Ministerul Finanţelor: Accizele nu vor fi indexate pentru 2016. Rămân la „cursul” de anul acesta

Accizele nu se vor indexa anul viitor cu inflaţia pentru că aceasta a fost negativă anul acesta, spune Ministerul Finanţelor. Începând cu 2015, statul a renunţat la calculul accizelor funcţie de cursul euro, acestea fiind transformate direct în lei şi urmând să varieze nu cu indicele de inflaţie, ci cu "creşterea preţurilor de consum", aşa cum scrie în Codul fiscal.
Economica.net - mie, 02 dec. 2015, 22:02
Ministerul Finanţelor: Accizele nu vor fi indexate pentru 2016. Rămân la

Nivelul accizelor armonizate se actualizează acum anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie, scrie în Codul fiscal.

În cazul de faţă, în care rata inflaţiei a fost în septembrie de -1,7%, această prevedere a Codului fiscal, permite Ministerului Finanţelor să nu scadă valoarea accizelor, de vreme ce textul spune că accizele se armonizează doar cu „creşterea preţurilor de consum„.

Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an, însă publicarea lui a întârziat în acest an din cauza schimbărilor produse de înlocuirea guvernului.

La sfârşitul lui 2014, guvernul a hotărât să treacă de la calculul accizelor în euro la valori în lei. Cursul la care s-a făcut transformarea din euro în lei a fost de 4,738 lei, un curs stabilit în urma evoluţiei pieţei valutare din 2013, mult mai mare decât cel care s-ar fi cuvenit în 2015, după legislaţia anterioară. Diferenţa de curs ar fi fost de nu mai puţin de 7%.

Aşadar, calculul accizelor nu se modifică pentru 2016 faţă de acest an. Dar cuantumurile unora dintre accize se vor schimba. Pe de altă parte, apar accize noi, iar altele vor dispărea.

Scade acciza pe alcool

Astfel, acciza la alcool etilic va scădea cu 30%, de la 1 ianuarie 2016, potrivit Codului Fiscal valabil anul viitor. Noul nivel al accizei, ce se va aplica la 1 ianuarie, este de 3.306 lei pentru un hectolitru de alcool pur, în scădere de la 4.738 de lei, nivelul actual.

Creşte la ţigări

Acciza la ţigarete va creşte cu 18,69 lei pe 1.000 de ţigări. De asemenea, va fi introdusă acciză pe ţigările electronice.

La carburanţi rămâne pe loc

Accizele la carburanţi şi la energia electrică rămân la nivelul din acest an. În România, peste 55% din preţul unui litru de carburant reprezintă taxele şi accizele datorate statului. Preţul petrolului, cursul de schimb, costurile de logistică sau marja companiilor petroliere constituie cealaltă jumătate, fiecare dintre aceste elemente influenţând mai mult sau mai puţin preţul de la pompă. 

Produsele de lux şi cafeaua scapă de accize.

Bijuteriile, blănurile, maşinile cu cilindree de peste 3.000 cc şi yahturile nu vor mai fi accizate din 2016. De asemenea va fi eliminată şi acciza la cafea, care acum este de un leu pe kilogram.

 

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...