NBG îşi va majora capitalul prin vânzarea unor active şi a unor subsidiare

După Alpha, Piraeus şi Eurobank, a venit rândul celui mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), să pregătească majorarea capitalului, însă acesta nu recurge la emiterea de acţiuni, ci va opta pentru vânzarea unor active şi a unor subsidiare, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - lun, 07 apr. 2014, 07:17
NBG îşi va majora capitalul prin vânzarea unor active şi a unor subsidiare

Conform rezultatelor testelor de stres anunţate de reprezentanţii Băncii Centrale a Greciei (BoG), deficitul de capital al National Bank of Greece se ridică la 2,18 miliarde de euro.

Conducerea băncii va prezenta până în 15 aprilie planurile privind majorarea capitalului şi deja s-a angajat în negocieri cu BoG privind strategia sa. După ce va trimite un plan detaliat, inclusiv calendarul activităţilor, NBG se va consulta cu reprezentanţii Băncii Centrale a Greciei privind forma finală a programului pentru acoperirea necesităţilor de finanţare.

National Bank of Greece intenţionează să găsească fondurile necesare din surse interne, cum ar fi vânzarea unor active şi a unor subsidiare, fără a recurge la emiterea de acţiuni, conform unor oficiali ai băncii. Alternativele ar putea include vânzarea companiei de asigurări Ethniki Insurance şi a unei participaţii în subsidiara sa din Turcia, Finansbank.

Totuşi, unii analişti susţin că NBG ar putea profita de apetitul masiv al investitorilor pentru achiziţionarea de acţiuni la băncile elene.
National Bank of Greece a revenit pe profit anul trecut, datorită rezultatelor foarte bune obţinute de divizia din Turcia, Finansbank, a costurilor de finanţare mai scăzute şi a reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante.

În 2013, NBG a înregistrat un profit net de 809 milioane de euro, faţă de pierderi de 2,14 miliarde de euro, în 2012.

NBG, a cărei capitalizare bursieră se ridică la 9,83 miliarde de euro, a anunţat că Finansbank a contribuit cu 439 milioane de euro, în ciuda condiţiilor dificile de pe piaţa din Turcia în semestrul doi din 2013.

Provizioanele băncii elene pentru creditele neperformante au scăzut anul trecut cu 36%, la 1,63 miliarde de euro.

Luna trecută, Alpha şi Piraeus Bank şi-au majorat capitalul cu 2,95 miliarde de euro, vânzând noi acţiuni investitorilor privaţi, cel mai recent indiciu că instituţiile elene de creditare îşi revin de pe urma crizei datoriilor.

Eurobank, al treilea grup bancar elen, a anunţat vineri că intenţionează să vândă noi acţiuni în valoare de trei miliarde de euro pentru a acoperi un deficit de capital.

Potrivit rezultatelor testelor de stres dezvăluite luna trecută de Banca centrală a Greciei, Eurobank are un deficit de capital de 2,95 miliarde de euro.

Eurobank este una din băncile greceşti salvate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Fondul de sprijinire bancară din Grecia (HFSF) a injectat 5,84 miliarde de euro din fondurile oferite de UE şi FMI în Eurobank şi în prezent deţine aproximativ 95% din acţiunile băncii.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni
BCE va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a......
Caz de botulism la Arad; tratamentul nu există în România, dar a fost găsit un ser în Republica Moldova
Caz de botulism la Arad; tratamentul nu există în România, dar a fost găsit un ser în Republica Moldova
Doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism, însă în România nu există ser antibotulinic, iar medicii de la ...
Airbus şi Boeing concurează pentru a furniza avioane de 5,3 miliarde dolari companiei italiene ITA
Airbus şi Boeing concurează pentru a furniza avioane de 5,3 miliarde dolari companiei italiene ITA
Grupul aeronautic european Airbus este favorit să câştige licitaţia de miliarde de dolari pentru noua flotă de aeronave ...
Un veteran de război rus în vârstă de 102 ani s-a vindecat de Covid-19, un caz excepţional
Un veteran de război rus în vârstă de 102 ani s-a vindecat de Covid-19, un caz excepţional
Un bărbat rus în vârstă de 102 ani, veteran din al Doilea Război Mondial, s-a vindecat de Covid-19 după a stat internat ...