NBG îşi va majora capitalul prin vânzarea unor active şi a unor subsidiare

După Alpha, Piraeus şi Eurobank, a venit rândul celui mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), să pregătească majorarea capitalului, însă acesta nu recurge la emiterea de acţiuni, ci va opta pentru vânzarea unor active şi a unor subsidiare, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - lun, 07 apr. 2014, 07:17
NBG îşi va majora capitalul prin vânzarea unor active şi a unor subsidiare

Conform rezultatelor testelor de stres anunţate de reprezentanţii Băncii Centrale a Greciei (BoG), deficitul de capital al National Bank of Greece se ridică la 2,18 miliarde de euro.

Conducerea băncii va prezenta până în 15 aprilie planurile privind majorarea capitalului şi deja s-a angajat în negocieri cu BoG privind strategia sa. După ce va trimite un plan detaliat, inclusiv calendarul activităţilor, NBG se va consulta cu reprezentanţii Băncii Centrale a Greciei privind forma finală a programului pentru acoperirea necesităţilor de finanţare.

National Bank of Greece intenţionează să găsească fondurile necesare din surse interne, cum ar fi vânzarea unor active şi a unor subsidiare, fără a recurge la emiterea de acţiuni, conform unor oficiali ai băncii. Alternativele ar putea include vânzarea companiei de asigurări Ethniki Insurance şi a unei participaţii în subsidiara sa din Turcia, Finansbank.

Totuşi, unii analişti susţin că NBG ar putea profita de apetitul masiv al investitorilor pentru achiziţionarea de acţiuni la băncile elene.
National Bank of Greece a revenit pe profit anul trecut, datorită rezultatelor foarte bune obţinute de divizia din Turcia, Finansbank, a costurilor de finanţare mai scăzute şi a reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante.

În 2013, NBG a înregistrat un profit net de 809 milioane de euro, faţă de pierderi de 2,14 miliarde de euro, în 2012.

NBG, a cărei capitalizare bursieră se ridică la 9,83 miliarde de euro, a anunţat că Finansbank a contribuit cu 439 milioane de euro, în ciuda condiţiilor dificile de pe piaţa din Turcia în semestrul doi din 2013.

Provizioanele băncii elene pentru creditele neperformante au scăzut anul trecut cu 36%, la 1,63 miliarde de euro.

Luna trecută, Alpha şi Piraeus Bank şi-au majorat capitalul cu 2,95 miliarde de euro, vânzând noi acţiuni investitorilor privaţi, cel mai recent indiciu că instituţiile elene de creditare îşi revin de pe urma crizei datoriilor.

Eurobank, al treilea grup bancar elen, a anunţat vineri că intenţionează să vândă noi acţiuni în valoare de trei miliarde de euro pentru a acoperi un deficit de capital.

Potrivit rezultatelor testelor de stres dezvăluite luna trecută de Banca centrală a Greciei, Eurobank are un deficit de capital de 2,95 miliarde de euro.

Eurobank este una din băncile greceşti salvate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Fondul de sprijinire bancară din Grecia (HFSF) a injectat 5,84 miliarde de euro din fondurile oferite de UE şi FMI în Eurobank şi în prezent deţine aproximativ 95% din acţiunile băncii.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...