Marea retragere: Carrefour devine magazin turcesc pe o piață

Partenerul local al retailerului Carrefour în Turcia ar putea cumpăra acţiunile francezilor. Astfel, Carrefour ar părăsi piaţa turcească, scrie Bloomberg.
Economica.net - vin, 07 sept. 2012, 21:04
Marea retragere: Carrefour devine magazin turcesc pe o piață

Analiştii de la Erste Group Bank AG spun că sunt 85% şanse ca Haci Omer Sabanci Holding SA să cumpere partea de 58% pe care Carrefour o deţine în lanţul de magazine locale Carrefour.

Georges Plassat, CEO Carrefour, a declarat pe 30 august că afacerile din Turcia şi Polonia vor fi revizuite din cauza competiţiei, mai bine plasată pe aceste pieţe.

„Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla. Sabanci va considera această opţiune ca o alternativă mult mai bună de opererare a magazinelor existente în absenţa unei contribuţii franceze la conducere”, se arată în nota analiştilor de la Erste, potrivit Bloomberg.

Patru executivi ai Sabanci şi-au dat demisia pe 16 iulie din cauză că firma franceză nu sprijină ţelurile Sabanci. Carrefour deţine 250 de magazine în Turcia, faţă de cel mai mare retailer din ţară, BIM Birlesik Magazalar, care deţine 4.000 de magazine.

Ţările vizate pentru exit

CEO-ul Carrefour,  Georges Plassat susţine că retailerul trebuie să apere pieţele mature în care operează şi a adăugat că Brazilia şi China sunt pieţe cheie pentru grup, potrivit Reuters. 

Sunt însă ţări unde grupul îşi va schimba strategia, cu scopul de a-şi reduce din pierderi. Este vorba despre Polonia, Turcia şi Indonezia, unde Carrefour îşi va „ajusta poziţia”, după cum a declarat Plassat în cadrul unei conferinţe în care grupul şi-a anunţat planurile, după publicarea rezultatelor financiare aferente primei jumătăţi a acestui an. „Păstrăm ţările mature pe care le vom apăra. De asemenea, China şi Brazilia sunt ţări importante pentru noi. În anumite ţări, precum Polonia, ne-am putea ajusta poziţia. În Indonezia şi Turcia  vom analiza în continuare ce să facem”, a declarat CEO-ul Carrefour, citat de Reuters.

Potrivit rezultatelor financiare din prima jumătate a acestui an, Carrefour a înregistrat pierderi nete de 31 milioane de euro, semnificativ mai puţin decât pierderile de 249 milioane euro înregistrate în prima jumătate a anului trecut. Vânzările companiei au crescut cu 0,9% până la 38,82 miliarde de euro, iar datoria netă a grupului a scăzut cu un miliard de euro până la 9,6 miliarde euro.

Citeşte şi  

                Carrefour are nevoie de 3 miliarde de euro. România, pe lista exit-urilor


Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...