24%).

„Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -33%)”, se arată în raportul INS.

Managerii au aşteptări ceva mai pesimiste în privinţa industriei prelucrătoare, cu un sold conjunctural de +4% (+8% în raportul precedent).

Activitatea din servicii este aşteptată să crească, dar estimările sunt mai reduse, soldul conjunctural pentru perioada noiembrie-ianuarie fiind de +6% (+13% în raportul anterior).

În comerţ, activitatea economică este aşteptată să înregistreze o creştere accelerată, soldul fiind +15% (+18% în raportul anterior).

Managerii prevăd o creştere moderată a numărului de angajaţi doar în comerţ şi o relativă stabilitate în restul sectoarelor.

Astfel, în comerţ se aşteaptă o creştere uşoară a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de +15% (+7% în raportul anterior).

Ancheta Institutului Naţional de Statistică mai arată că managerii se aşteaptă la o creştere a preţurilor în aproape toate sectoarele până în octombrie. Cele mai mari creşteri de preţuri sunt aşteptate în comerţ, cu un sold conjunctural +32%, şi în industrie (+16%).

În construcţii, managerii estimează, de asemenea, o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -21%). În industrie, managerii se aşteptă la o stagnare a numărului de angajaţi (sold 0%), iar în comerţ şi servicii la creşterea numărului de angajaţi (sold conjunctural +12%, respectiv +7%).

Te-ar mai putea interesa și
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Noul Range Rover Sport SV este cel mai puternic și mai dinamic Range Rover Sport de până acum, îmbinând performanța de top și dinamismul cu capabilitățile, rafinamentul și designul......
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa Twitter pentru moderarea conținutului (încredere și siguranță), Ella Irwin (foto), a declarat joi agenței Reuters ...
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare se împrumută masiv în locul său – Bloomberg
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare ...
Guvernul ungar, afectat de dificultăţi financiare, se bazează pe companiile de stat pentru a obţine bani de pe pieţele ...
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru cele nedidactice
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că, prin Ordonanţa 53/2023, salariile din învăţământ vor creşte, începând ...