Minerii din Valea Jiului, obligaţi să intre în concediu 4 zile. Sindicatele au făcut plângere la ITM

Minerii de la unităţile Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, aparţinând Societăţii Naţionale a Huilei, sunt obligaţi să îşi ia patru zile de concediu de odihnă la sfârşitul lunii, pentru "eficientizarea activităţii", sindicatele depunând o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
Economica.net - mie, 19 iun. 2013, 19:20
Minerii din Valea Jiului, obligaţi să intre în concediu 4 zile. Sindicatele au făcut plângere la ITM

Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Huilei a decis, marţi, la Bucureşti, ca, la sfârşitul lunii iunie, minerii de la cele patru unităţi miniere viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – să intre în concediu de odihnă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că decizia nu a ţinut cont de opoziţia liderilor de sindicat.

„Doar un fost director de mină, actualmente membru al CA (Florin Stan – n.r.) a înţeles să se opună acestei hotărâri care nu are, din punctul nostru de vedere, nici măcar efectele economice anunţate. Nu suntem de acord cu această măsură, pentru că este una pripită, luată în forţă, ignorând drepturile angajaţilor şi poziţia sindicatului. Nu din cauza minerilor s-au blocat depozitele de la Mintia, ci din cauza cărbunelui importat anul trecut”, a spus Petre Nica.

Astfel, reprezentanţii sindicatului Muntele au depus, miercuri, o sesizare la ITM Hunedoara, în baza căreia au solicitat un punct oficial referitor la legalitatea acestei decizii.

La rândul său, preşedintele CA al SNH, Dana Barbu, a declarat că decizia a fost impusă de situaţia economică a societăţii.

Joia trecută, 21 de mineri de la Mina Lonea, unitate care aparţine Societăţii Naţionale a Huilei (SNH), s-au blocat în subteran, nemulţumiţi că administraţia voia să îi oblige să intre în concediu de odihnă. Ei au ieşit la suprafaţă după circa patru ore de negocieri.

Conducerea Societăţii Naţionale a Huilei solicitase sindicatului Muntele să fie de acord ca angajaţii să intre în concediu de odihnă patru zile, în ultima săptămână a lunii iunie, aceasta fiind o altă măsură înspre „eficientizarea activităţii”.

Sindicaliştii nu erau de acord cu propunerea, spunând că la unităţile miniere din Valea Jiului activitatea în subteran trebuie asigurată permanent pentru a nu pune în pericol securitatea locurilor de muncă. Astfel, instalaţiile de aeraj care împiedică acumularea metanului în subteran nu pot fi oprite.

Mai mult, la nivelul SNH există, potrivit situaţiilor întocmite până acum la unităţile miniere, aproximativ 50 de angajaţi care şi-au epuizat zilele de concediu de odihnă şi care vor trebui programaţi la serviciu în acele zile.

În 13 iunie, ministrul Energiei, Constantin Niţă, declara, într-o conferinţă de presă organizată la Termocentrala Paroşeni, că minerii din Valea Jiului ar putea să nu mai lucreze câteva zile la finalul lunii iunie, pentru a diminua piederile Societăţii Naţionale a Huilei.

La începutul lunii iunie, la solicitarea Complexului Energetic Hunedoara, entitate energetică care trebuie să fuzioneze cu Societatea Naţională a Huilei, producţia de huilă a fost diminuată cu circa 40.000 de tone, respectiv până la 80.000 de tone. Reducerea producţiei a fost provocat

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...