Ministrul Transporturilor: prioritatea preşedinţiei UE rămâne continuarea negocierii pachetelor privind mobilitatea

Prioritatea preşedinţiei UE rămâne continuarea negocierii pachetelor privind mobilitatea în vederea atingerii unui compromis echilibrat pe marginea propunerilor, a declarat Lucian Şova, ministrul Transporturilor, potrivit unui comunicat. 
Economica.net - mar, 04 sept. 2018, 15:49
Ministrul Transporturilor: prioritatea preşedinţiei UE rămâne continuarea negocierii pachetelor privind mobilitatea

Ministrul Transporturilor a participat în perioada 3-4 septembrie 2018, la Zagreb, în Croaţia, la o întâlnire cu omologii săi din Republica Finlanda şi Republica Croaţia, pentru pregătirea programul comun de lucru al Trio-ului de Preşedinţii, document ce urmează să fie prezentat până la sfârşitul acestui an.

Ministrul Lucian Şova i-a informat pe omologii săi, Oleg Butkovic, ministrul Mării, Transporturilor şi Infrastructurii din Croaţia, şi Anne Berner, ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor din Finlanda, despre stadiul pregătirii pentru preluarea preşedinţiei Consiliului şi a prezentat obiectivele şi priorităţile din domeniul transporturilor, pe perioada exercitării preşedinţiei române. Totodată, au fost menţionate evenimentele planificate în România în acea perioadă.

„Negocierile legate de legislaţia din domeniul serviciilor de transport în vederea creşterii eficienţei acestora, se vor desfăşura în continuare pornind de la existenţa unei concurenţe reale şi a unui cadru de reglementare suplu, orientat către nevoile pieţei, care să nu fie îngrădit de bariere administrative nejustificate. Prioritatea va fi continuarea negocierii Pachetelor privind mobilitatea, în vederea atingerii unui compromis echilibrat pe marginea propunerilor”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Sova, citat în comunicat.

Astfel, în domeniul transportului terestru, preşedinţia română va încerca să identifice soluţiile pentru asigurarea unei funcţionări mai eficiente a Pieţei Unice, pentru asigurarea unui echilibru adecvat între îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, reducerea sarcinilor administrative şi aplicarea legislaţiei. Se doreşte să se ajungă la un compromis în dosarele privind: accesul la ocupatia de operator de transport rutier şi accesul la piaţa transporturilor rutiere de marfă, detaşarea lucrătorilor în transportul rutier, legislaţia socială în transportul rutier şi vehicule închiriate.

În a doua parte a mandatului, se va avea în vedere şi posibilitatea avansării negocierilor în privinţa propunerii privind drepturile pasagerilor care circulă pe calea ferată. România va acorda o atenţie deosebită şi iniţiativelor care vizează îmbunătăţirea siguranţei rutiere.

Dezvoltarea transportului intermodal, prin revizuirea Directivei 92/106/ CE privind transportul combinat, este un bun prilej pentru stabilirea unor măsuri de sprijin al acestui tip de transport cu impact direct asupra industriei şi dezvoltării infrastructurii.

De asemenea, preşedinţia română va continua activitatea derulată de Austria privind promovarea vehiculelor nepoluante. România va avansa discuţiile pe dosarul privind informaţiile electronice în cadrul transportului de mărfuri.

România va avea în vedere, de asemenea, avansarea negocierilor privind regulamentul „smart TEN-T” care are ca scop fluidizarea procesului de realizare a proiectelor de infrastructură.

În elaborarea Programului comun de lucru al Trio-ului România – Finlanda – Croaţia, România propune ca abordare generală promovarea cu prioritate a politicilor orientate spre cetăţeni.

Preşedinţia Consiliului UE este cel mai important proiect naţional după aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...