Ministerul Agriculturii: 518 tone de seminţe au fost retrase de la comercializare din cauza neregulilor

Ministerul Agriculturii a anunţat marţi că, în perioada 16 aprilie-14 mai, la nivelul fiecărui judeţ, au fost constituite echipe de control formate din inspectori oficiali ai inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, împreună cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Fitosanitare, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 15 mai 2018, 19:49
Ministerul Agriculturii: 518 tone de seminţe au fost retrase de la comercializare din cauza neregulilor

Astfel, au fost efectuate verificări la operatorii economici înregistraţi care desfăşoară activităţi în domeniul seminţelor şi a materialului săditor, atât la nivelul depozitelor specializate ale operatorilor economici înregistraţi pentru prelucrarea şi comercializarea seminţelor în pieţele şi târgurile organizate, cât şi în alte locuri neautorizate pentru vânzare, anunță News.ro.

În urma controalelor, au fost depistate o serie de nereguli privind comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire şi plantare, fiind distruse 1.252 plicuri şi 50.731 kg de seminţe, iar 603 plicuri şi 518.000 kg de seminţe au fost retrase de la comercializare.

Totodată, unei cantităţi de 36.463 kg de seminţe i-a fost schimbată destinaţia.

A mai fost distrus materialul de plantare fructifer (8.211 bucăţi) şi materialul de plantare viticol distrus (2.352 bucăţi).

Au fost distruse şi 2.877 bucăţi de material ornamental, iar 212 bucăţi de material de plantare fructifer au fost blocate de la comercializare, în timp ce 1.532 bucăţi de material pomicol a fost retras de la comercializare.

A fost blocată o cantitate de 98 plicuri şi 18.210 kg de seminţe şi au fost confiscate 70 kg de seminţe.

Autorităţile au aplicat totodată 23 de avertismente.

„Măsura a fost luată în vederea bunei desfăşurări a campaniei de primăvară şi a asigurării unor seminţe corespunzătoare atât din punct de vedere al calităţii cât şi al performanţei soiurilor şi hibrizilor existenţi pe piaţă”, spun oficialii Ministerului Agriculturii.

În urma controalelor efectuate la cei 1.531 operatori economici, persoane fizice şi juridice, operatori economici prelucrători, comercianţi, precum şi în pieţele locale, inspectorii oficiali din cadrul celor 30 de inspectorate teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor şi ai Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS si LCCSMS) au constatat că în general seminţele se comercializează în conformitate cu prevederile legale.

Începând cu luna ianuarie a acestui an, inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor (ITCSMS) şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) au efectuat controale pentru verificarea conformităţii seminţelor de porumb şi floarea soarelui achiziţionate de fermieri, în vederea însămânţării în campania de primăvară. Inspecţiile au constat în verificarea documentelor care au însoţit seminţele achiziţionate şi eşantionarea loturilor de seminţe existente în depozitele fermierilor.

Au fost eşantionate 1.302 de probe de la 404 fermieri, din care 917 eşantioane de porumb şi 385 eşantioane de floarea soarelui.

Din totalul acestor probe, la un număr de patru probe de porumb au fost diferenţe faţă de valorile prevăzute în documentele însoţitoare ale seminţei la momentul comercializării şi la o probă de porumb, determinările au arătat o valoare a germinaţiei sub limitele prevăzute de standardele în vigoare, fapt pentru care sămânţa a fost oprită de la comercializare.

„Pentru întărirea disciplinei în aplicarea prevederilor Legii nr. 266/2002, inspectorii oficiali ai inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor şi ai Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor împuterniciţi să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile privind calitatea seminţelor şi materialului de înmulţire şi plantare vor continua controalele, până la încheierea campaniei de comercializare a seminţelor şi materialului de înmulţire şi plantare din primăvara acestui an”, menţionează reprezentanţii MADR.

Te-ar mai putea interesa și
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Informațiile personale au devenit digitale, iar numărul atacurilor cibernetice este în creștere de la an an, astfel că datele dumneavoastră pot ajunge în baze de date ale hackerilor. Mai......
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de degivrarea aeronavelor
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de ...
Traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri ...
Emisiile flotei de vehicule BMW din UE au scăzut anul trecut la 105 gr. CO2/km
Emisiile flotei de vehicule BMW din UE au scăzut anul trecut la 105 gr. CO2/km
Calculele interne al grupului BMW arată că marca a redus emisiile de CO2 la nivelul flotei comercializată în Uniunea ...
CFR: Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele, circulația trenurilor fiind adaptată condițiilor de iarnă. Se înregistrează întârzieri în Gara de Nord
CFR: Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele, circulația trenurilor fiind adaptată condițiilor de iarnă. ...
Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind însă adaptată la condiţiile ...