MEN: Distanţă de 1 metru între elevi în clase, masca va fi purtată permanent, copiii vor fi supreavegheaţi în pauze

Elevii şi profesorii vor purta permanent masca în şcoală, circuite speciale de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ, ore decalate de începere a cursurilor, supraveghere a elevilor în pauze pentru a respecta distanţarea socială, distanţa între elevi în sala de curs va trebuie să fie de un metru, iar dacă acest lucru nu e posibil, mobilierul să fie dispus astfe încât distanţa să fie cât mai mare, acces interzis în şcoală pentru persoanele străine, aplicarea principiului "1 clasă de elevi = 1 sală", sunt măsurile propuse de Ministerul Educaţiei în proiectul de ordin pentru organizarea activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Documentul urmează să fie validat de Ministerul Sănătăţii, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 04 feb. 2021, 05:57
MEN: Distanţă de 1 metru între elevi în clase, masca va fi purtată permanent, copiii vor fi supreavegheaţi în pauze

Ministerul Educaţiei a prezentat joi dimineaţă documentul, afirmând că a încercat sa surprindă toate aspectele convenite în foarte buna colaborare cu Ministerul Sănătăţii, într-o manieră constructivă.

Ministerul precizează că este vorba despre un draft supus validării MS.

Printre măsurile privind pregătirea unităţilor de învăţământ, înainte de reluarea cursurilor se numără aşezarea băncilor astfel încât să se asigure distanţarea de 1 m, iar situatia in care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă, dar şi stabilirea circuitelor funcţionale.
Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar

– În interiorul şcolii vor fi organizate circuite prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzatoare între persoane.
– La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum si la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini. Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.
– Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configuraţia sălii de clasă (suprafaţă, mobilier etc) nu permite distanţarea fizică de 1 metru, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi.
– Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiasi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare.

Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală”;
– Este interzis schimbul de obiecte personale;
– Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ţinând cont de temperatura exterioară;
– Se recomanda evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi;
– Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască in permanenta, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ.
– Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unitatii de invatamant (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ.
– Organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze. 

Materialul integral pe News.ro

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Grupurile Volkswagen, BMW și Daimler se află în vârful clasamentului inovațiilor din industria auto, în timp ce trei ...