Ministrul Sănătăţii a fost informat că pacienţii români nu mai sunt primiţi pentru transplant pulmonar la Viena

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat marţi că a primit o înştiinţare 'neoficială', vineri, din partea clinicii de specialitate din Viena potrivit căreia pacienţii români nu mai sunt primiţi pentru transplant pulmonar.
Economica.net - mar, 21 mart. 2017, 12:17
Ministrul Sănătăţii a fost informat că pacienţii români nu mai sunt primiţi pentru transplant pulmonar la Viena

Bodog a explicat, într-o conferinţă de presă, că înştiinţarea primită de la clinica de specialitate din Viena privind refuzul de a face transplant pulmonar pentru pacienţi români nu era una oficială, ci una trimisă pe adresa de mail.

‘Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunţat că, din cauza scăderii capacităţii centrului, pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la tratament’, a spus ministrul Sănătăţii, care a precizat că a luat legătura cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.

Ministrul Bodog a subliniat că problema transplantului pulmonar nu poate fi rezolvată în timp scurt, urmând să aibă loc o întâlnire cu toţi specialiştii din domeniu şi cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant pe această temă, dar şi cu primarul general al Capitalei.

‘Urmează să avem o întâlnire cu toţi specialiştii şi cu reprezentanţii ANT-ului pe această temă. Voi avea o întâlnire şi cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol, practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant. Am avut o discuţie cu preşedintele ANT care mi-a spus că face un demers către Eurotransplant să avem un răspuns oficial’, a spus demnitarul.

El a afirmat că este nemulţumit de activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant şi urmează să analizeze întreaga situaţie pentru eventuale măsuri.

‘În mod normal, cei de la ANT trebuiau să aibă minim două centre cu care să lucreze, domniile lor am înţeles că au început deja demersurile. Ei aveau deja semnale, s-a mai întâmplat o dată acest lucru anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul, însă această blocare a transplantului unilaterală eu zic că este puţin în afara legii’, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a precizat că se află în contact şi cu alte centre din străinătate care fac transplant pulmonar, însă nu poate să dea un termen.

‘În acelaşi timp, noi suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii’, a afirmat reprezentantul MS.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...