Ministrul Agriculturii vrea introducerea unui registru alimentar

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a afirmat, miercuri, la Craiova, că doreşte introducerea unui registru al industriei alimentare pentru verificarea calităţii produselor care ajung pe rafturile magazinelor, informează MEDIAFAX.
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 13:45
Ministrul Agriculturii vrea introducerea unui registru alimentar

Stelian Fuia a declarat, într-o conferinţă de presă, că în curând toate produsele alimentare care ajung pe masa oamenilor vor fi verificate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, în baza unor prevederi legislative.

„Până la sfârşitul anului trecut, prin direcţiile judeţene de agricultură, aprobam reţetele de producţie. Deci fiecare producător de produse alimentare, înainte de începerea producţiei, venea cu reţeta pentru a fi aprobată, iar noi o vizam. În momentul în care venea controlul de la Ministerul Agriculturii sau de la ANSVS, pentru că ei sunt responsabili, avea un document de referinţă: reţeta după care trebuia să producă. La cererea industriei, anul trecut s-a scos obligativitatea privind avizarea reţetelor de către Ministerul Agriculturii. La cererea Roaliment, pe motiv că am excedat cadrul european, s-a scos această obligativitate, pentru că în Europa fiecare producător este responsabil pentru reţeta lui”, a declarat Ministrul Agriculturii.

El a precizat că prin astfel de decizii reprezentanţii Ministerului Agriculturii care se duc în control ar putea lua măsuri împotriva producătorilor care, deşi sunt găsiţi în neregulă, spun că au o reţetă proprie.

„Am văzut dezbaterea publică în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare de pe piaţă. Noi am pregătit actul normativ şi sperăm să îl promovăm cât mai repede pentru a reintroduce această certificare a reţetelor de producţie prin introducerea unui registru al industriei alimentare, astfel încât atunci când facem un control, fie la producător, fie la rafturile din magazine să putem compara analizele cu o referinţă aprobată. Pentru că eu dacă vin şi spun că aceşti crenvurşti au prea mult şorici, producătorul spune că aşa este reţeta lui. Or dacă aş avea o reţetă aprobată ca martor, am putea lua măsuri. Cât de repede posibil, vom reintroduce aceste prevederi legislative sub forma registrului industriei alimentare”, a mai spus Fuia.

Ministrul Agiculturii se află la Craiova pentru a participa la prima ediţie a Forumului Economic Regional „Oltenia”, prilej cu care va avea mai multe întâlniri cu agricultori din judeţul Dolj.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT sunt estimate la 4,5 trilioane dolari în 2023, în creştere cu 2,4% faţă de 2022, chiar dacă inflaţia continuă să......
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Comisia Europeană urmează să îşi prezinte miercuri propunerile destinate să răspundă la subvenţiile anunţate de ...
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia a anunţat luni că vrea să ducă relaţiile cu China la "un nou nivel" şi că aşteaptă cu nerăbdare convorbirile ...
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise ...
Orange România susține incluziunea digitală, prin proiectele educaționale și pentru susținerea comunității, precum ...