MApN a notificat producătorul să rezolve problemele apărute la uniformele combat, înainte de producţia celui de-al doilea lot

În urma echipării militarilor cu noua ţinută şi în special după dislocarea primului contingent în teatrele de operaţii, în luna februarie 2018, au fost sesizate o serie de disfuncţii legate de scămoşarea şi decolorarea costumelor. MApN a notificat firma producătoare cu privire la problemele semnalate, astfel încât acestea să fie rezolvate înainte de producţia celui de-al doilea lot de ţinute combat, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
Economica.net - mie, 17 oct. 2018, 17:56
MApN a notificat producătorul să rezolve problemele apărute la uniformele combat, înainte de producţia celui de-al doilea lot

Toate produsele de echipament din cadrul ţinutei combat, intrată în echiparea militarilor români, au fost achiziţionate prin licitaţie deschisă, desfăşurată în mod transparent pe platforma online SEAP, prin anunţ publicat în data de 23 februarie 2017, precizează Ministerul Apărării Naţionale.

„Astfel, au fost achiziţionate următoarele produse: bocanci combat din piele întoarsă, capelă combat, centură combat, costum de protecţie împotriva intemperiilor, costum combat categorii de forţe, costum termic, ecuson brodat, emblemă coifură, fes, lenjerie termică, mănuşi combat, mănuşi tactice, pălărie, pulover polar, scurtă, tricou, vestă tactică multifuncţională. Pentru elaborarea specificaţiilor tehnice au fost testate o serie de materiale şi prototipuri de uniforme produse în laboratoarele Armatei, evaluate prin purtare de un număr de 436 militari, în perioada 2015 – 2016”, se arată în comunicatul citat.

MApN menţionează că, după finalizarea procedurii de licitaţie deschisă, a fost încheiat în data de 12 iulie 2017 un acord-cadru cu 13 furnizori pentru aceste produse.

Unul dintre aceşti furnizori este S.C. ADINA SRL care are de livrat Armatei Române, printre altele, costumul combat, informează sursa citată.

Conform MApN, valoarea maximă estimată totală a acordului-cadru este de 146 milioane lei, pentru toate cele 17 produse. Costumul combat (veston şi doi pantaloni) reprezintă 9 la sută din total, adică aproximativ 14 milioane lei, la un preţ de 161 de lei, fără TVA, per bucată.

„Primul contract subsecvent s-a încheiat cu S.C. ADINA SRL în data de 7 august 2017. Alături de alte produse atribuite, s-au livrat la termen aproximativ 30.000 de costume combat pentru toate categoriile de forţe. În luna aprilie 2018, s-a semnat al doilea contract subsecvent pentru aproximativ 50.000 de costume combat, care urmează a fi livrate până la sfârşitul anului”, precizează Ministerul Apărării.

Cu privire la costumele combat, sursa citată arată că norma de echipare a militarilor este de două costume la doi ani pentru misiunile desfăşurate în ţară şi două costume la şase luni pentru perioada misiunilor din teatrele de operaţii. La sfârşitul perioadelor menţionate, costumele combat îşi consumă durata de utilizare. De asemenea, pentru buna păstrare în timp a echipamentului combat este foarte importantă respectarea condiţiilor de întreţinere precizate atât pe etichetele de produs, cât şi în specificaţiile tehnice. Ele au o perioadă de garanţie prevăzută prin contract de 12 luni, timp în care furnizorul are obligaţia a înlocui produsele, fără costuri suplimentare, în maximum 10 zile lucrătoare de la data notificării furnizorului de către beneficiar, menţionează MApN.

„În urma echipării militarilor cu noua ţinută şi în special după dislocarea primului contingent în teatrele de operaţii, în luna februarie 2018, au fost sesizate o serie de disfuncţii legate de scămoşarea şi decolorarea costumelor. Toate aceste probleme au fost colectate periodic prin intermediul chestionarelor de evaluare distribuite fiecărui militar. În plus, echipe ale ministerului s-au deplasat în Afganistan pentru evaluarea la faţa locului. În baza concluziilor rezultate, MApN a notificat firma producătoare cu privire la problemele semnalate, astfel încât acestea să fie rezolvate înainte de producţia celui de-al doilea lot de ţinute combat”, conchide Ministerul Apărării în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...