N-ai bani de Black Friday? Cum poţi să faci cumpărături în rate fără dobândă

Dacă n-ai bani de cumpărături de Black Friday, ziua pe care retailerii o anunţă cu cele mai mari reduceri din an, ai opţiunea să faci achiziţia cu plata în rate cu cardul de credit şi cu dobândă 0. Trebuie, însă, să ai grijă la nişte lucruri.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 08:26
N-ai bani de Black Friday? Cum poţi să faci cumpărături în rate fără dobândă

Cardurile cu dobândă 0 pentru cumpărăturile în rate sunt de câţiva ani larg răspândite şi în România. Băncile oferă posibilitatea plăţii cu cardul de credit a cumpărăturilor de la magazinele partenere în rate egale, pentru care nu percep dobândă, însă pentru asta cumpărătorul trbuie să respecte anumite condiţii.

De Black Friday, achiziţia unui televizor sau laptop la reducere nu trebuie făcută neapărat cu banii jos, şi plăţile pot fi eşalonate în mai multe rate egale, până la 12 sau chiar 24 la unele bănci.

Cum funcţionează sistemul? La momentul achiziţiei bunului dintr-un magazin partener, trebuie să menţionezi vânzătorului că vrei să faci plata în rate egale cu cardul şi să specifici numărul de rate – acesta variază de la comerciant la comerciant şi trebuie să verifici lista magazinelor partenere ale băncii de la care ai cardul. În cazul în care achiziţia se face online, atunci trebuie să te asiguri că banca de la care ai cardul oferă această posibilitate.

Ce îţi poţi cumpăra cu 100 de lei de la eMag de BLACK FRIDAY 2013

Atenţie la câteva lucruri!

Valoarea sumei împrumutate este limitată de suma maximă care poate fi cheltuită de pe card, aşa că trebuie să iei în considerare şi acest lucru. Dacă produsul pe care îl cumperi este mai scump decât limita disponibilă, atunci poţi plăti o parte din el cash – pentru mai mult detalii, întreabă vânzătorul.

Apoi, în fiecare lună, în termenul prevăzut în scadenţarul emis de bancă, trebuie să achiţi valoarea ratei lunare în întregime. În caz contrar, banca va calcula dobândă pentru soldul neachitat, fie pentru toată suma care a mai rămas de plată, fie pentru echivalentul ratei lunare.

Dobânzile la cardurile de credit nu sunt deloc mici, astfel că este de preferat să respecţi planul de plată, dacă nu vrei să te încarci de costuri.

Altfel, în afară de principal, clientul mai plăteşte băncii comisioanele de administrare, mai mici sau mai mari, în funcţie de bancă.

Dacă vrei să ai o evidenţă cât mai clară a sumelor datorate, este preferabil să nu mai utilizezi cardul şi pentru cumpărăturile zilnice – sau poţi să o faci, în cazul în care eşti sigur că achiţi în perioad de graţie.

Pe măsură ce achitaţi din ratele lunare, suma disponibilă pentru împrumutat revine spre valoarea maximă.

Atenţie, băncile încasează grosul veniturilor de la cei care nu îşi respectă planurile de plată şi de la cei care folosesc cardul la retragerile de numerar, aşa că ai grijă la scadenţe.

Black Friday 2013: Unde găseşti cel mai ieftin Samsung Galaxy S3

Exemple de oferte ale băncilor

Credit Europe – Card avantaj

Comisionul pentru emiterea cardului MasterCard Standard/Visa Classic este 0. Comisionul de administrare este de 49 de lei pe an.

Dobânda este 0% pentru cumpărăturile cu plata în rate în cazul în care rambursezi integral rata scadentă în perioada de graţie de până la 45 de zile. Opţiunea de plată în până la 12 rate este disponibilă atât la POS la comerciant cât şi prin tranzacţiile online de pe site-ul comerciantului. Banca are disponibilă şi o simulare în acest sens.

Altfel, dobânda este de 2,33% pe lună sau 28% pe an, valabilă şi după expirarea perioadei de graţie şi pentru retragerile de numerar – în acest caz, dobânda se calculează din ziua efectuării retragerii. Pe lângă dobândă, clientul mai plăteşte şi un comision de retragere de 2%+ 2,5 lei de la bancomatele băncii, şi de 2%+ 4 lei pentru retragerile de la bancomatele altor bănci din România, aşa că e bine să eviţi să scoţi cash cu acest card (sau cu oricare card de credit în general).

În cazul în care clientul iese din sistemul de rate – nu achită sumele datorate intergral în perioada menţionată de bancă -, atunci trebuie să plătească măcar 5% din soldul datorat + dobânzile şi comisioanele aferente, altfel, banca îi aplică o dobândă penalizatoare de 37,5% pe an.

Lista magazinelor partenere ale Credit Europe poate fi consultată aici.

