Ministrul ungar al Economiei declară la CNN sfârşitul crizei din Ungaria

Ministrul ungar al Economiei Gyorgy Matolcsy a afirmat la CNN că criza din Ungaria s-a încheiat, iar povestea ţării sale va fi una de succes în decurs de un an, când economia va reveni la creştere solidă, relatează Portfolio.
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 20:31
Ministrul ungar al Economiei declară la CNN sfârşitul crizei din Ungaria

Matolcsy a spus, într-o emisiune a realizatorului CNN Richard Quest, că Ungaria se află în inima unui nou centru de atracţie pentru comunitatea mondială de afaceri.

Pentru reducerea deficitului bugetar, guvernul a folosit „un număr mare de măsuri economice neconvenţionale”, a arătat Matolcsy, explicând că Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus o taxă pentru bănci.

După ce menţionat şi alte măsuri adoptate de guvern, printre care naţionalizarea fondurilor private de pensii, oficialul ungar a precizat că Ungaria are un program de convergenţă aprobat de Comisia Europeană.

„Prin definiţie asta înseamnă că starea finanţelor publice este în ordine. Deci s-a încheiat…criza s-a încheiat”, a subliniat Matolcsy.

Moderatorul emisiunii a menţionat faptul că economia Ungariei s-a contractat cu peste 1% în primele trei luni, faţă de trimestrul anterior, înregistrând cea mai slabă performanţă din Uniunea Europeană.

„Desigur, dar dacă analizezi evoluţia din trimestrul patru a economiilor UE, creşterea PIB-ului ungar a fost una dintre cele mai bune. Este o perioadă de tranziţie pentru economia Ungariei”, a spus Matolcsy.

Ministrul a insistat că economia Ungariei îşi va reveni anul viitor.

„Vom avea o creştere economică solidă anul viitor. Acest an este puţin riscant, aveţi dreptate”, a spus Matolcsy.

Întrebat de ce analiştii afirmă că Ungaria nu se află pe direcţia corectă, iar măsurile aplicate nu au fost alese cu înţelepciune, Matolcsy a recunoscut că guvernul „este intens criticat pentru măsurile neconvenţionale, dar că autorităţile au fost nevoite să fie inovative, creatoare”.

Quest a apreciat că măsurile au fost prea inovative şi creatoare şi i-a reamintit că analiştii susţin că economia ungară se află pe o direcţie greşită care ar putea duce ţara la dezastru, dar Matolcsy a respins aceste opinii ca fiind un nonsens.

„Povestea ungară, exemplul ungar va fi un succes în termen de un an”, a insistat Matolcsy.

Între factorii negativi menţionaţi de realizatorul CNN se află creşterea economică lentă, şomajul ridicat, deficitul bugetar administrat prin măsuri de faţadă şi o cotă unică care a redus baza de impozitare.

Matolcsy a parafrazat un proverb potrivit căruia toate monedele au două feţe şi a enumerat scăderea nivelului datoriei publice, nivelul sustenabil al deficitului bugetar, cu mult sub 3% din PIB, mai multe locuri de muncă în economie şi tranziţia către creştere economică, potrivit Portfolio.

În privinţa independenţii băncii centrale, cerută de autorităţile europene, ministrul a arătat că amendamentele la legea acestei instituţii urmează să fie aprobate în Parlament până la sfârşitul lunii iunie.

Matolcsy a apreciat totodată că Europa Centrală va fi viitorul centru de atracţie pentru comunitatea internaţională de afaceri, urmând să înlocuiască centura sudică a zonei euro, iar Ungaria se va afla chiar în inima acestui centru.

Te-ar mai putea interesa și
România a avut cea mai mare creştere economică din UE în primul trimestru raportat la trimestrul anterior
România a avut cea mai mare creştere economică din UE în primul trimestru raportat la trimestrul anterior
Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,4% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, însă România a avut cea mai mare creştere......
Datoria publică a României urcă vertiginos. Guvernul e obligat să ia măsuri speciale. Ce plan a propus Executivul
Datoria publică a României urcă vertiginos. Guvernul e obligat să ia măsuri speciale. Ce plan a propus Executivul
Datoria guvernamentală a României a atins 50,3% din Produsul Intern Brut (PIB) la finalul lunii marrie 2022, cu 1,5 puncte ...
ONU avertizează în legătură cu niveluri „catastrofale” de malnutriţie infantilă cauzate de majorarea preţurilor şi de războiul din Ucraina
ONU avertizează în legătură cu niveluri „catastrofale” de malnutriţie infantilă cauzate de majorarea preţurilor ...
Costul tratamentului vital pentru copiii care suferă de malnutriţie severă urmează să crească cu 16% din cauza invaziei ...
Cartel Alfa: Creşterea deductibilă de 200 lei trebuie acordată tuturor salariaţilor. Măsura în forma actuală este discriminatorie
Cartel Alfa: Creşterea deductibilă de 200 lei trebuie acordată tuturor salariaţilor. Măsura în forma actuală este ...
Ordonanţa de Urgenţă prin care angajatorii vor putea majora opţional cu 200 lei salariul lucrătorilor plătiţi cu salariul ...