Ministerul Agriculturii începe negocierile cu francezii de la Tereos pentru menținerea în funcțiune a fabricii de zahăr de la Luduș

În Ședința Guvernului de astăzi, 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș, controlată de compania franceză Tereos. Francezii au anunțat la finalul anului trecut că închid unitatea de producție.
Alina Stanciu - mie, 04 mai 2022, 16:33
Ministerul Agriculturii începe negocierile cu francezii de la Tereos pentru menținerea în funcțiune a fabricii de zahăr de la Luduș

Ministerul Agriculturii va continua demersurile legate de menținerea fabricii de zahăr Luduș funcțională, după ce compania franceză Tereos, care deține unitatea de producție în proprietate, a anunțat că nu va mai prelua sfeclă de zahăr de la fermierii locali.

Din informațiile recente ale Ministerului de Resort, mandatarea are loc în contextul în care Grupului Tereos a decis să închidă fabrica situată în Luduș, județul Mureș, ce funcționează de peste 60 de ani.

În contextul geo-politic actual, menținerea în activitate a fabricii de zahăr de la Luduș – SC TEREOS RO SA ar asigura susținerea cultivatorilor de sfeclă de zahăr arondați, păstrarea locurilor de muncă pentru salariații fabricii, menținerea unei concurențe pe piața internă a zahărului, precum și preîntâmpinarea unor dezechilibre în balanța comercială.

Din estimările MADR, aproximativ 500 de fermieri au fost afectați de decizia francezilor de a închide unitatea de la Luduș. Tereos prelua sfecla de pe o suprafață de 7.000 de hectare.

„La nivelul Guvernului, facem eforturi să menținem activitatea și salariații de la Luduș. Avem fermieri care aveau contracte ( cu Tereos n.red) și care s-au dotat cu echipamente specifice acestei culturi, iar statul român a investit sume importante din fonduri UE și naționale pentru a sprijini acești fermieri. Din păcate, prin eliminarea cotelor, au apărut disproporționalități între fermierii europeni și cei din țara noastră. Este însă foarte important să producem zahăr în România, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Anterior, acesta a avut  discuții cu Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, cu Patronatul Zahărului și cu reprezentanții conducerii fabricii SC Tereos RO SA pe această temă. De asemenea, ministrul  a adresat o scrisoare omologului său din Franța, Julien Denormandie, cu privire la  identificarea soluțiilor pentru menținerea integrității fabricii de la Luduș în vederea continuării activității.

Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

Potrivit Ministerului Agriculturii, fabrica de la Luduș a francezilor de la Tereos avea o capacitate de procesare de 4.000 de tone de sfeclă de zahăr pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 440.000 de tone pe campanie. În schimb, concurentul Agrana are la fabrica de la Roman o capacitate totală de procesare de 5.500 de tone de sfeclă pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 550.000 de tone de sfeclă pe campanie.

Tereos România SA, filiala locală a procesatorului francez de zahăr, a produs anul trecut 37.735 tone de zahăr din sfeclă, din cele peste 110.000 de tone de zahăr realizate în România, în total. Ministerul Agriculturii susținea că francezii vor face în continuare zahăr la Luduș, dar numai din zahăr brut din trestie.

 

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...