MasterCard: Loteria bonurilor fiscale a determinat dublarea numărului de bonuri emise

Loteria bonurilor fiscale a determinat dublarea numărului de bonuri fiscale emise, aceasta fiind una din măsurile care, împreună cu limitarea plăţilor în numerar sau implementarea caselor de marcat cu jurnal electronic ajută la diminuarea economiei subterane, a declarat joi Cosmin Vladimirescu, director general MasterCard România.
Economica.net - joi, 15 oct. 2015, 10:47
MasterCard: Loteria bonurilor fiscale a determinat dublarea numărului de bonuri emise

‘Consumul de role de hârtie pentru casele de marcat a crescut cu 80% de când s-a început cu Loteria, se dau de aproape 2 ori mai multe bonuri fiscale’, a explicat Vladimirescu.

În opinia sa, această măsură, împreună cu celelalte adoptate deja de autorităţi, cum ar fi casele de marcat cu jurnal electronic şi limitarea plăţilor în numerar, dar şi cu un set propus de jucătorii din piaţă, ar putea determina reducerea economiei subterane cu aproximativ 10 puncte procentuale într-un interval de 5 – 7 ani, de la 28,4% din PIB cât este în prezent, scrie Agerpres.

‘Există o foarte strânsă corelaţie între nivelul plăţilor electronice şi nivelul de fiscalizare. Avem 4,4% din plăţi cu cardul, anul acesta tindem către 8% plăţi cu cardul, dar în schimb economia subterană este de 28,4% din PIB. (…) Când vom implementa toate aceste lucruri, când TVA va scădea de la anul, când ne vom putea plăti taxele şi impozitele cu cardul, când casele de marcat electronice vor fi online, atunci vom putea vedea cu cât o să creştem. Deocamdată, scopul este să se albească economia. Dacă se implementează pachetul de 10 măsuri propuse Guvernului (de reprezentanţii pieţei – n.r.), în 7 ani economia subterană ar putea să scadă cu 10 procente, de la 28,4% la 18% cât este şi media la nivel european, iar taxele ce vor fi încasate suplimentar fi de circa 14 miliarde de euro’, a mai spus Vladimirescu.

Reprezentantul MasterCard a precizat că, în acest moment, instituţia pe care o reprezintă se află în proces de licenţiere cu Trezoreria Statului, pentru ca aceasta din urmă să devină acceptator de plată cu cardul bancar, astfel încât taxele şi impozitele să poată fi plătite şi cu cardul.

Posibilitatea ca persoanele fizice să plătească taxele şi impozitele cu cardul, online şi la terminalele Trezoreriei, a fost aprobată încă din 1 octombrie 2014, prin Ordonanţă de Guvern, şi ar fi trebuit să fie implementată în 2015.

‘Sunt optimistă că impozitele şi taxele pentru 2015 le vom plăti cu cardul la Trezorerie. Spun 2015 pentru că, pentru ca Trezoreria să devină acceptator de plată, este un proces mai îndelungat, între 6 şi 12 luni. Dacă vom implementa rapid procedurile, vom fi prima ţară din lume care va avea un punct unic de plată cu cardul pentru toate taxele şi impozitele’, a declarat ministrul Finanţelor de la acea vreme, Ioana Petrescu.

De asemenea, la vremea respectivă, se spunea că serviciile ar putea fi extinse şi pentru firme, prin ordin emis de Ministerul Finanţelor Publice, care va stabili tipurile de plăţi care pot fi achitate prin acest sistem, nivelul comisioanelor şi entitatea care suportă comisionul.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...