Marius Șcuta, JLL: 90 de companii au închiriat spații noi de birouri în acest an în București

Comaniile din sectorul IT continuă să domine piața de închiriere spaţii de birouri, cu jumătate din cererea nouă, dar și a închirierilor totale din primele nouă luni 
Economica.net - mar, 20 oct. 2015, 12:20
Marius Șcuta, JLL: 90 de companii au închiriat spații noi de birouri în acest an în București

Nivelul închirierilor din primele nouă luni ale acestui an a totalizat peste 211.000 mp, cu peste 7% față de cel din intervalul similar din 2014, potrivit companiei de consultanţă imobiliară JLL, care estimează pentru întreganul 2015 peste 300.000 mp, nivel comparabil cu anul precedent. 

Cererea nouă de spații de birouri în București a totalizat aproximativ 81.000 de mp, aproape 40% din suprafața totală închiriată de companii în primele nouă luni ale anului. Având în vedere o medie de 8-10 mp de birouri alocată unui angajat, înseamnă că vor fi create 8.000-10.000 de locuri de muncă noi.

Cea mai mare parte a cererii noi a venit de la companiile din domeniul IT, segment care a fost principalul angajator în ultimii ani în România, cu peste jumătate din total, respectiv 42.200 mp.

„Un număr de aproape 90 de companii au închiriat spații noi de birouri în acest an în București. Interesul companiilor locale, dar mai ales multinaționale pentru a deschide noi birouri sau pentru extinderea spațiilor existente, a revenit pe o traiectorie crescătoare în ultimii doi-trei ani. În ultima perioadă aceștia sunt preocupați din nou de extindere în contextul unor indicatori macroeconomici favorabili și cu perspective încurajatoare”, a declarat Marius Șcuta, head of office department and tenant representation JLL.

Noi angajări urmează să fie realizate și de companiile din domeniul serviciilor profesionale, în condițiile în care acestea au închiriat 8.600 mp de birouri, peste 10% din cererea nouă din Capitală în primele nouă luni. Spații noi au fost închiriate și de către companii din domeniul BPO, FMGC, sănătate și farma, retail sau media, cu un total de 16.500 mp, ceea ce înseamnă birouri pentru 1.600 de persoane.

Zonele Dimitrie Pompei, cu aproape 20.000 de mp și Floreasca- Barbu Văcărescu, cu 18.500 mp, au atras jumătate din cererea nouă de birouri.

Suprafața de spații de birouri închiriată în primele nouă luni a totalizat peste 211.000 mp, în creștere cu peste 7% față de nivelul de 197.000 mp din perioada similară a anului trecut. 

Și per total, companiile din IT domină piața cu o suprafață totală închiriată în perioada ianuarie-septembrie de peste 110.000 mp, acestea fiind urmate de cele din domeniul serviciilor profesionale, cu 29.300 mp și din sectorul farma și sănătate, care au tranzacționat 12.600 mp de birouri.

Companiile din retail au închiriat în total 11.800 de mp, cele din FMCG aproape 7.600 mp, iar cele din domeniul serviciilor financiare 6.000 mp. 

„Pentru acest an estimăm că piața de închirieri de spații de birouri va ajunge la aproximativ 300.000 mp, nivel comparabil cu cel de anul trecut. Din cererile pe care JLL le primește din partea companiilor, vedem în continuare o pondere importantă a cererii noi în totalul pieței. Bucureștiul a devenit și va deveni hub pentru multe companii multinaționale mai ales din domeniul serviciilor financiare, IT și BPO. Multe dintre acestea și-au stabilit deja birouri pe piața din România, însă succesul pe care îl au aici îi determină să se extindă, dar va atrage și alți competitori”, a adăugat Marius Șcuta, Head of Office Department and Tenant Representation JLL.

Te-ar mai putea interesa și
Bruxellesul propune o agendă ambițioasă de impozitare a întreprinderilor din Uniunea Europeană
Bruxellesul propune o agendă ambițioasă de impozitare a întreprinderilor din Uniunea Europeană
Comisia Europeană a adoptat marţi o Comunicare privind o impozitare a întreprinderilor, care să fie adaptată secolului XXI, pentru a promova un sistem robust, eficient şi echitabil de......
Amazon duce negocieri pentru preluarea studioului Metro-Goldwyn-Mayer
Amazon duce negocieri pentru preluarea studioului Metro-Goldwyn-Mayer
Gigantul american Amazon.com Inc este în negocieri pentru a achiziţiona celebrul studio de cinema Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), ...
SAS oferă peste 700 de ore de conținut gratuit pentru programul de master „Data Science for Industry and Society” al Universităţii Babeș-Bolyai
SAS oferă peste 700 de ore de conținut gratuit pentru programul de master „Data Science for Industry and Society” al ...
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj derulează un program de masterat unic, "Data Science for Industry and Society", susținut ...
PSD a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu numirile șefilor interimari ai SRTv și SRR
PSD a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu numirile șefilor interimari ai SRTv și SRR
Partidul Social Democrat a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Hotărârile Parlamentului privind numirea ...