Alpha Bank – orice card de credit

Alpha Bank oferă opţiunea de achiziţii în rate fără dobândă pentru orice card de credit emis de bancă. Pentru cardurile de bază, Alphacard Visa Credit/Alpha Mastercard Credit, comisionul de emitere este 20, respectiv 10 lei, iar comisionul de administrare este de 30, respectiv 10 lei pe an.

Perioada de graţie este de până la 55 de zile şi suma minimă de rambursat este de 2,5%. Pentru sumele neachitate în perioada de graţie, sau pentru ratele lunare neplătite în întregime la timp, banca aplică o dobândă de aproximativ 25% pe an – aceasta nu este menţionată clar pe site. În cazul sistemului de rate, în cazul în care nu ai achitat o rată complet, se aplică dobânda e mai sus doar pentru luna în cauză, nu şi pentru ratele viitoare – în cazul în care acestea vor fi achitate la timp.

Dobânda penalizatoare pentru neplata sumei minime este dublul dobânzii contractuale.

Comisionul de retragere de la bancomatele băncii este de 1%, iar pentru retragerile de la alte bănci se mai adugă 2,5 lei.

Aici poţi consulta lista magazielor partenere Alpha Bank.

Raiffeisen Bank – cardul de cumpărături

Comisionul de administrare a cardului Raiffeisen este de 40 de lei pe an, perioada de graţie este de 56 de zile, iar dobânda aplicabilă este de 22,79% pe an în afara perioadei de graţie. Suma minimă de plată este de 5%.

În cazul sistemului cu până la 12 rate fără dobândă pentru achiziţiile de la magazinele partenere, sumele care trebuie plătite lunar băncii vor menţionate în raportul lunar de activitate. Vezi lista aici.

Comisionul de retragere de la bancomatele băncii este de 1%, iar pentru retragerile de la alte bănci se mai adugă 2,5 lei.

BCR – cardurile Powercard

BCR oferă sistemul de până la 12 rate fără dobândă pentru cardurile din gama Powercard Visa/Master Card.

De exemplu, comisionul de emitere pentru Cardul de credit Powercard Bcr Contactless Visa (card ce poate fi utilizat şi pentru călătoriil cu RATB/Metrorex) este de 30 de lei, cel de administrare de 30 de lei pe an. Perioada de graţie este de 53 de zile. În afara acesteia, dobânda este de 21,29% pe an (Robor 3M + 19%).

Retragerea de numarar costă 2% din suma retrasă, min 4,5 lei, şi dobânda care curge din prima zi.

Lista magazinelor partenere BCR este disponibilă aici.

Banca Transilvania – toate cardurile de credit şi programul Star BT

Banca Transilvania oferă posiblitatea achiziţionării în rate fără dobândă din magazinele partenere cu toate cardurile de credit din ofertă. De asemenea, banca are şi un program de fidelizare prin care clienţii primesc puncte în funcţie de cheltuielile pe care le fac.

Spre exemplu, în cazul MasterCard Forte, taxa de emitere este zero şi perioada de graţie este de 3 luni pentru cei care aplică până la sfârşitul anului. Perioada de graţie standard este de 56 de zile şi se aplică incusiv pentru retragerile de numerar de la bancomat – pentru care comisionul este, însă, de 1%, minim 2,5 lei la ATM băncii şi de 1% + 3,5% la alte bănci.

Dobânda este de 24% pe an pentru sumele care nu sunt plătite în perioada de graţie sau în termenul indicat, în cazul în care este ales sistemul de rate fără dobândă. Dobânda penalizatoare pentru neplata sumei minime de 10% din creditul utilizat este de 34%.

Lista magazinelor partenere BT poate fi consultată aici.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Mol a înregistrat un profit brut de 382 de milioane de dolari, în scădere cu 29%, după primul trimestru
Grupul Mol a înregistrat un profit brut de 382 de milioane de dolari, în scădere cu 29%, după primul trimestru
Grupul Mol a înregistrat în primul trimestru un profit înainte de impozitare de 382 milioane de dolari, în scădere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat......
Legea controversată care reglementează noi infracţiuni de evaziune fiscală, pedepsite cu până la 15 ani de închisoare, promulgată de preşedinte
Legea controversată care reglementează noi infracţiuni de evaziune fiscală, pedepsite cu până la 15 ani de închisoare, ...
Legea adoptată de Camera Deputaţilor la 19 decembrie, prin care se înaspresc pedepsele pentru evaziune fiscală, a fost ...
Tancurile israeliene au încercuit jumătatea estică a oraşului Rafah
Tancurile israeliene au încercuit jumătatea estică a oraşului Rafah
Tancuri israeliene au ocupat vineri principalul drum care desparte jumătăţile estică şi vestică ale Rafah, încercuind ...
Vânzările de automobile din China sunt în scădere, în pofida succesului maşinilor hibride plug-in
Vânzările de automobile din China sunt în scădere, în pofida succesului maşinilor hibride plug-in
Vânzările de automobile pe piaţa chineză, cea mai mare din lume, au scăzut în ritm anual cu 5,8% în aprilie, arată ...