Medicii pentru care companiile de medicamente au plătit cele mai scumpe participări la congrese internaţionale

Cele mai mari sponsorizări făcute de companiile de medicamente pentru medici sunt participările la congrese internaţionale, reiese dintr-o statistică ECONOMICA.NET, realizată pe baza datelor declarate la Agenţia Naţională a Medicamentului de către companii. Iată cine sunt medicii care au fost în cele mai scumpe deplasări la congrese internaţionale, desfăşurate în anul 2014 şi plătite de companiile de medicamente.
Cristina Şomănescu - mie, 08 iun. 2016, 21:00
Medicii pentru care companiile de medicamente au plătit cele mai scumpe participări la congrese internaţionale

Din martie 2015 se aplică Ordinul nr. 194 al Ministerului Sănătăţii privind aprobarea normelor pentru evaluarea şi avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman, care obligă toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii – medici, asistenţi medicali, organizaţii profesionale de profil, etc. – să declare la Agenţia Naţională a Medicamentului sponsorizările primite de la firmele de medicamente, fie că sunt producători sau distribuitori. 

Citeşte pe larg despre acest subiect aici: E lege. După nouă luni de amânare. Medicii vor fi obligaţi să declare sponsorizările primite de la firmele de medicamente

Sponsorizările făcute în cursul anului 2014 de firmele de medicamente către profesioniştii din sănătate sunt sintetizate în cele 2.471 de pagini publicate pe pagina oficială a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. ECONOMICA.NET le-a analizat şi iată ce am găsit:

Baxter Healthcare, Ipsen Pharma, Alvogen Romania şi Pfizer Romania sunt – în această succesiune – companiile care au finanţat pentru medici cele mai scumpe deplasări la congrese şi evenimente medicale, în cursul anului 2014. 

Care sunt cele mai scumpe participări la congrese internaţionale, plătite pentru medici de firmele de medicamente

Baxter Healthcare a plătit în total peste 81.722 lei pentru participarea medicilor Ingrith Crenguţa Miron şi Florentina Vlădăreanu la un congres din San Francisco

Ingrith Crenguţa Miron este medic primar, şef secţie Clinică Pediatrie IV a Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Maria din Iaşi. Florentina Vlădăreanu este medic primar medicină internă şi hematologie, supraspecializare medicină transfuzională, la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională CT Nicolau din Bucureşti.

Şi Ingrith Crenguţa Miron, şi medicul Florentina Vlădăreanu au primit câte o sponsorizare în valoare de 40.861 lei de la Baxter Healthcare SRL, care a acoperit deplasarea la al 56-lea congres anual ASH din 6-9 decembrie 2014 din San Francisco, California. Contractele de sponsorizare au fost încheiate pe 30 octombrie 2014 (cu medicul Ingrith Crenguţa Miron), respectiv 31 octombrie 2014 (cu medicul Florentina Vlădăreanu).

Medicul Ingrith Crenguţa Miron a explicat pe larg pentru ECONOMICA.NET că reprezentanţii Baxter Healthcare SRL, care a sponsorizat deplasarea sa la congres anual ASH din 6-9 decembrie 2014 din San Francisco, nu i-au cerut niciodată nici explicit, nici implicit să recomande pacienţilor medicamente din portofoliul companiei. Mai mult, medicamentele companiei americane Baxter Healthcare – e vorba de factorul antihemofilic – nici nu se dau pacienţilor pe reţetă, ci sunt achiziţionate doar de spital, prin licitaţie publică, în baza criteriului „cel mai mic preţ”.

„Niciodată nu mi-au cerut nici implicit, nici explicit cei de la Baxter Healthcare să recomand pacienţilor medicamente din portofoliul lor. Baxter face factor antihemofilic; pe piaţă sunt şapte-opt firme care fac factor antihemofilic. Eu nu recomand niciodată pacienţilor factorul antihemofilic al unei anumite firme (adică anumite denumiri comerciale ale medicamentului)! Niciodată! Aceste medicamente sunt acordate doar în spitale, nu se pot cumpăra din farmacii. E vorba de medicaţie achiziţionată de către spital, prin licitaţie publică, cu anunţuri publicate în SEAP, în baza criteriului „cel mai mic preţ”. Or nu ai cum să influenţezi (n. red. deciziile pacienţilor de a cumpăra o anumită denumire comercială a medicamentului), dacă medicamentul nu se dă pe reţetă. Medicaţia prin licitaţie, de spital nu ai cum s-o truchezi, nu ai cum s-o manipulezi!”, a spus pentru ECONOMICA.NET medicul Ingrith Crenguţa Miron.

