NATO nu are o strategie clară pentru un război cibernetic – The New York Times

Alianţa Nord-Atlantică nu pare pregătită să riposteze în mod agresiv atacurilor cibernetice ruse, care se produc săptămânal, deşi NATO avertiza de acum doi ani că va lua măsuri în cazul în care hackerii vor ataca reţele informatice importante, comentează ziarul The New York Times.
Economica.net - vin, 17 iun. 2016, 12:12
NATO nu are o strategie clară pentru un război cibernetic - The New York Times

În urmă cu doi ani, NATO anunţa că un atac cibernetic asupra statelor membre ar putea fi tratat ca fiind echivalentul unei acţiuni militare, ceea ce ar atrage un angajament comun din partea Alianţei Nord-Atlantice. Zilele trecute, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, reitera, într-un interviu acordat revistei germane Bild, că un atac cibernetic ar putea atrage o reacţie colectivă din partea Alianţei Nord-Atlantice.

„Dar, când vine vorba de contracararea actelor de spionaj şi atacurilor care vizează săptămânal reţele informatice ale unor ţări europene, comandanţii NATO nu par să fie pregătiţi pentru riposte cibernetice agresive”, notează cotidianul The New York Times.

Jens Stoltenberg a adoptat o atitudine moderată, pur defensivă, privind măsurile necesare în spaţiul cibernetic. Într-un interviu acordat săptămâna trecută revistei Der Spiegel, Stoltenberg vorbea de schimbul de informaţii şi de consultanţă, dar nu de anchetele şi strategiile preventive adoptate de state dezvoltate din punct de vedere militar.

„Pe scurt, se pare că NATO are o strategie specifică perioadelor din trecut, dinainte ca atacurile cibernetice să fie folosite constant ca armă şi instrument de spionaj”, subliniază cotidianul NYT.

„Există o reticenţă uriaşă privind utilizarea în comun a capabilităţilor”, explică James Lewis, analist la Centrul pentru Studii Internaţionale şi Strategice, cu sediul la Washington, amintind că Statele Unite şi Marea Britanie oferă puţine date celorlalţi aliaţi din cadrul NATO despre măsurile ofensive în domeniul cibernetic.

„Iar ruşii înţeleg acest lucru. Ştiu că pot face multe lucruri fără să declanşeze o ripostă”, subliniază expertul.

În ultimele şase luni, după ce reţeaua energetică din Ucraina a fost parţial dezactivată printr-un atac cibernetic sofisticat, hackeri care colaborează cu Administraţia Vladimir Putin au vizat constant servere din ţările baltice, din Finlanda şi Suedia. Recent, hackeri care ar fi fost angajaţi de servicii secrete ruse au atacat serverele Partidului Democrat din SUA, obţinând date despre candidatul democrat la preşedinţie Hillary Clinton şi rapoarte de evaluare politică a adversarului republican Donald Trump.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...