MasterCard: Loteria bonurilor fiscale a determinat dublarea numărului de bonuri emise

Loteria bonurilor fiscale a determinat dublarea numărului de bonuri fiscale emise, aceasta fiind una din măsurile care, împreună cu limitarea plăţilor în numerar sau implementarea caselor de marcat cu jurnal electronic ajută la diminuarea economiei subterane, a declarat joi Cosmin Vladimirescu, director general MasterCard România.
Economica.net - joi, 15 oct. 2015, 10:47
MasterCard: Loteria bonurilor fiscale a determinat dublarea numărului de bonuri emise

‘Consumul de role de hârtie pentru casele de marcat a crescut cu 80% de când s-a început cu Loteria, se dau de aproape 2 ori mai multe bonuri fiscale’, a explicat Vladimirescu.

În opinia sa, această măsură, împreună cu celelalte adoptate deja de autorităţi, cum ar fi casele de marcat cu jurnal electronic şi limitarea plăţilor în numerar, dar şi cu un set propus de jucătorii din piaţă, ar putea determina reducerea economiei subterane cu aproximativ 10 puncte procentuale într-un interval de 5 – 7 ani, de la 28,4% din PIB cât este în prezent, scrie Agerpres.

‘Există o foarte strânsă corelaţie între nivelul plăţilor electronice şi nivelul de fiscalizare. Avem 4,4% din plăţi cu cardul, anul acesta tindem către 8% plăţi cu cardul, dar în schimb economia subterană este de 28,4% din PIB. (…) Când vom implementa toate aceste lucruri, când TVA va scădea de la anul, când ne vom putea plăti taxele şi impozitele cu cardul, când casele de marcat electronice vor fi online, atunci vom putea vedea cu cât o să creştem. Deocamdată, scopul este să se albească economia. Dacă se implementează pachetul de 10 măsuri propuse Guvernului (de reprezentanţii pieţei – n.r.), în 7 ani economia subterană ar putea să scadă cu 10 procente, de la 28,4% la 18% cât este şi media la nivel european, iar taxele ce vor fi încasate suplimentar fi de circa 14 miliarde de euro’, a mai spus Vladimirescu.

Reprezentantul MasterCard a precizat că, în acest moment, instituţia pe care o reprezintă se află în proces de licenţiere cu Trezoreria Statului, pentru ca aceasta din urmă să devină acceptator de plată cu cardul bancar, astfel încât taxele şi impozitele să poată fi plătite şi cu cardul.

Posibilitatea ca persoanele fizice să plătească taxele şi impozitele cu cardul, online şi la terminalele Trezoreriei, a fost aprobată încă din 1 octombrie 2014, prin Ordonanţă de Guvern, şi ar fi trebuit să fie implementată în 2015.

‘Sunt optimistă că impozitele şi taxele pentru 2015 le vom plăti cu cardul la Trezorerie. Spun 2015 pentru că, pentru ca Trezoreria să devină acceptator de plată, este un proces mai îndelungat, între 6 şi 12 luni. Dacă vom implementa rapid procedurile, vom fi prima ţară din lume care va avea un punct unic de plată cu cardul pentru toate taxele şi impozitele’, a declarat ministrul Finanţelor de la acea vreme, Ioana Petrescu.

De asemenea, la vremea respectivă, se spunea că serviciile ar putea fi extinse şi pentru firme, prin ordin emis de Ministerul Finanţelor Publice, care va stabili tipurile de plăţi care pot fi achitate prin acest sistem, nivelul comisioanelor şi entitatea care suportă comisionul.

Te-ar mai putea interesa și
Transelectrica: Modernizarea stației Reșița se va finaliza în primăvara lui 2025, lucrările sunt avansate
Transelectrica: Modernizarea stației Reșița se va finaliza în primăvara lui 2025, lucrările sunt avansate
Lucrările de retehnologizare a Stației Electrice de Transformare Reșița se află într-un stadiu avansat, termenul de finalizare a acestora fiind în primul trimestru al anului 2025, arată......
Răspunsul Guvernului la scrisoarea UE care ne acuză că nu permitem prețuri libere pe piața angro de energie: Schema de plafonare continuă “cel puțin” până la 1 aprilie 2025, apoi ne vom consulta cu Bruxelles-ul
Răspunsul Guvernului la scrisoarea UE care ne acuză că nu permitem prețuri libere pe piața angro de energie: Schema ...
România a primit de la Comisie Europeană o scrisoare de punere în întârziere, care nu reprezintă o condamnare sau sancţiune ...
MAE anunță că încă 74 de cetățeni români și membri ai famililor acestora au fost repatriați astăzi din Liban
MAE anunță că încă 74 de cetățeni români și membri ai famililor acestora au fost repatriați astăzi din Liban
Un nou grup de 74 de persoane aflate în situaţii vulnerabile, cetăţeni români şi membri de familie de gradul I, majoritatea ...
Producția de ulei de trandafiri din Bulgaria a crescut în 2024. La fel și suprafața cultivată
Producția de ulei de trandafiri din Bulgaria a crescut în 2024. La fel și suprafața cultivată
Miercuri, la Sofia, a avut loc un Consiliu Consultativ pentru uleiul de trandafir, la care au participat organizaţiile industriale ...