Ce medici români au mers la congresul mondial al hemofiliei de la Melbourne, pe banii companiei Baxter Healthcare

Medici pentru care Baxter Healthcare a plătit participarea la Congresul Mondial al Hemofiliei de la Melbourne, Australia

Valoarea sponsorizării

Tunde Torok-Vistai de la Institutul Oncologic din Cluj

34.865 lei

Valentina Marusia Uscătescu, medic primar medicină de laborator la Institutul Fundeni

34.198 lei

Oana Viola Bădulescu, şeful Clinicii Hematologie de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi

31.149 lei

Luminiţa Rusen, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională CT Nicolau din Bucureşti

30.315 lei

Medicul primar Maria Mihaela Ghinea de la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa

30.015 lei

Baxter Healthcare SRL a contribuit cu suma de 22.916 lei la participarea lui Andrei Daniel de la Asociaţia Română de Hemofilie la acelaşi eveniment medical. 

Pentru toţi şase, contractele de sponsorizare au fost încheiate pe 3 noiembrie 2014. 

Iată defalcat cine sunt medicii pentru care reprezentanţa din România a companiei Ipsen Pharma a plătit participarea la congresul internaţional de endocrinologie din Chicago, SUA, din 21-24 iunie 2014, dar şi cât a plătit pentru fiecare

Medicul Mihaela Anton de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău a primit o sponsorizare de 19.553 lei de la Ipsen Pharma, care a acoperit deplasarea la prestigiosul congres de profil. Contractul de sponsorizare a fost încheiat pe 5 mai 2014.

Medicul Voichiţa Zefiras Mogos de la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi a primit o sponsorizare în valoare 19.530 lei pentru a acoperi participarea la congresul din Chicago. Contractul de sponsorizare a fost încheiat pe 30 aprilie 2014.

Medicul Carmen Vulpoi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf Spiridon Iaşi a beneficiat de o sponsorizare de 19.469 lei. Contractul de sponsorizare a fost încheiat pe 5 mai 2014.

Deplasarea profesorului universitar doctor Cătălina Poiană de la Institutul Naţional de Endocrinologie Parhon din Bucureşti la congresul internaţional de endocrinologie din Chicago a fost sponsorizată cu suma de 18.523 lei. Contractul de sponsorizare a fost încheiat pe 30 aprilie 2014.

Cele mai scumpe deplasări la congrese externe, plătite pentru medici de Alvogen Romania 

  • Irina Rodica Stancu, medic primar oncologie din Craiova, a primit de la Alvogen Romania SRL o sponsorizare în valoare de 19.779 lei care a acoperit asigurare de sănătate, cazarea, masă, taxa de participare la un congres extern, fără ca firma de medicamente să divulge informaţii suplimentare despre acest eveniment medical.
  • Alvogen Romania a sponsorizat cu suma de 19.778 lei medicul Rodica Dorina Vasile, medic primar oncologie la Spitalul Judeţean Sf. Apostol Andrei Galaţi, pentru aceleaşi servicii: asigurare de sănătate, cazare, masă, servicii transfer, taxă participare congres extern.

Care sunt cele mai scumpe participări ale medicilor la evenimente medicale care au avut loc în cursul anului 2014, finanţate de Pfizer Romania

  • Medicul Magdalena Doina Andries din Botoşani, sponsorizat cu 23.423 lei.
  • Dan Marius Stoica, sponsorizat cu 23.423 lei. Ambele contracte de sponsorizare au fost încheiate pe 10 martie 2014. 
  • Irinel Anghelus Nedelcu, sponsorizat cu suma de 21.945 lei.
  • Anca Zbranca Toporas, sponsorizată cu suma de 21.391 lei.
  • Ioan Remus Orasan din Cluj, sponsorizat cu 20.499 lei.
  • Ileana Livia Panţuru din Tîrgu-Mureş, sponsorizată cu 20.782 lei.
  • Cristina Gabriela Suditu din Iaşi, sponsorizată cu 20.684 lei.

