Ministrul Mediului: Tarifarea diferenţiată a deşeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că tarifarea diferenţiată a deşeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de graţie de şase luni pentru ca primăriile să îşi pună de acord contractele de salubrizare cu legislaţia în domeniu.
Economica.net - lun, 02 oct. 2017, 17:08
Ministrul Mediului: Tarifarea diferenţiată a deşeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018

‘Eu sper că în momentul în care noi vom trimite legea în Parlament, ea va fi votată bineînţeles, vom da o perioadă de graţie. Noi ne dorim ca tarife diferenţiate să fie aprobate de la 1 ianuarie 2018, dar cu o perioadă de graţie, ca toate comunităţile locale să poată să implementeze, să poată să lucreze, să poată să înţeleagă şi să pună în concordanţă contractul de salubrizare cu legea’, a spus ministrul.

Graţiela Gavrilescu a explicat metoda prin care se va face colectarea deşeurilor şi tarifarea, după aprobarea noilor norme.

‘Sunt mai multe metode, dar noi dorim să implementăm sistemul mai mult apropiat, ca să spunem aşa, ţărilor europene, în sensul că salubristul respectiv, care avea şi obligaţie de altfel, conform legii, din 2013, să poată să se doteze cu GPS-uri pe maşină, cu cântar ca atare, astfel încât, printr-un program făcut la înţelegere cu autoritatea locală, să poată să facă trecere în timpul săptămânii pentru colectarea direct de la sursă, direct de la producătorul de deşeu, pe categorie de deşeuri, săptămânal sau de două ori pe lună, astfel încât să poţi să fii taxat numai pe partea umedă pe care tu o produci. Şi cetăţeanul să aibă două variante: ori dă categoria de deşeu direct salubristului, care o ia separat, deci nu le amestecă, fie se duce la colectorul din colţul străzii şi predă direct ambalajul respectiv şi îşi ia banii sau la supermarket ş.a.m.d.’, a spus ministrul Mediului.

Ministrul a subliniat faptul că acest tip de tarifare va aduce fonduri pentru comunităţile locale, dacă se va aplica colectarea selectivă a deşeurilor.

‘Important este ca toată lumea să înţeleagă şi să priceapă că ne este foarte uşor şi că la ora actuală există bani care sunt nefolosiţi, care există la producătorii de ambalaje sau la organizaţiile de transfer, care au posibilitate ca banii aceştia, dacă noi colectăm selectiv, în funcţie de fiecare administraţie teritorială care va face această colectare selectivă şi care vor demonstra care este cantitatea pe care au colectat-o, să li se returneze suma respectivă, deci la primăria respectivă, şi primăria să decidă, prin votul consiliilor locale, unde direcţionează banii, dar ei cu precădere vor fi pe domeniul mediu’, a declarat Gavrilescu.

Întrebat ce se va întâmpla cu operatorii de salubritate care nu vor aplica metodele de colectare selectivă a deşeurilor, ministrul Mediului a spus că aceştia şi-ar putea pierde contractele sau chiar licenţele.

‘Au o lege. Au cumva vreo problemă cu legea? Dacă au o problemă cu legea, pleacă acasă. Nu suntem obligaţi să încheiem contracte de salubrizare cu operatorii de salubrizare care nu respectă legea. Există lege, încă am fost suficient de indulgenţi atâta timp cât i-am lăsat să atingă 2017, că, dacă ne uităm în urmă, era o problemă. Nu cred că îşi vor permite, pentru că inclusiv ei au de câştigat din lucrul acesta, dar acum cu precădere sunt singurii care cam câştigă din lucrul acesta. Avem o Gardă de Mediu şi umblăm la sancţiuni. Dumneavoastră credeţi că nu o să se sature? În plus de asta, mai au şi licenţe. Credeţi că licenţa nu li se poate ridica? Dacă vrem să facem ordine, o facem’, a afirmat Gavrilescu.

Ministrul Mediului şi-a mai exprimat dorinţa ca tarifarea diferenţiată să fie aplicată prima dată în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde a apreciat modul în care funcţionează sistemul de management integrat al deşeurilor, implementat cu fonduri europene.

‘Îmi doresc ca în momentul în care finalizăm modificarea legislativă prin care vrem să implementăm tarif diferenţiat, în sensul că plăteşti cât produci deşeu, acesta să-l implementăm prima dată şi să îl lansăm la Bistriţa-Năsăud, ca şi metodă de notă zece, de felicitări, bonus pentru comunitatea care a reuşit, totuşi, să fie campion şi la absorbţie de fonduri europene, dar şi la construcţia şi funcţionarea SMID ca atare’, a mai spus ministrul.

Ministrul Mediului îşi va continua vizita în Bistriţa-Năsăud, marţi dimineaţă, cu o vizită la depozitul ecologic de deşeuri din comuna Dumitra, unde sunt colectate deşeurile din întreg judeţul.

Te-ar mai putea interesa și
Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane
Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane
Filiala din Statele Unite a Binance, cea mai mare platformă din lume de tranzacționare a valutelor cripto, a anunțat vineri că renunță la depozitele sale în dolari, în timp ce platforma de......
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Platforma de socializare Twitter va începe în scurt timp să-i plătească pe creatorii de conținut certificați pentru ...
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta „persona non grata”
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta ...
Declararea de către Guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite ...
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Fostul președinte american Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare, în special "reţinerea de informaţii privind ...