Ministrul Sănătăţii: Legea salarizării unice prevede o creştere a salariului de încadrare până la 170%

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, joi, că legea salarizării unice prevede pentru angajaţii din sistemul de sănătate o creştere a salariului de încadrare care poate ajunge până la 170%, cât şi o plafonare a sporurilor la 30%.
Economica.net - vin, 23 mart. 2018, 09:15
Ministrul Sănătăţii: Legea salarizării unice prevede o creştere a salariului de încadrare până la 170%

„Legea salarizării unice prevede o creştere a salariului de încadrare care poate ajunge până la 170%, dar şi o limitare a sporurilor acordate angajaţilor din sistem la 30% la nivel de ordonator principal de credite, care trebuie respectat. Este pentru prima oară când salariile de încadrare cresc la acest nivel în Sănătate. Prin elaborarea grilei de sporuri şi a modului de aplicare a acestora aducem un echilibru între veniturile obţinute de salariaţii spitalelor din subordinea MS şi a celor care sunt în subordinea autorităţilor publice locale, dar şi între categoriile de salariaţi. Eu îi reprezint pe toţi angajaţii din sistem şi trebuie să stabilesc un echilibru pentru toţi. Am făcut simulări, analize pe indicatori şi am ajuns la această soluţie. Am considerat că angajaţii unui spital constituie o echipă şi am avut în vedere ca tot personalul să obţină venituri cel puţin la nivelul lunii februarie 2018. Grila de sporuri, aşa cum a fost ea concepută, asta garantează”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o videoconferinţă cu managerii unităţilor sanitare, reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi cei ai autorităţilor locale.

Potrivit comunicatului remis MEDIAFAX, Sorina Pintea le-a semnalat managerilor de spitale prezenţi la videoconferinţă că, de la 1 aprilie, Contractul-cadru prevede o serie de modificări care permit unităţilor sanitare să obţină fonduri suplimentare la contractarea serviciilor cu casele de asigurări. Astfel, Contractul Cadru, aprobat miercuri în şedinţa de guvern, stipulează o serie de servicii noi pe care spitalele le pot desfăşura în ambulatoriul de specialitate şi în spitalizarea de zi, care ar putea suplimenta fondurile spitalului.

Ministerul Sănătăţii va supune aprobării guvernului, săptămâna viitoare, regulamentul-cadru privind condiţiile de acordare a sporurilor în sistemul de sănătate.

Cuantumul sporurilor pentru anul 2018 va fi aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătăţii. Cuantumul sporurilor care va fi aprobat prin ordin de ministru pentru anul curent poate fi depaşit peste nivelul stabilit astfel: la nivelul rezultat din aplicarea anexelor, diferenţa poate fi suportată din veniturile proprii realizate în condiţiile legii şi/sau din finanţări ale autorităţilor publice locale în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale.

În următorii ani, cuantumul sporurilor va fi reanalizat şi va creşte ca urmare a creşterilor graduale ale salariilor de bază.

Federaţia „Sanitas” a pichetat, marţi, Ministerul Finanţelor, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile. Printre nemulţumirile sindicaliştilor se numără plafonarea salariilor printr-un prag de 30% care ar crea sporuri inechitabile în rândul personalului din sistemul de sănătate.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, luni, ca sindicalişitii din sănătate să organizeze pichete în Bucureşti.

„Toată lumea vrea ca din momentul acesta să facem conflict, să ieşim în stradă. Dar trebuie să ne aliniem totuşi la ce spune legea şi am decis ca începând cu datele de 20 şi 22 martie să începem cu pichetări la Ministerul Sănătăţii, care are legătură cu regulamentul de sporuri, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, de unde a plecat Legea 153 şi cu modificările pe care nu le-au făcut şi sunt imperioase”, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, reprezentant Sanitas.Potrivit lui Bărăscu, sindicaliştii intenţionează să picheteze aceleaşi ministere şi pe datele de 27 şi 29 martie, iar în aprilie se va organiza un miting de amploare.

„În data de 25 aprilie vom face un miting de amploare, la care vom încerca să aducem 20.000 de persoane şi să-i convingem că ceea ce ne dorim noi aşa trebuie făcut, adică ne dorim ce ni s-a spus. Ar fi bine să asculte guvernanţii, pentru că ei au propus această lege”, a completat Bărăscu.

Ulterior mitingului din data de 25 aprilie, ar putea fi declanşată greva generală, dacă nu se vor rezolva revendicările sindicaliştilor şi se strâng semnături pentru declanşarea grevei, potrivit reprezentanţilor Sanitas.

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea de a-și încărca autoturismul la una dintre stațiile de încărcare din......
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...