Modificare importantă de legislație pentru șase milioane de români, consumatori casnici de energie electrică

O prevedere importantă de ultimă oră a ANRE protejează într-o oarecare măsură clienșii casnici care nu își schimbă furnizorul sau contractul de furnizare a energiei electrice până la 1 ianuarie, când piața se liberalizează. Oamenii primesc o lună în plus în care pot să aleagă un preț mai mic.
Economica.net - joi, 17 dec. 2020, 06:35
Modificare importantă de legislație pentru șase milioane de români, consumatori casnici de energie electrică

Cu câteva zile înainte de momentul liberalizării pieței de energie electrică, ce va avea loc la 1 ianuarie, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei vine cu o reglementare, aflată momentan în stadiu de proiect, menită să îi ajute pe cei șase milioane de clienți casnici de electricitate care plătesc acum prețurie reglementate de stat.

Mai întîi iată modificarea, după care vom explica:

În cazul clienților casnici care aleg până la data de 31 ianuarie 2021 o ofertă concurențială din cele transmise de către FUI conform prevederilor din Anexa la prezentul ordin, consumul de energie electrica realizat începând cu data de 1 ianuarie 2021 se facturează la prețul din oferta concurențială aleasă.

În cazul clienților casnici din portofoliul unui FUI care au ales până la data de 31 ianuarie 2021 să încheie un contract cu un alt furnizor, fără a alege tipul de ofertă aplicabilă de către FUI actual, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data schimbării furnizorului în cursul lunii ianuarie 2021, se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către FUI actual.”

Întâi, puțin context:

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se va liberaliza, ceea ce înseamnă că prețurile plătite acum de cei șase milioane de clienși casnici rămași încă la reglementat către furnizorii lor de ultimă instanță (FUI) – Enel, E.On, Electrica, CEZ – nu vor mai fi aplicabile. Până atunci, oamenii au opțiunea de a alege o ofertă concurențială, fie de la furnizorul actual, fie de la altul, înainte de această dată , și oricând după. Cine nu va face această alegere până la 1 ianuarie, va plăti ceea ce se cheamă preț de serviciu universal (SU), care nu este încă stabilit și va fi comunicat în perioada următoare de către furnizorul lui de ultimă instanță (FUI).

În teorie (nu știm încă prețul, pentru că nu a fost comunicat), prețul final de SU va fi semnificativ mai mare decât prețul reglementat de acum și, posibil, mai mare și decât ofertele din piața concurențială.

Ce se schimbă: O reglementare dată de ANRE tot așa, pe ultima sută de metri, impune ca actualul FUI să trimită acasă oamenilor, în această lună, în informarea cu prețul de SU și cel puțin o ofertă concurențială – deci clienții pot compara între cele două prețuri și pot alege oferta concurențială care, în teorie cel puțin, ar trebui să fie mai mică.

Ce spune această nouă prevedere a ANRE este că se extinde termenul în care clienții pot face asta, cu o lună, fără a fi afectați. Așadar, dacă atunci când compară prețul de SU cu cel concurențial, al aceluiași furnizor, oamenii aleg oferta concurențială, ei trebuie să știe că pot face această alegere până la finalul lunii ianuarie. Și, dacă au făcut-o, tot consumul lunii ianuarie va fi facturat la prețul din oferta concuențială aleasă, chiar dacă oamenii fac alegerea în, să spunem 30 ianuarie.

Citește și:

O factură de 100kWh a unui client casnic va fi mai mare cu 5-10 lei după 1 ianuarie – estimare Sorin Elisei, Deloitte

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea schimba, din nou, situația
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea ...
Agenții economici au început deja să depună declarațiile privind beneficiarul real, în așteptarea unui act normativ care să o elimine sa să o amâne. Potrivit unui proiect de ordinanță de......
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
Statele membre sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci ...
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Raportul de Gestiune al Automobile Dacia pentru 2020 arată că cifra de afaceri a companiei a fost de doar 18,3 miliarde ...
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. ...
City Insurance face primul pas concret către încheierea tranzacției prin care ar urma să fie preluată de I3CP, un vehicul ...