1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -2 º

News

Mazăre: Impozitele pe terenuri şi clădiri în municipiul Constanţa vor fi indexate cu 16 la sută

Impozitele pe terenuri şi clădiri în municipiul Constanţa vor fi indexate cu 16 la sută, adică rata inflaţiei pe ultimii trei ani, în timp ce celelalte taxe vor rămâne nemodificate, a anunţat, joi, primarul Constanţei, Radu Mazăre, la finalul şedinţei Consiliului Local.

05 dec, 2013 | Mediafax

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa de joi, proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2014, singurii care au votat împotrivă fiind cei doi consilieri PDL prezenţi la întrunirea Consiliului Local Municipal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Radu Mazăre a explicat, la sfârşitul şedinţei, că decizia a fost luată deoarece legea obligă autorităţile locale să indexe impozitele cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.

"Legea ne obligă să indexăm o dată la trei ani, cu rata inflaţiei. Taxele se indexează cu rata inflaţiei, 16 la sută, pe ultimii trei ani, legea aşa spune. Guvernul a obligat primăriile cu datorii să indexeze deja de anul trecut, deci cu rata inflaţiei pe doi ani. Primăriile care nu aveau datorii puteau să nu indexeze ceea ce am făcut noi, Constanţa, singurii din România. Probabil că anul trecut ar fi fost o indexare de 11 la sută, anul acesta fiind deja anul trei suntem obligaţi să facem această indexare. Legea ne obligă să indexăm chiar dacă avem sau nu datorii, iar noi nu avem datorii. Suntem recunoscuţi şi în piaţa financiară că ne-am achitat întotdeauna perfect toate cum datoriile cum de altfel am şi plătit tot ce aveam de plătit fie lucrări, salarii, drepturi pentru că gospodărim banii cu chibzuinţă", a afirmat Radu Mazăre.

De asemenea, directorul adjunct al Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa, Carmen Trentea, a explicat că indexarea se face doar la impozitele pentru clădiri şi terenuri.

"Se indexează numai impozitele pe clădiri şi terenuri cu 16,05 la sută. Celelalte taxe rămân neschimbate, exact ca în acest an, gunoiul rămâne 10 lei pentru persoanele care nu beneficiază de subvenţia la căldură şi de la 3 la 8 lei pentru cele care beneficiază de subvenţie. Şi impozitul pe autoturisme rămâne neschimbat", a menţionat Carmen Trentea.

Radu Mazăre a completat apoi că majorările au fost realizate doar acolo unde legea obligă autorităţile locale.

"Sunt taxe speciale, unde legea nu ne obligă. Am majorat doar taxele pe care ne obligă legea, pe clădiri şi terenuri, pe maşini nu", a mai spus primarul Constanţei.

Bonificaţiile pentru plata integrală anticipată a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi pe mijloace de transport vor şi menţinute şi în 2014, respectiv 10 la sută în cazul persoanelor fizice şi 5 la sută în cazul persoanelor juridice dacă achită până la 31 martie 2014, se precizează în hotărârea Consiliului Local Municipal.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO