Miliardarul Benny Steinmetz, acţionar la Roşia Montană, arestat în Israel într-un dosar de corupţie

Miliardarul Benjamin "Benny" Steinmetz a fost arestat luni, la Tel Aviv, de autorităţile din Israel, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de "zeci de milioane de dolari", fiind acuzat că a dat mită oficialilor din Guinea pentru a-şi promova interesele de afaceri în domeniul minier. Procurorii au formulat şi acuzaţii de spălare de bani.
Economica.net - lun, 19 dec. 2016, 10:41
Miliardarul Benny Steinmetz, acţionar la Roşia Montană, arestat în Israel într-un dosar de corupţie

Poliţia a efectuat luni dimineaţă razii la locuinţa şi birourile lui Steinmetz, a cărui companie minieră a câştigat licenţe de exploatare minieră în Guinea.

Investigaţia este condusă de autorităţile din Israel în colaborare cu oficiali din Statele Unite, Elveţia şi Guinea. În Israel, dosarul reprezintă co colaborare între departamentul antifraudă al poliţiei, procuratură şi autorităţile fiscale.

Dosarul se referă la proiectul Simandou din Guinea, la un moment dat cel mai mare zăcământ de minereu de fier din lume, disputat timp de mai mulţi ani de mai multe companii miniere.

Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al BSGR a refuzat să comenteze informaţiile. BSG Resources (BSGR) este una dintre companiile din grupul BSG (Benny Steinmetz Group) controlat de miliardarul israelian.

Anterior, BSGR a negat că ar fi mituit oficiali de la Conarky, capitala statului vest-african. BSGR a câştigat în 2008 jumătate din drepturile asupra proiectului Simandou, estimat la 20 de miliarde de dolari. În 2010, Benny Steinmetz a vândut această participaţie către grupul minier brazilian Vale SA, într-o tranzacţie de 2,5 miliarde de dolari. Până azi, brazilienii au plătit doar o tranşă, de 500 milioane de dolari, din banii datoraţi.

În 2014, BSGR a pierdut toate drepturile în Guinea, după ce o comisie guvernamentală a constatat că există dovezi că procesul de acordare a licenţelor, în 2008, ar fi fost influenţat de fapte de corupţie.

Steinmetz a declarat că acuzaţiile împotriva sa şi a BSGR fac parte dintr-o conspiraţie orchestrată de Rio Tinto Group, a doua mare companie minieră din lume, care ar încerca astfel să câştige drepturile de exploatare la Simandou. Rio Tinto a dezminţit acuzaţiile.

În ianuarie 2013, autorităţile americane au început propria anchetă. În 2014, Frederic Cilins, cetăţean francez cu legături cu Steinmetz şi BSGR, a fost condamnat în America la doi ani de închisoare pentru obstrucţionarea investigaţiei. Procurorii l-au acuzat că a încercat să mituiască un martor, să distrugă dovezi şi că a minţit la audieri. Cilins a fost eliberat în ianuarie anul acesta.

Săptămâna trecută, Mahmoud Thiam, fost ministru pentru minerit în Guinea în perioada 2009-2010, a fost pus sub acuzare în SUA pentru spălare de bani, dosarul făcând referire la mită primită pentru a ajuta interesele de afaceri ale unei companii chineze. Thiam, care are cetăţenie americană, ar fi primit 8,5 milioane de dolari de la o companie chineză care dorea să obţină „drepturi exclusive asupra mai multor sectoare din economia din Guinea”, pe lângă interesele din sectorul minier, potrivit acuzaţiilor formulate de procurorii americani.

Presa din israel şi agenţiile internaţionale de ştiri au scris luni despre arestarea lui Steinmetz, identitatea miliardarului fiind confirmată doar pe surse, deoarece legea din israel protejează inculpatul de prejudicii de imagine în baza prezumţiei de nevinovăţie, până la o condamnare definitivă.

Surse: Haaretz, Bloomberg

Benny Steinmetz este cunoscut în România în principal datorită controversatului proiect minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, care a scos în stradă zeci de mii de români în 2013. În urma protestelor de atunci, statul a blocat proiectul aurifer pregătit de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Acţionarii RMGC sunt Gabriel Resources (Canada), cu 80%, şi statul român, prin Minvest Deva, cu 20% din acţiuni. Steinmetz este acţionar la Gabriel Resources, cu aproximativ 20% din titluri.

În martie anul acesta, DNA a cerut arestarea preventivă în lipsă a patru oameni de afaceri israeleni – Tal Silberstein, Shimon Shevez și Benjamin Steinmertz şi Moshe Agavi, în dosarul lui Remus Truică privind vânzarea Fermei Băneasa. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins ulterior cererea DNA.

Pe 17 decembrie 2015, procurorii DNA Brașov i-au pus sub acuzare pe Tal Silberstein (constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor), Shimon Shevez și Benjamin „Benny” Steinmetz (constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor) și Moshe Agavi (aderare la un grup infracțional organizat).

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, cei patru israelieni și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prințul Paul, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

„Pentru a pune în practică planul infracțional, prințul Paul i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor”, se arată într-un comunicat al DNA.

Sursa: Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...