Mario Monti – Zona euro este pe cale să iasă din criză

Premierul italian Mario Monti a apreciat marţi că zona euro este pe cale să iasă din criza datoriei şi că ţările membre sunt hotărâte să păstreze moneda unică, în cadrul unui forum economic desfăşurat în Dubai, transmite AFP.
Economica.net - mar, 20 nov. 2012, 14:33
Mario Monti - Zona euro este pe cale să iasă din criză

‘Zona euro este pe cale să depăşească criza’, a declarat Monti la forumul oamenilor de afaceri din Emiratele Arabe Unite şi din Italia reuniţi la Dubai, unde premierul italian efectuează o vizită în cadrul unui turneu în regiunea Golfului.

‘Mai mult decât o deviză, euro este un simbol al integrării europene pe care guvernele europene sunt hotărâte să-l păstreze şi să-l întărească’, a adăugat acesta.

Zona euro a intrat în recesiune în trimestrul al treilea pentru a doua oară în trei ani, într-un nou semn al degradării economiei europene, a indicat joia trecută Oficiul european pentru statistică, Eurostat.

Produsul intern brut /PIB/ al zonei euro a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea, după ce s-a diminuat deja cu o,2% în trimestrul precedent, potrivit Eurostat.

‘În cursul ultimelor 10 luni, am stabilizat pieţele financiare prin crearea unui fond de salvare solid şi permanent, Mecanismul european de stabilitate’, a amintit marţi premierul italian.

‘La rândul său, Banca centrală europeană /BCE/ a înfiinţat un program de achiziţie de obligaţiuni menit să asigure că nivelurile de finanţare a guvernelor reflectă fundamentele economice şi eforturile de reformă’, a menţionat Monti.

‘Luna viitoare, vom adopta o foaie de parcurs concretă pentru a întări arhitectura uniunii noastre economice şi monetare, începând cu mecanismul de supervizare bancară unică, astfel încât problemele să poată fi depistate şi reglementate cât mai din timp’, a mai spus şeful guvernului italian în cadrul forumului de la Dubai.

Conform planului Comisiei Europene, braţul executiv al Uniunii Europene /UE/, BCE îşi va asuma supervizarea şi controlul celor mai importante bănci din zona euro, începând cu iulie 2013, înainte de a se ocupa de toate instituţiile europene de creditare, din ianuarie 2014. Noua autoritate de supervizare bancară din cadrul BCE reprezintă cel mai radical pas propus de UE pentru a sparge cercul vicios al guvernelor puternic îndatorate şi sectoarelor financiare care se confruntă cu probleme.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR „explodează”. Cele mai mari valori din 2011 şi până acum, după o creştere puternică miercuri – 29.06.2022
ROBOR „explodează”. Cele mai mari valori din 2011 şi până acum, după o creştere puternică miercuri – ...
ROBOR creşte puternic şi atinge cele mai mari valori din 2011 şi până acum....
Orange România a achiziționat de la startup-urile din acceleratorul Orange Fab soluții în valoare de 2,2 milioane de euro în cinci ani
Orange România a achiziționat de la startup-urile din acceleratorul Orange Fab soluții în valoare de 2,2 milioane de ...
Orange Fab este primul program de accelerare și de colaborare cu startup-urile implementat intern de către o companie din ...
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului.
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
Ministerul Energiei anunță astăzi lansarea procedurii competitive – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea ...