Ministerul Finanţelor a atras în acest an 36,4 miliarde lei

Ministerul Finanțelor a atras în acest an 36,4 miliarde lei prin emisia de titluri de stat pe piața internă, a anunţat instituţia pe pagina sa de Facebook.
Economica.net - lun, 28 dec. 2015, 15:27
Ministerul Finanţelor a atras în acest an 36,4 miliarde lei

Astfel, în perioada ianuarie – decembrie au fost emise titluri de stat pe piața internă în valoare de 36,4 miliarde de lei, din care: 
– 11,9 mld. lei (31.5%) cu maturități cuprinse între 3 si 12 luni; 
– 13,7 mld. lei (41.5%) cu maturități (reziduale) între 1 si 5 ani;
– 10,9 mld. lei (27%) cu maturități (reziduale) între 5 și 12 ani.

„Ministerul Finanțelor a avut o prezență constantă în atragerea resurselor de pe piața internă ca să evite eventualele presiuni de finanțare dacă deficitul bugetar s-ar fi realizat asimetric pe finalul anului. În condițiile existenței unui nivel confortabil al buffer-ului în valută, în perioada aprilie-august s-a emis un volum lunar mai redus decât în lunile anterioare, în medie de 2,5 miliarde de lei. Din septembrie, volumul lunar a revenit la un nivel de 3,5-3,7 miliarde de lei”, scrie MFP în mesajul de pe Facebook.

Randamentele au avut o evoluție descrescătoare, cu reduceri mai pronunțate pe segmentul maturităților pe termen scurt, cu excepţia unor perioade de volatilitate generate de factori externi (cum ar fi tensiunile din Grecia). De asemenea, ponderea obligațiunilor românești în indicele JP Morgan GBI-EM Global Diversified se situa în noiembrie, potrivit sursei citate, la 2,97%, cu 9 obligațiuni de stat incluse în indice, față de 2,43% în decembrie 2014.

În continuare, ministerul aminteşte de programul Fidelis, dedicat populației. Prima emisiune lansată prin intermediul BVB a atras aproximativ 65 de milioane de lei. Emisiunea are o maturitate de 2 ani și o dobândă de 2,15%. În funcție de cererea din piață, Ministerul Finanțelor Publice va stabili strategia de emisiuni viitoare în cadrul acestui program.

2 MILIARDE DE EURO, FINANȚĂRI EXTERNE 
„Pe 21 octombrie a fost lansată cu succes o emisiune cu două tranșe de 10 și de 20 ani, la cele mai mici rate de dobândă înregistrate la nivel suveran: de 2,75% – 10 ani și respectiv 3,875% – 20 ani. Valoarea acesteia se ridică la 2 miliarde de euro, plafonul asumat la începutul anului”, arată instituţia.
MFP spune că, maturitatea de 20 de ani a fost, de asemenea, cea mai lungă maturitate a unei emisiuni de euroobligatiuni românești denominată în euro. Tranzacția a fost una de referință în comparație cu cele realizate de emitenți suverani din regiune, prin prisma celei mai reduse prime de emisiune de 5 puncte de bază. S-a înregistrat un nivel record de cereri și o suprasubscriere de peste 5,5 miliarde de euro.

BĂNCILE, PRINCIPALELE DEȚINĂTOARE DE TITLURI DE STAT
„Piaţa titlurilor de stat continuă să fie dominată de băncile comerciale care, la sfârşitul lui octombrie 2015, aveau în portofoliu 48,6 % din volumul total al celor emise pe piaţa internă. Procentul este în scădere față de finalul anului trecut, când acesta reprezenta 52,2%. Fondurile de pensii au în 2015 o pondere de 12,6% față de 10,7% la sfârșitul lui 2014. 
Investitorii nerezidenţi, ale căror expuneri sunt concentrate pe segmentul maturităților lungi, și-au redus portofoliile de la 20,3% la sfârșitul anului trecut până la 16.7% la sfârșitul lui august, pe fondul perioadei de volatilitate (sell-off) cauzate de situatia din Grecia. Ulterior, acestea au crescut și au ajuns la sfârșitul lui octombrie la 18,7%. Ponderea arată o vulnerabilitate limitată în comparație cu alte țări din regiune, cum ar fi Ungaria și Polonia, care înregistrează dețineri mult mai mari de titluri de stat ale nerezidenților”, se arată în încheierea mesajului postat pe Facebook.

 
Te-ar mai putea interesa și
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Vânzările Nestle România au crescut anul trecut cu 18,8%, mult peste creșterea totală a grupului
Filiala locală a grupului Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, a raportat pentru anul trecut o creștere organică de 18,8% a vânzărilor, mult peste plusul de......
Drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, avizat de Ministerul Transporturilor: 110 kilometri, estimați la 14 miliarde de lei
Drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, avizat de Ministerul Transporturilor: 110 kilometri, estimați la 14 miliarde ...
Astăzi a fost avizat în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Studiul de Fezabilitate ...
Importurile de gaze au scăzut cu 6,2%, în 2023. Producţia a crescut cu 1,5%
Importurile de gaze au scăzut cu 6,2%, în 2023. Producţia a crescut cu 1,5%
România a importat, în 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,117 milioane tone echivalent petrol (tep), cu ...
Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani
Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani
Numărul navelor care au tranzitat anul trecut canalul maritim Sulina şi braţul Chilia al Dunării a fost de cel puţin ...