Miliardarul ucrainean Ahmetov a intrat oficial în România. Ţinteşte afaceri de sute de milioane pe an

Compania siderurgică deţinută de cel mai bogat om de afaceri din Ucraina a deschis oficial reprezentanţa sa pe piaţa locală. Scopul: importuri de oţel de sute de milioane de dolari în fiecare an de la întreprinderile siderurgice din afara României.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 09:06
Miliardarul ucrainean Ahmetov a intrat oficial în România. Ţinteşte afaceri de sute de milioane pe an

Holdingul siderurgic Metinvest, deţinut de miliaradarul ucrainean Rinat Ahmetov, este prezent official, de astăzi, în România, odată cu inaugurarea reprezentanţei comerciale Metinvest Carpathia pe piaţa locală. România devine, astfel, a 22-a ţară în care Grupul Metinvest deschide o reprezentanţă comercială.

„Perspectiva noastră cu privire la viitorul nostru în Europa şi, în special în România, ţine foarte mult de faptul că suntem auto-suficienţi în ceea ce priveşte resursele. Producem minereu de fier în produse finite clienţilor noştri. În 2013, câştigurile totale au fost de 13 miliarde de euro, iar producţia de oţel este de 12 milioane de tone de oţel. Am pornit la drum în 2006, dar în această perioadă am acumulat foarte multe cunoştinţe. Am întâmpinat şi unele dificultăţi, dar am avut un parcurs interesant. Evenimentele recente (din Ucraina n.r.) vă pot face o idee despre dificultăţile pe care le-am întâmpinat. Faptul că avem o afacere consolidată în Ucraina şi în Rusia şi apoi faptul că am achiziţionat afaceri în Bulgaria, Marea Britanie şi în Italia, ne-au făcut să ne decidem că trebuie să ne cunoaştem mai bine clienţii. Am ales România şi nu ne oprim aici. Călătoria va continua”, a afirmat David Summerfield, directorul de dezvoltare regională al Metinvest.

La rândul său, Vesselin Sokolov, directorul general al Metinvest Carpathia, a precizat că decizia de a deschide o reprezentanţă comercială în România a avut la bază şi rezultatele economice pozitive înregistrate de ţară în anul anterior, precum şi estimările pentru 2014.

„Anul trecut, s-a consemnat o creştere economică de 3,5% a PIB-ului în România. Acest lucru a dus, inevitabil, la o creştere a cererii de oţel. În România au existat momente foarte bune de cooperare între producătorii de oţel şi societăţile care achiziţionează produse finite de oţel. S-ar părea că anul trecut 2,2 milioane de tone de produse din oţel tone s-au exportat, iar 2,6 milioane de tone s-au importat. Date fiind aceste informaţii, putem spune că Metinvest este un furnizor natural pentru piaţa de oţel din România’, a spus Sokcolov.

Potrivit acestuia, firma şi-a stabilit şi un target pentru piaţa locală. „Pentru acest an estimăm venituri de 200 de milioane de dolari din produse metalurgice pe care le aducem de la fabricile noastre din Ucraina, Bulgatria, Italia şi Marera Britanie către clienţii locali” a spus Sokolov. El a mai adăugat că cei mai mari clienţi pentru produsele siderurgice aduse de holdingul lui Ahmetov în România sunt alte case de comerţ din România.

În anul 2013, Grupul Metinvest a încasat 12,8 miliarde de dolari, iar rentabilitatea lui a fost de 18%.

Oficialii companiei consideră că Europa este o regiune de desfacere cheie pentru Metinvest în condiţiile în care partea ei în structura vânzărilor de materiale de oţeluri laminate este de 24%.

Pe de altă parte, piaţa românească consumă aproximativ 2,5 milioane de tone de oţel anual, fiind cea mai mare din Europa de Sud-Est.

Metinvest este un grup de companii metalurgice internaţionale, cu activităţi de producţie în Ucraina, Europa şi SUA, precum şi din reţele de desfacere pe patru cele mai mari pieţe din lume.

Grupul Metinvest are 20 de reprezentanţe comerciale şi depozite în Europa, inclusiv în Balcani, ţările Baltice, Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, România, Elveţia şi Marea Britanie. La nivel global, Metinvest are reprezentanţe comerciale în 21 de ţări şi mai mult de 5.300 de clienţi, dintre care 1.600 în Europa.

Holdingul metalurgic este controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, mai cunoscut publicului de la noi pentru faptul că deţine echipa de fotbal Şahtior Doneţk, unde antrenează Mircea Lucescu.
Cu o avere estimate la 12,8 miliarde de dolari de revista americană Forbes, Ahmetov (47 de ani, căsătorit, doi copii) ar fi al 47-lea cel mai bogat om din lume.

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...