Monitorul Preţurilor din magazine se lansează în acest an. La ce foloseşte şi ce spun retailerii

Site-ul care va compara preţurile aceloraşi produse din mai multe magazine va fi creat de Consiliul Concurenţei şi ANPC şi va fi funcţional până la sfârşitul anului.
Economica.net - mar, 27 ian. 2015, 12:40
Monitorul Preţurilor din magazine se lansează în acest an. La ce foloseşte şi ce spun retailerii

Consiliul Concurenţei, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, va lansa, până la sfârşitul acestui an, Monitorul Preţurilor, un site prin intermediul căruia locuitorii oraşelor din România vor  putea compara preţurile aceloraşi produse  din marile lanţuri de magazine. „Este un proiect ce are susţinere europeană, Comisia Europeană încurajează statele membre să pună la dispoziţia consumatorilor asemenea informaţii. În Grecia, este deja funcţional un astfel de Monitor. În afara UE, Australia este un alt exemplu”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

Potrivit acestuia, site-ul va compara financiar diverse coşuri-ţintă de consum din marele oraşe ale ţării, pe lanţuri de magazine, pentru ca cetăţeanul să fie informat în efectuarea deciziei de cumpărare.

Efectul unui astfel de proiect ar putea fi scăderea prețurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine. În Grecia, a avut ca rezultat, după trei luni de la implementare, o scădere a prețurilor cu 7%.

Ce spun retailerii

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) contestă utilitatea introducerii platformei online „Monitorul preţurilor de consum” şi anunţă că nu va susţine acest proiect, potrivit unui comunicat al Asociaţiei. Organizaţia a informat, în scris, săptămâna trecută, asupra acestei decizii, atât Consiliul Concurenţei, prin persoana preşedintelui Bogdan Chiriţoiu, cât şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

AMRCR susţine că „Monitorul preţurilor” copiază un model din Grecia, o alegere pe care o consideră „total neinspirată”, având în vedere că este o piaţă unde nu sunt prezente mari lanţuri comerciale internaţionale, lucru comunicat atât Consiliului Concurenţei cât şi ANPC. „Acesta este şi motivul pentru care o iniţiativă similară, denumită Observatorul Preţurilor, a fost abandonată de cei care au încercat să o pună în practică, foştii miniştri PDL Adriean Videanu şi Ion Ariton”, se mai menţionează în comunicat.

„După cum este binecunoscut, în activitatea de vânzare desfăşurată de marile lanţuri de retail modificările de preț pot apărea cu frecvență zilnică, iar în unele cazuri chiar de mai multe ori în aceeași zi, în funcţie de dinamica pieţei. Pentru ca un consumator să poată beneficia efectiv de cel mai mic preţ ar trebui să aibă acces neîntrerupt la Internet, precum şi posibilitatea de a se deplasa rapid la locaţia respectivă. Cu alte cuvinte, un astfel de sistem va fi foarte greu de utilizat de o gospodină din Titan care nu navighează permanent on-line şi are la dispoziţie doar mijloacele de transport în comun (altfel costul transportului ar putea depăşi avantajul preţului redus) pentru a se deplasa la un magazin din Chitila în timp util pentru a „prinde” reducerea la mălai, ca să nu mai vorbim de situaţia în care aceasta ar fi interesată şi de preţul la cartofi, iar cel mai mic preţ pentru acest produs se află la o locaţie din Berceni”, explică reprezentanţii retailerilor.

Potrivit acestora, Guvernul a avizat Memorandumul privind înfiinţarea Monitorului preţurilor, „într-o lipsă totală de transparenţă şi fără consultarea prealabilă a părţilor vizate de acest proiect”. „Executivul pare să nu se fi gândit nici la resursele umane suplimentare necesare din partea retailerilor pentru operarea acestui sistem, efort care nu le-ar mai permite acestora să rămână competitivi pe o piaţă extrem de sensibilă la costuri”, a declarat Delia Nica, Director Executiv AMRCR.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul energiei electrice a scăzut în noiembrie în România, după patru luni consecutive de creștere
Prețul energiei electrice a scăzut în noiembrie în România, după patru luni consecutive de creștere
Prețul energiei electrice vândute pe piața spot a scăzut ușor în noiembrie, penultima lună a anului fiind prima în care prețul scade după patru luni consecutive de creștere....
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat ...
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
Iluminatul festiv din Capitală şi luminile din Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei au fost aprinse, joi, de trei ...
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța a anunțat că intenționează să lanseze o cerere de oferte pentru instalarea a 10 GW în parcuri eoliene offshore, ...