Maruyama, MAE japonez: Calitatea forţei de muncă şi mediul IT – elemente pe care investitorii japonezi le caută în România

Calitatea forţei de muncă şi mediul tehnologiei informaţiei sunt câteva dintre elementele ce atrag investitorii japonezi în România, a apreciat, marţi, la o întâlnire cu jurnaliştii, Norio Maruyama - director general pentru presă şi diplomaţie publică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) japonez. 
Economica.net - mar, 16 ian. 2018, 21:31
Maruyama, MAE japonez: Calitatea forţei de muncă şi mediul IT - elemente pe care investitorii japonezi le caută în România

Maruyama, care este purtătorul de cuvânt al delegaţiei ce l-a însoţit în România, Bulgaria, Serbia şi ţările baltice pe premierul nipon Shinzo Abe, a vorbit despre vizita înaltului demnitar la Bucureşti şi despre câteva dintre priorităţile relaţiei viitoare România-Japonia.

‘Companiile japoneze sunt interesate de România. Calitatea forţei de muncă şi mediul tehnologiei informaţiilor în România sunt foarte atrăgătoare pentru companiile japoneze’, a punctat purtătorul de cuvânt.

În ceea ce priveşte colaborarea economică România-Japonia, Maruyama a menţionat, drept context, Acordul de parteneriat economic Japonia-Uniunea Europeană.

‘Japonia şi Uniunea Europeană împart aceleaşi valori fundamentale – apărăm democraţia, statul de drept şi drepturile omului, alături de alte valori fundamentale’, a spus el. În prezent, adăugat oficialul nipon, ‘ordinea internaţională bazată pe acest valori se confruntă cu provocări serioase’.

‘Astfel, vrem să avem o colaborare mai strânsă cu Uniunea Europeană, pentru a fi capabili să menţinem această ordine internaţională, bazată pe valorile acestea’, a punctat Maruyama.

El a vorbit de mediul întâlnit în ţările vizitate de premierul Shinzo Abe – Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi România. ‘În aceste regiuni există un mare potenţial economic’, a evidenţiat el. Acesta a punctat că toţi cei peste 30 de membri ai delegaţiei de oameni de afaceri prezenţi în acest ‘turneu’ al premierului reprezintă start-up-uri şi companii mari. ‘Cred că va fi bine să avem un tip de cooperare public-privat pentru a face relaţia economică bilaterală mai puternică’, a adăugat Maruyama.

Purtătorul de cuvânt a apreciat că vizita delegaţiei cu oameni de afaceri de la Guvernul României de marţi a fost ‘fructuoasă’.

‘Nu a avut loc o discuţie între premier şi omologul său, din motivele pe care le cunoaşteţi, dar considerăm că această vizită este una foarte fructuoasă. Întâlnirea cu vicepremierul o considerăm unul din stâlpii acestei vizite – întâlnirea cu oamenii de afaceri’, a apreciat el.

El a adăugat că discuţia a fost ‘foarte deschisă’.

În contextul demisiei premierului Mihai Tudose, prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, nu a mai mers marţi, la Palatul Victoria, aşa cum era stabilit iniţial în programul înaltului oficial nipon. Delegaţia economică a fost condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al Cabinetului premierului japonez, şeful misiunii economice şi a fost primită de vicepremierul Paul Stănescu.

‘Oamenii de afaceri vor fi aceiaşi, este vorba de afaceri. Oamenii de afaceri japonezi au venit aici, în Bucureşti, pentru a-şi întâlni partenerii. Este vorba de CEO ai unor companii mari, ai unor start-up-uri de ultimă generaţie în IT. (…) Poate (vicepremierul -n.r.) se va schimba, dar el este persoana care a putut explica mediul economic de aici. Credem că acest lucru este extrem de important’, a declarat Norio Maruyama, referitor la această situaţie.

El a amintit că Japonia este cel mai mare cel mai mare investitor asiatic în România şi că ‘40.000 de locuri de muncă au fost create pentru români, în România, de către companiile japoneze’.

Norio Maruyama a spus că proiectul liniei de metrou spre aeroportul Otopeni, care acum este ‘într-un stadiu foarte important’ a fost menţionat de premierul Shinzo Abe în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

‘Infrastructura este importantă când este vorba de investiţiile japoneze, pentru că nivelul infrastructurii este unul dintre criteriile companiilor japoneze care vor să vină’, a spus purtătorul de cuvânt al delegaţiei nipone.

El a spus şi că premierul Japoniei şi Iohannis au vorbit despre programul visa waiver, despre situaţia din Coreea de Nord şi evoluţia relaţiilor româno-nipone.

‘Am ajuns la un acord să ducem mai departe nivelul relaţiilor noastre bilaterale – atât la nivel politic cât şi economic, deoarece considerăm că suntem parteneri foarte importanţi. Şi am stabilit, în 2013, printr-o declaraţie comună ale ministerelor de externe, că trebuie să avem un parteneriat strategic’, a evidenţiat Maruyama.

El a revenit asupra perspectivelor mediului economic din România. ‘Aici, în România, există un mediu foarte interesant. (…) Este calitatea forţei de muncă, în primul rând. Este ceva ce companiile japoneze caută. Acordul de parteneriat economic cu UE o să îi facă pe investitorii japonezi să reevalueze, de exemplu, România’, a punctat el, menţionând mediul IT şi viteza internetului. ‘Aveţi potenţialul de a atrage firme japoneze’, a spus reprezentantul MAE japonez.

Printre firmele reprezentate, la nivelul delegaţiei ce l-a însoţit pe premierul japonez Shinzo Abe la Bucureşti, s-au numărat Mitsubishi Corporation, NTT Data Corporation şi IHI Corporation.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în schimbul traficantului de arme Viktor Bout
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în ...
Un diplomat rus a confirmat sâmbătă că Moscova şi Washingtonul discută despre un posibil schimb de prizonieri care îi implică mai ales pe un traficant de arme rus reţinut în Statele Unite......
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține față de ziua precedentă
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține ...
Un număr de 4.684 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 ...
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, a lansat un anunț de închiriere a unor locuințe ...
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de Grindeanu privind rezilierea contractului
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de ...
Constructorul de pe şantierul centurii ocolitoare de sud a municipiului Timişoara, Tirrena Scavi, continuă lucrările ...