1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

News

Ministrul Mediului: Fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu este atât de grav cum pare, dacă ne uităm la cifre

Fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu este atât de grav cum pare în presă, dacă ne uităm la cifre, anual fiind reîmpădurite între 26.000 şi 30.000 de hectare de pădure, a declarat, joi seară la Digi24, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, potrivit Agerpres.

24 mar, 2016 | Agerpres

'Simt că în aceste 4 luni de mandat, de când am venit la Ministerul Mediului, problema pădurilor este cu cea mai mare sensibilitate publică. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este un minister cu multe probleme complexe, poate cu mult mai mult complexe decât pădurile. Pe acest subiect, însă, este foarte multă emoţie şi multă informaţie vehiculată în spaţiul public, care nu întotdeauna se dovedeşte şi adevărată. Am mers de două ori pe teren să văd dimensiunea defrişărilor şi m-am îngrozit. Faţă de acum ani de zile, se vede cu ochiul liber că s-a tăiat foarte mult. 50% dintre pădurile României sunt încă proprietate publică de stat, administrată de Romsilva. În pădurile care s-au restituit în proprietate privată se fac cele mai multe defrişări. În România, 29% din teritoriu este încă împădurit, asta include şi păşuni cu pădure pe ele. Suntem un pic sub media europeană, dacă ne uităm la Austria care are 47%, Franţa 28%. Nu este atât de dramatic, să spun aşa. Ca fenomen nu este atât de grav cum pare în presă dacă ne uităm la cifre. De exemplu, se re-împădureţte natural sau prin împădurire forţată între 26.000 şi 30.000 de hectare de pădure pe an', a afirmat Paşca Palmer.

Potrivit oficialului, România are unul dintre cele mai bune sisteme de management al pădurilor din Europa, iar aplicaţia Radarul pădurilor începe să dea rezultate.

'România are unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme de management al pădurilor din Europa. La fel, legislaţia este bună. Recoltăm în jur de 2,8 metri cubi pe hectar pe an, care este mult mai puţin decât se recoltează în alte ţări. Am avea posibilitatea să recoltăm mai mult, dar legislaţia nu permite. Fenomenul tăierilor ilegale este real şi trebuie să luăm măsuri. Radarul pădurilor funcţionează şi există acest sistem SUMAL de trasabilitate a lemnului, la care anul acesta în mod foarte concret încercăm să-l întărim. În primele 3 trimestre ale anului trecut s-au primit 25.000 de sesizări de urgenţă, iar în 25% dintre acestea s-a dovedit ulterior că transportul de lemn era ilegal. Când oamenii sună la 112 ei doar semnalează un transport cu lemn. Dar ei nu au feedback al acţiunii lor şi tocmai de aceea lucrăm la acest aspect. Vom dezvolta nişte aplicaţii care să arate cetăţeanului dinainte dacă transportul de lemn este legal sau ilegal. Au fost şi cazuri izolate, mai puţin de 10, în care lucrurile nu au avut o finalitate dorită', a subliniat ministrul Mediului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO