1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Companii

Mişcările din 2014 în construcţii: Ies francezi, vin asiatici, suedezii se extind, nemţii consolidează

Sectorul materialelor de construcţii, încă departe de anii de boom, se menţine pe harta investitorilor, cele mai notabile evenimente din 2014 fiind anunţul fuziunii Holcim-Lafarge, intrarea pe piaţă a unui fond din Hong Kong, alte două fabrici în portofoliul Somaco şi achiziţia Gealan de către VEKA, scrie Mediafax.

02 ian, 2015 | Mediafax

Grupurile Holcim (Elveţia) şi Lafarge (Franţa), ambele cu operaţiuni în România, au anunţat în aprilie că au convenit o fuziune prin schimb de acţiuni care va crea cel mai mare producător de ciment din lume.

Pentru obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare, tranzacţia, care urmează să se încheie în prima jumătate a anului 2015, implică şi vânzarea unor active ale celor două grupuri, mai ales în Europa.

În cazul României, vor fi vândute operaţiunile Lafarge, prezent pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor. Grupul francez deţine pe piaţa locală aproximativ 40 de site-uri de producţie, cele mai importante fiind fabricile de ciment de la Medgidia şi Hoghiz şi cea de măcinare de la Târgu Jiu.

Subsidiarele celor două grupuri, alături de Carpatcement Holding, parte a producătorului german HeidelbergCement, îşi dispută piaţa de ciment din România şi sunt printre cele mai puternice companii din industria locală a materialelor de construcţii.

Anul 2014 a adus şi exitul Advent de la Ceramica Iaşi, americanii cedând pachetul de 85% din acţiunile producătorului de cărămizi fondului de investiţii Asia Debt Management Capital (ADM Capital), înregistrat în Hong Kong, într-o tranzacţie estimată de surse din piaţă la peste 10 milioane de euro.

Tot în 2014, grupul Somaco, deţinut de fondul de investiţii suedez Oresa Ventures, a anunţat o investiţie de 8 milioane euro pentru achiziţia fabricilor Europrefabricate din Timişoara şi Târgovişte, dar şi pentru extinderea în vestul ţării. Firma Europrefabricate este deţinută indirect de investitori italieni.

Altă mişcare a fost tranzacţia prin care producătorul de sisteme de profile din PVC pentru ferestre, uşi şi rulouri VEKA a preluat competitorul Gealan, ambele grupuri germane fiind prezente pe piaţa românească.

Citeşte pe larg, pe Mediafax.ro.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO