Managerii Tereos vin la București pentru discuții. Ministerul Agriculturii va negocia cu francezii o posibilă continuare a producției de zahăr la fabrica Luduș

10 05. 2022
zahar

Ministrul Agriculrurii, Adrian Chesnoiu are în program pentru zilele următoare o întâlnire cu managementul Tereos, producătorul francez din industria zahărului care a anunțat la finele anului trecut că nu va mai prelua sfecla de zahăr de la 500 de fermieri locali, pentru că dorește să închidă unitatea de producție pe care o deține la Luduș, potrivit informațiilor furnizate Economica de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii.

Discuțiile se poartă în contextul în care atât statul cât și cultivatorii de sfeclă de zahăr și-ar dori continuarea activității de procesare sfeclă de zahăr la Luduș. Organizații de fermieri și-au manifestat deja interesul pentru preluarea activității fabricii de la Luduș, în condițiile unui ajutor financiar din partea statului. Tereos prelua sfecla de pe o suprafață de 7.000 de hectare.

Iar Guvernul a  aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș.

„La nivelul Guvernului, facem eforturi să menținem activitatea și salariații de la Luduș. Avem fermieri care aveau contracte ( cu Tereos n.red) și care s-au dotat cu echipamente specifice acestei culturi, iar statul român a investit sume importante din fonduri UE și naționale pentru a sprijini acești fermieri. Din păcate, prin eliminarea cotelor, au apărut disproporționalități între fermierii europeni și cei din țara noastră. Este însă foarte important să producem zahăr în România, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, săptămâna trecută.

150 de angajați intră din 15 mai în perioada de preaviz

La fabrica de zahăr Luduș lucrează aproximativ 150 de persoane care vor intra din data de 15 mai în perioada de preaviz. „Noi am negociat cât am putut și am obținut 10 salarii compensatorii. De asemenea, încercăm să le găsim angajaților noi locuri de munccă și, pentru cei care își doresc, cursuri de recalificare. După iunie încep disponibilizările, dar este posibil ca un număr redus de angajați să rămână încă o perioadă pentru demontarea utilajelor”, a declarat pentru Economica Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

Odată cu închiderea fabricii Luduș, România rămâne cu un singur procesator de sfeclă de zahăr, respectiv Agrana. Compania are două unități de producție, la Roman, unde procesează zahăr din sfeclă de zahăr și zahăr brut și la Buzău unde face zahăr brut din trestie.

Potrivit Ministerului Agriculturii, fabrica de la Luduș a francezilor de la Tereos avea o capacitate de procesare de 4.000 de tone de sfeclă de zahăr pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 440.000 de tone pe campanie. În schimb, concurentul Agrana are la fabrica de la Roman o capacitate totală de procesare de 5.500 de tone de sfeclă pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 550.000 de tone de sfeclă pe campanie.

Tereos România SA, filiala locală a procesatorului francez de zahăr, a produs anul trecut 37.735 tone de zahăr din sfeclă, din cele peste 110.000 de tone de zahăr realizate în România, în total.

Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

Citește și