MediaSind a dat în judecată Televiziunea Română, cerând în instanţă anularea noii Proceduri de conduită etică

Sindicatul Român al Jurnaliştilor - MediaSind a acţionat în instanţă conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTV), solicitând anularea noii Proceduri privind conduita etică în Societatea Română de Televiziune, aprobată prin Ordinul preşedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea (foto).
Economica.net - joi, 23 apr. 2020, 14:05
MediaSind a dat în judecată Televiziunea Română, cerând în instanţă anularea noii Proceduri de conduită etică

Într-un comunicat remis joi AGERPRES, SRJ MediaSind susţine că, „prin adoptarea acestui document ilegal, conducerea TVR, folosind tertipuri imorale, intenţionează de fapt, să instaureze un climat de dictatură în cea mai mare instituţie de media a statului”.

„Preşedintele – director general al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, continuă abuzurile împotriva propriilor angajaţi şi în plină pandemie. După ce a aprobat ‘Procedura privind conduita etică în Societatea Română de Televiziune’ – de fapt un amestec de noi reguli restrictive a căror încălcare este considerată ‘abatere deosebit de gravă’, care ar putea conduce, potrivit legislaţiei muncii, la concedierea oricărui angajat sau rezilierea unilaterală a contractului oricărui colaborator indezirabil – în prezent solicită, prin tot felul de adrese, angajaţilor şi directorilor studiourilor teritoriale din subordine, tot felul de rapoarte de activitate, deşi activitatea postului public s-a redus considerabil”, se menţionează în comunicatul MediaSind.

În opinia sindicaliştilor, conducerea TVR a eludat negocierea cu partenerii sociali şi a impus prin noul Cod Etic un set de norme care ar fi trebuit să facă parte integrantă din Contractul Colectiv de Muncă la nivel de instituţie.

„Prin înşelăciune şi inducerea în eroare a membrilor Comitetului Director, Consiliului de Administraţie şi a partenerilor sociali, conducerea TVR a impus tuturor angajaţilor şi colaboratorilor instituţiei norme care, potrivit legislaţiei muncii, ar fi trebuit negociate şi înregistrate la ITM Bucureşti, întrucât acestea afectează relaţiile de muncă, în condiţiile în care procedurile se referă la activităţile din TVR şi nu pot constitui sau modifica regulamente sau prevederi ale CCM. Documentul a fost publicat pe reţeaua Intranet a SRTV şi îi vizează pe toţi angajaţii şi colaboratorii SRTV, inclusiv pe membrii Comitetului Director şi ai Consiliului de Administraţie”, susţine SRJ MediaSind.

SRJ MediaSind consideră că documentul încalcă flagrant Constituţia României, Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi Directivele Europene în domeniul relaţiilor de muncă, Codul Muncii, Legea Avertizorului Public, Legea Dialogului Social, Legea 41/1994, Statutul ziaristului din SRTv şi prevederile Contractului Colectiv de Muncă a cărui valabilitate tocmai a fost prelungită cu un an.

„Redactată superficial – ignorând şi contrazicând norme deja existente – şi adoptată în mod arbitrar, fără consultarea partenerului social semnatar al CCM SRTV – Federaţia FAIR-MediaSind şi a Consiliului de Administraţie, aşa-numita ‘Procedură de conduită etică’ dă posibilitatea angajatorului să concedieze oricând un angajat sau să rezilieze unilateral contractul cu un colaborator pentru orice critică sau pentru orice altă acţiune neconvenabilă conducerii, interpretată de aceasta ca aducând prejudicii de imagine TVR”, potrivit comunicatului MediaSind.

De asemenea, SRJ subliniază că noul document încalcă atât prevederile Legii SRTV, cât şi pe cele ale Statului ziaristului, întrucât introduce un intermediar, numit de preşedintele-director general, între salariaţi şi Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR.

„Astfel, competenţele comisiei în materie de deontologie profesională – ‘garant al respectării Statutului ziaristului’ şi organism independent de conducerea TVR – sunt subordonate bunului-plac al unui ‘consilier de etică’ numit de Preşedintele-Director General, interpus ca cenzor al punctelor de vedere ale comisiei în relaţia cu conducerea TVR. De altfel, instituţia consilierului de etică este specifică, conform legii, funcţionarilor publici şi nu instituţiilor de media. În plus, acesta va avea şi atribuţiuni de designer – cenzor vestimentar, întrucât angajaţii TVR pot fi concediaţi dacă nu vin la serviciu sau la diverse evenimente, într-o ‘vestimentaţie adecvată’ (art 19.alin.1 lit.c)”, se menţionează în comunicatul SRJ MediaSind.

Nu în ultimul rând, susţin sindicaliştii, procedura introduce noi obligaţii pentru membrii Comitetului Director şi ai Consiliului de Administraţie, deşi acestea sunt stabilite prin legea de organizare şi funcţionare a SRTV şi prin regulamentele proprii de funcţionare.

„Din aceste considerente, Sindicatul Român al Jurnaliştilor a atacat în instanţă această procedură şi a sesizat organizaţiile naţionale şi internaţionale la care este afiliat cu drepturi depline prin Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind – Confederaţia Naţională CNSLR-Frăţia, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor MediaSind şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor. Totodată, SRJ MediaSind va solicita şi sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Comisiei Europene şi a Consiliului Europei pentru a determina autorităţile din România să se implice în respectarea drepturilor angajaţilor din cea mai mare instituţie de presă din media – Societatea Română de Televiziune. SRJ MediaSind face apel către toţi salariaţii TVR, indiferent din ce sindicate fac parte, să nu semneze aceste proceduri ilegale şi să susţină acţiunile filialei MediaSind TVR în toate demersurile şi acţiunile sale privind respectarea legii în Televiziunea naţională!”, transmite Sindicatul Român al Jurnaliştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. Compania mai are birouri în Polonia, Slovacia și Ungaria....
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...