Aceste ultime patru contracte de sponsorizare au fost încheiate pe 16 iulie 2014.

Precizări: statistica ECONOMICA.NET are doar scop informativ. Nu facem nici implicit, nici explicit judecăţi de valoare cu privire la moralitatea celor care au acceptat şi nici a celor care au făcut aceste sponsorizări. 

Consiliul Concurenţei dezvăluie o tendinţă îngrijorătoare: tot mai mulţi medici obişnuiesc să recomande pacienţilor medicamente inovative, scumpe, influenţaţi de sponsorizările primite în diferite forme de la companiile de medicamente.

Tot mai mulţi medici recomandă medicamente inovative, influenţaţi de companiile producătoare de medicamente prin activităţi de marketing, promovare şi publicitate: congrese ştiinţifice, întâlniri promoţionale, materiale şi obiecte publicitare, sponsorizări, arată cea mai recentă investigaţie finalizată de Consiliul Concurenţei pe piaţa farmaceutică. 

Medicii de familie, medicii cardiologi şi interniştii sunt – în această succesiune – cei care obişnuiesc să recomande pacienţilor o anumită denumire comercială a medicamentului, în detrimentul denumirii comune internaţionale, influenţaţi de sponsorizările primite de la anumite companii de medicamente. 

În medie, companiile producătoare de medicamente inovative alocă aproximativ 9% din cifra de afaceri pentru activităţi de promovare, marketing, publicitate, în vreme ce producătorii de medicamente generice alocă aproximativ 5% pentru aceleaşi activităţi.

În anul 2014, cheltuielile cu promovarea şi publicitatea, înregistrate de producătorii de medicamente din România, s-au ridicat la aproximativ 362 milioane lei, potrivit autorităţii de Concurenţă.

Consecinţa directă a sponsorizărilor către medici: peste jumătate dintre pacienţi cumpără medicamente recomandate de medici, de obicei scumpe, de la farmaciile indicate de către aceştia

Consiliul Concurenţei a publicat recent rezultatele unei investigaţii pe piaţa farma, care atrage atenţia tocmai asupra acestei practici: mai mult de jumătate dintre pacienţi cumpără medicamentele recomandate de medici, de obicei medicamente inovative, scumpe, în detrimentul echivalentelor generice, mai ieftine, de la farmaciile la care au fost direcţionaţi de către aceştia. Una dintre explicaţii, spune Consiliul Concurenţei, e faptul că tot mai mulţi medici sunt de obicei sponsorizaţi de industria farmaceutică să promoveze anumite medicamente şi să trimită pacienţii la anumite farmacii.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a cerut grupului Volkswagen să-i despăgubească pe toți clienții europeni afectați de scandalul Dieselgate
Comisia Europeană a cerut grupului Volkswagen să-i despăgubească pe toți clienții europeni afectați de scandalul Dieselgate
Comisia Europeană şi autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor din UE au îndemnat marţi constructorul auto german Volkswagen să îi despăgubească pe toţi consumatorii......
Câţi români s-au vaccinat – rata de acoperire în ţară şi în Bucureşti – date oficiale 28 septembrie 2021
Câţi români s-au vaccinat – rata de acoperire în ţară şi în Bucureşti – date oficiale 28 septembrie 2021
Acoperirea vaccinală anti-COVID la nivel naţional este de aproximativ 33%, iar în Bucureşti de 51,13%, a informat, marţi, ...
Centura București Sud: Două oferte pentru proiectarea finalizării lărgirii la patru benzi
Centura București Sud: Două oferte pentru proiectarea finalizării lărgirii la patru benzi
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit două oferte la licitația pentru proiectarea ...
Andrei Baciu (MS): Până luni au fost generate 3.603.264 de certificate de vaccinare anti-COVID
Andrei Baciu (MS): Până luni au fost generate 3.603.264 de certificate de vaccinare anti-COVID
Un număr de 3.603.264 de certificate de vaccinare anti-COVID au fost generate până luni, la ora 10,00, a anunţat secretarul ...