Ministrul Voiculescu despre rectificarea bugetară: Sănătatea primeşte prioritatea de care ţara are nevoie

Suma acordată la rectificarea bugetară, 570 de milioane de lei, arată că sectorul Sănătate primeşte prioritatea de care ţara are nevoie, capitolele avute în vedere fiind 'oameni, programe, eficientizare şi investiţii', a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Economica.net - mie, 10 aug. 2016, 12:26
Ministrul Voiculescu despre rectificarea bugetară: Sănătatea primeşte prioritatea de care ţara are nevoie

‘Sectorul de Sănătate primeşte, în sfârşit, prioritatea de care are nevoie, de care ţara are nevoie. Cifrele sunt relativ simple, vorbim de 570 de milioane de lei, alocare suplimentară în cadrul rectificării bugetare, din care 297 de milioane sunt pentru Ministerul Sănătăţii, iar 271 de milioane sunt pentru Casa Naţională de Asigurări’, a afirmat Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, în cadrul prezentării pe tema primei rectificări bugetare pe anul 2016.

Ministrul a adăugat că bani primiţi la Sănătate prin rectificare vizează patru capitole – ‘oameni, programe, eficientizare şi investiţii’.

‘Primul lucru este cu siguranţă faptul că de la 1 august, prin Ordonanţa 20, salariile medicilor cresc. Deja, la sfârşitul acestei luni, lucrul acesta se va vedea în buzunarul fiecărui medic. Un al doilea lucru agreat recent este creşterea plăţilor gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Baza pentru plata gărzilor era până acum salariul de bază din 2009, acest lucru va fi rectificat, iar termenul pentru definitivarea paşilor legislativi care sunt necesari este de 1 octombrie (…) astfel încât de la 1 octombrie gărzile vor fi plătite la un alt nivel, iar diferenţa este semnificativă’, a explicat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că se are în vedere ‘o flexibilizare pentru modul cum sunt tratate gărzile şi timpul de lucru al medicilor în general’.

‘Ministerul Sănătăţii are în vedere, de asemenea, măsuri de remunerare pentru medicii rezidenţi de anul I şi II pentru gărzile pe care le fac. În realitate, aceste gărzi se fac, trebuie şi recompensate. Evaluăm diverse posibilităţi pentru a motiva tinerii rezidenţi să facă aceste gărzi în continuare şi să-şi ajute medicii seniori’, a mai declarat Voiculescu.

În ceea ce priveşte programele avute în vedere la nivelul MS, ministrul a spus că ‘un punct foarte important este programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizarea utilizării antibioticelor şi antibioticorezistenţei’.

‘Bugetul programului a fost suplimentat cu 4,6 milioane de lei, a fost inclusă testarea activă pentru toţi pacienţii nou internaţi în secţiile de ATI. (…) Numărul de spitale în care această măsură o să fie implementată este de 72, este vorba de spitalele cu laborator de microbiologie în structură. Am extins reţeaua de unităţi sentinelă de la 12 la 23 de unităţi la nivel naţional. Vorbim de unităţi în care se asigură supravegherea infecţiilor nosocomiale, precum septicemii, pneumonii, infecţii urinare, infecţii consecutive utilizării dispozitivelor medicale şi infecţii de sinus chirurgical în secţiile cu risc ridicat, precum ATI şi chirurgie. De asemenea, avem un buget pentru persoane care vor beneficia de formare profesională pentru controlul infecţiilor nosocomiale şi al utilizării prudente a antibioticelor în 114 unităţi sanitare’, a spus ministrul Sănătăţii.

Voiculescu a precizat că în România consumul de antibiotice este cu ‘70% mai mare decât media europeană’ şi că acest lucru trebuie pus ‘în directă legătură cu infecţiile nosocomiale’.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi de creditele de angajament pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în valoare de 868 de milioane de lei.

‘Aici avem în vedere câteva lucruri discutate cu domnul preşedinte al CNAS, Radu Ţibichi. Vorbim de continuarea şi extinderea contractelor privind tratamentul fără interferon pentru hepatita C. În felul acesta vor fi ajutaţi peste 10 mii de oameni. (…) Vor fi reluate negocierile pentru medicamente pentru melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar. Vom negocia alte molecule pentru tratarea unor afecţiuni oncologice, cardiovasculare, diabet zaharat şi altele. De asemenea, la nivel de servicii avem în vedere, sigur, continuitatea acordării serviciilor medicale, a medicamentelor, dispozitivelor medicale până la sfârşitul anului, dar se va pune accent pe stimularea serviciilor în tratament ambulatoriu’, a anunţat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la subprogramul de oncologie pediatrică.

‘O să introducem un subprogram de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (…) De asemenea, după ce s-a făcut diagnosticarea şi s-a aplicat tratamentul este important să avem o monitorizare corectă. Ce facem acum printr-o HG care este în circuitul de avizare este să includem activităţi de monitorizare a bolii minime reziduale pentru bolnavii cu leucemii acute’, a afirmat Voiculescu.

Alte cinci milioane de lei vor fi alocaţi pentru ‘finanţarea activităţilor din secţiile de neonatologie ale spitalelor de pediatrie şi ale maternităţilor de grad III’.

‘La nivel de eficientizare, o primă măsură din cele pe care le-am anunţat acum câteva zile (…) este aceea a achiziţiilor publice centralizate. Am iniţiat, deja, procedura de achiziţie centralizată la nivel naţional pentru antibiotice injectabile (…). Scopul final este acela să asigurăm atât accesul continuu, cât şi o sustenabilitate în acest sector. Avem o sumă iniţială alocată pentru achiziţii, suma minimă pe care o estimăm este de 122 de milioane de lei, suma maximă este de 161 de milioane de lei. Cum spuneam, este vorba de o eficientizare semnificativă a cheltuielilor, iar antibioticele sunt un prim pas. Avem, de asemenea, în vedere achiziţii publice centralizate pentru medicamente oncologice şi, în general, pentru lucrurile pentru care pot fi încheiate contracte cadru la nivel central, urmând ca spitalele să intre în contracte subsecvente pentru aceste medicamente’, a adăugat Voiculescu.

Ministrul a făcut referire şi la investiţiile avute în vedere în Sănătate.

‘În momentul acesta aş vrea să menţionez serviciul de neonatologie şi unităţi urgente. Pentru neonatologie avem definitivat necesarul la nivel naţional pentru ventilatoare nou-născuţi, incubatoare nou-născuţi, monitoare şi pompe perfuzii. Şi urmează achiziţii publice centralizate, de asemenea, de îndată ce avem studiile de piaţă. Sunt maternităţi mai multe în lucru. (…) De asemenea, la rectificarea bugetară avem 15 milioane de lei care vor fi acordaţi în plus pentru investiţii în reabilitarea de clădiri la servicii judeţene de ambulanţă şi UPU. La nivelul investiţiilor, viziunea noastră este să nu mai facem investiţii fără cap’, a mai declarat Voiculescu.

Te-ar mai putea interesa și
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din proiectul Stellaris de lângă stadionul Steaua. Peste 80% din apartamentele......
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile ...
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până ...
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...