Ministrul Sănătăţii: Noul val pandemic nu va duce la amânarea începerii şcolii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus s-a dublat în ultimele două săptămâni.
Ion Dobreanu - Dum, 10 iul. 2022, 13:44
Ministrul Sănătăţii: Noul val pandemic nu va duce la amânarea începerii şcolii

Conform ministrului, deși numărul de cazuri se majorează rapid, „acest val pandemic” nu va duce la amânarea începerii şcolii sau desfăşurarea cursurilor în sistem online.

„Această creştere săptămânală care practic dublează de la săptămână la săptămână numărul de cazuri. Avem deja două astfel de săptămâni consecutive…. arată un trend ascendent care probabil sper, şi din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate publică, s-ar putea să dureze circa patru-cinci săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt răceli banale. Sigur, sunt şi cazuri mai serioase care necesită spitalizare. (…) Ultima raportare de 7.700 de cazuri a fost pe săptămână, adică 1.100 pe zi. Deja observăm că numărul de cazuri care se înregistrează în această săptămână este undeva în jur de 2.400 înregistrate zilnic. (…) Cred că ne vom opri în jur de 10.000 – 12.000 de cazuri înregistrate zilnic”, a declarat Alexandru Rafila la un post TV.

Ministrul a spus că personal nu crede că există vreun risc ca în toamnă să se amâne deschiderea şcolilor sau şcoala să treacă în online.

„Personal nu cred acest lucru din două motive. Primul motiv este legat de faptul că acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor. Lucrul acesta este aproape sigur şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri. Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate pe care am regăsit-o şi la Ministerul Educaţiei, în sensul de a păstra şcolile deschise şi vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România dacă va fi cazul, nu automat, care să ţină cont de gradul de solicitare şi de încărcare a sistemului de sănătate, nu pur şi simplu de un număr de cazuri care poate nu avea niciun fel de relevanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital”, a susţinut Rafila.

Potrivit acestuia, nu este important numărul de cazuri, ci dacă evoluţia acestora presupune sau nu spitalizare.

„Dacă vor fi forme uşoare de boală la care un tratament simptomatic şi izolarea timp de câteva zile s-ar putea să fie suficientă, atunci nu o să avem nicio problemă. Opinia mea este că evoluţia acestei infecţii în general (…) va fi exact în acest mod – perioade de acalmie urmate de perioade de infectare a unor categorii de oamenii care au imunitate sau nu au imunitate faţă de această variantă sau subvariantă a virusului”, a mai arătat ministrul Sănătăţii.

Acesta a amintit că la ATI la ultima raportare erau puţine cazuri.

„La ultima raportare aveam 52 de cazuri la Terapie intensivă, faţă de circa 1.800 capacitate de a trata aceşti pacienţi. Nu ne îngrijorează în acest moment. (…) Pot fi tratate practic printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic. Eventual antiviral, există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”, a explicat Alexandru Rafila.

În opinia ministrului, infectarea cu noul coronavirus ar putea să se manifeste ca o răceală obişnuită.

„Poate mai puţin decât o nouă gripă. Eu sper să fie mai puţin decât o nouă gripă, să fie o răceală obişnuită”, a menționat demnitarul, care a spus că circa 20% din totalul cazurilor noi înregistrate sunt reinfectări.

El a afirmat că în luna septembrie România va primi noua formulă a vaccinului împotriva COVID-19.

Sfat privind a patra doză de vaccin

Ministrul Sănătății a declarat și că „sunt persoane care mă întreabă dacă să îşi facă şi doza a patra acum, eu i-aş sfătui să îşi facă în toamnă dacă apare o nouă variantă a vaccinului. (…) În acest an, începând cu luna septembrie vom primi formula nouă a vaccinului, iar contractul de anul viitor o să vedem, sper să existe o putere de negociere suficientă încât să convingem producătorii încât să nu livreze decât cantităţile care sunt solicitate de state, nu orice cantitate, care în mod evident riscă să se deprecieze şi să fie distrusă”.

El a amintit că România are pe stoc în jur de opt milioane şi jumătate de doze de vaccin anti-COVID-19, iar o cantitate similară va mai veni în cursul acestui an şi încă 19 milioane de doze anul viitor.

Întrebat dacă ar mai contracta cele 19 milioane de doze, ministrul a răspuns: „Cu siguranţă nu le-aş mai contracta, mai ales că există o foarte mare întârziere între momentul circulaţiei unei tulpini şi momentul adaptării vaccinului la tulpina respectivă”.

„Nu sunt în conflict cu Raed Arafat”

„Nu sunt în conflict cu Raed Arafat. Problema …. este că încercăm să depersonalizăm instituţiile de persoane pentru că noi suntem trecători sau mă rog cel puţin la mine mă refer. Nu este vorba aici de SMURD, UPU şi aşa mai departe. Este o confuzie care a fost în mod deliberat generată timp de ani de zile şi o amestecătură de informaţii care duce în eroare atât populaţia, cât şi pe unii dintre colegii care lucrează în administraţie. Situaţiile de urgenţă sunt una, medicina de urgenţă înseamnă cu totul altceva. Medicina de urgenţă trebuie să funcţioneze tot timpul şi în situaţii de rutină, de normalitate”, a menționat, de asemenea, ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, medicina de urgenţă reprezintă o specialitate medicală alături de alte peste cincizeci şi trebuie să deservească pacienţii care au nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă, care „nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, vapoare speciale sau în tot felul de maşini din acestea care au vopseaua roşie”.

Ministrul a spus că este de acord cu secretarul de stat Raed Arafat în legătură cu necesitatea unei coordonări „operative” într-o situaţie de urgenţă, însă este de părere că „în viaţa de zi cu zi” acest lucru nu este posibil.

„Sunt cu totul de acord şi cu domnul doctor Arafat şi cu oricine apropo de necesitatea acestei coordonări operative într-o situaţie de urgenţă. Dar în viaţa de zi cu zi nu se poate”, a susţinut ministrul.

Rafila a spus că trebuie dezvoltată Ambulanţa ca să rezolve la domiciliul pacientului inclusiv prin telemedicină.

„SMURD-ul este necesar, este absolut necesar, sunt colegii noştri care deservesc totuşi pacienţii din România. În accidente, descarcerări, sunt tot felul de situaţii care necesită astfel de echipaje specializate în rezolvarea problemelor care nu sunt neapărat de natură medicală şi sunt bineveniţi, dar asta nu înseamnă că eu trebuie să subordonez aceluiaşi sistem şi ambulanţa în mod curent, în condiţiile în care responsabilitatea privind finanţarea revine în totalitate Ministerului Sănătăţii. (…) Eu sunt de acord să colaborăm. Nu este niciun fel de problemă legată de domnul doctor Arafat”, a declarat Rafila.

Întrebat dacă a încercat să vorbească cu secretarul de stat Raed Arafat pentru a rezolva problema, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Eu am încercat, încerc să vorbesc, dar aţi văzut că în general eu sunt un om al dialogului, discut şi în public şi oricând, dânsul este un om al monologului. Oricând uşa mea este deschisă, ştie numărul de telefon, putem discuta lucrurile acestea şi cred că se pot soluţiona într-un mod raţional”.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...