Mario Draghi: BCE este pregătită să adopte în martie noi măsuri de politică monetară

Banca Centrală Europeană este pregătită să adopte luna viitoare măsuri pentru a se asigura că politicile sale monetare ajung la economia reală, dacă aceasta va fi ameninţată de turbulenţele de pe pieţele financiare, a declarat, luni, preşedintele BCE, Mario Draghi, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - lun, 15 feb. 2016, 16:04
Mario Draghi: BCE este pregătită să adopte în martie noi măsuri de politică monetară

Următoarea reuniune de politică monetară a BCE este programată în 10 martie.

Conform datelor Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 1,5% în trimestrul patru din 2015, după un avans de 1,6% în precedentele trei luni.

‘Pe fondul recentelor turbulenţe financiare, vom analiza situaţia transmiterii măsurilor noastre monetare prin intermediul sistemului financiar şi în special al băncilor. În plus, BCE va examina impactul declinului preţului la energie şi, în cazul în care unul din aceşti factori va cauza riscuri la adresa stabilităţii preţurilor, nu vom ezita să acţionăm’, a afirmat şeful BCE, în faţa Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European.

Referindu-se la economia mondială, Mario Draghi a afirmat: ‘Este necesară continuarea procesului de reechilibrare pentru a se asigura o creştere sustenabilă pe termen mediu, ceea ce ar putea implica unele turbulenţe pe termen scurt, care vor trebui atent monitorizate’.

De asemenea, şeful BCE a prezentat eforturile din 2014 ale instituţiei, pentru recâştigarea încrederii în sectorul bancar.

‘Declinul preţului acţiunilor băncilor a fost amplificat de percepţiile că instituţiile financiare ar putea fi nevoite să facă eforturi mai mari pentru a-şi ajusta modelele lor de afaceri la un mediu economic caracterizat de rate scăzute ale dobânzilor şi la reglementări mai dure privind capitalul, solicitate de autorităţile internaţionale. Totuşi, trebuie să recunoaştem că aceste cerinţe au stabilit fundaţia pentru creşterea rezistenţei sistemului financiar ca întreg’, a spus el.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menţinut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% şi dobânda la depozite la minus 0,30%.

Pentru a stimula inflaţia, BCE a demarat o serie de măsuri de stimulare în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziţionează lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, aceste achiziţii urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016.

Însă, la şedinţa de politică monetară din luna decembrie, BCE a decis să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni, prin prelungirea duratei acestui program, până la finele lunii martie 2017, şi lărgirea paletei de titluri pe care le va achiziţiona, prin includerea de obligaţiuni municipale şi regionale

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...