Ministrul Finanţelor, despre planul de colectare al ANAF: Lucrurile s-au schimbat în bine

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat joi că s-au purtat discuţii cu conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală cu privire la îndeplinirea planului de colectare, constatându-se că lucrurile "s-au schimbat în bine".
Economica.net - joi, 15 nov. 2018, 13:48
Ministrul Finanţelor, despre planul de colectare al ANAF: Lucrurile s-au schimbat în bine

Întrebat, la Palatul Victoria, dacă a discutat cu şeful ANAF despre îndeplinirea planului de colectare, Teodorovici a răspuns: „Da, discuţiile s-au purtat şi cu conducerea ANAF. Lucrurile s-au schimbat, să spunem, în bine. Eu vreau să văd cum decurge până la final de an, când (…) şi cu efortul ANAF şi cu (…) alte venituri care sunt avute în vedere până la final de an – rectificarea a doua, care urmează să vină şi la Guvern, sperăm noi, săptămâna viitoare – să închidem întregul an cu acel deficit de sub 3%. Partea bună este că, uitându-ne şi la informaţiile din spaţiul public, informaţii oficiale vizavi de creşterea economică a României şi de (…) scăderea inflaţiei, mai mulţi astfel de indicatori macroeconomici, lucrurile arată că, într-adevăr, rezultatele pe care le anticipam sunt cele care se vor şi întâmpla”.

Eugen Teodorovici a arătat că, în momentul în care Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală stabilesc împreună planul de colectare pentru anul viitor, trebuie să aibă în vedere mai multe elemente „care sunt obligatorii pentru ANAF”, respectiv necolectarea ridicată în zona de TVA şi eforturile privind creşterea colectării accizelor şi a taxelor vamale.

„Este un efort conjugat, complex, ţine foarte mult de informatizarea ANAF, fără de care toate aceste lucruri rămân (…) obiective greu de îndeplinit”, a declarat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a subliniat că, până la finalul acestui an, va fi stabilit „un pachet de măsuri foarte clare” pentru 2019, „pentru a şti cu toţii – şi noi, şi mediul economic, şi partenerii noştri internaţionali – Comisia Europeană, Fondul Monetar şi alte structuri internaţionale – modul în care statul acţionează şi că acele măsuri sunt, într-adevăr, credibile în atingerea unor efecte pozitive în zona de colectare”.

Totodată, întrebat dacă exclude demiteri la nivelul conducerii ANAF pentru eventuala neîndeplinire a planului de colectare, ministrul a precizat: „Nu ştiu dacă cineva trebuie să stea vreodată liniştit într-o astfel de funcţie, care implică răspunderi atât de importante pentru tot ce înseamnă bugetul ţării. Sunt măsuri asumate, plan de acţiune asumat şi, repet, dacă ele nu se respectă, efectele vor fi aceleaşi sau consecinţele vor fi aceleaşi”.

De asemenea, chestionat dacă se are în vedere o reorganizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care să includă şi concedieri ale angajaţilor, Teodorovici a precizat că a discutat cu sindicatele din domeniu şi a dat un mesaj de susţinere a întregii echipe din cadrul ANAF.

„Este un subiect depăşit, pentru că eu am avut o discuţie cu colegii din sindicate săptămâna trecută, la Braşov, (…) şi lucrurile sunt în regulă. Singurul mesaj a fost din partea mea foarte clar de susţinere a întregii (…) echipe din cadrul ANAF, sprijinul în ceea ce înseamnă modernizarea ANAF cu tot ce înseamnă sistem IT, servere, computere de lucru pentru tot personalul şi orice altă nevoie au colegii din sistem. Dar am cerut în schimb un lucru foarte important – ca legea să fie aplicată, respectul faţă de contribuabil – fie persoană fizică, fie persoană juridică -, o colectare mai bună. (…) Lucrurile s-au clarificat între cele două părţi – sindicate şi (…) Ministerul de Finanţe”, a afirmat Teodorovici.

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...